SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

“İtalya'ya ilk 11 için geliyorlar”

Röportaj | 21.08.2019 16:19

İtalya'da futbol oynayan genç yıldızlarımız parlıyorlar, ve bu daha başlangıç, çünkü Çizme Türk futbolcuları mercek altına aldı.

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
“İtalya'ya ilk 11 için geliyorlar”

İtalya Serie A’yı izlemek için artık birden fazla nedenimiz var: Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu, Merih Demiral, koray Günter, Sinan Gümüş, Mert Çetin ve son olarak Mert Müldür...

İtalyanların Türk futbolcularına olan bu ilgisinin birden fazla nedeni olduğu aşikar. Meselenin İtalya’dan bakınca nasıl göründüğünü, İtalya futbolu uzmanı, Di Marzio ve Football Italia’nın muhabirlerinden, @The_Laziali kurucusu Steven Moore’la konuştuk.

İtalya takımlarının son dönemde Türk futbolculara olan ilgisi 2014-2015’te Roma’nın Salih Uçan transferi ile başladı. 2016’da Caner Erkin’in Inter’e, 2017’de Hakan Çalhanoğlu’nun Milan’a ve Cengiz Ünder’in Roma’ya transferleri sonrası geçen sezon devre arasında Merih Demiral ve bu sezon başında Sinan Gümüş, Mert Çetin ile Mert Müldür’ün transferleri geldi.

TÜRKİYE GENÇ OYUNCULARA SÜRE VERİYOR

Steven Moore’a göre bu oyuncuların ilk 11’de oynama alışkanlığı transferlerindeki en önemli etken. “İtalya’ya ilk 11 oyuncusu olarak geliyorlar. Türkiye’nin en büyük avantajı genç yeteneklerin süre alabildiği bir lige sahip olması. Lig maratonuna alışkınlar, maç baskısını biliyorlar, düzenli forma giyiyorlar ve oynamaya devam etme motivasyonuna sahipler.”

ROMA TÜRKİYE’DE SCOUTING AĞI KURDU

Tüm İtalyan takımları arasında Roma, Türk oyuncularla en fazla adı geçen takım. “Roma, Türkiye’de ciddi bir scouting ağı kurarak oyuncu takibi yapıyor” diyor Steven Moore, “Türkiye’deki futbolcuların adlarının Roma ile anılmasının nedeni bu, takip ettikleri çok sayıda futbolcu var. Bunda Cengiz Ünder’in performansı çok etkili oldu. Kulüp bu doğrultuda hareket etmeye ve genç Türk futbolcularına İtalya’nın giriş kapısı olmaya devam etmek niyetinde.”

MERT ÇETİN KISA SÜREDE SAHAYA ÇIKACAK

Savunma felsefesinin mirasını hala taşıyan İtalya’ya stoper gönderiyoruz, stoperlerin başkentine... Milli takımımızın stoper hattını İtalyan devlerinde forma giyen oyunculardan kuracağız. Bu büyük bir mesele değil mi?

İtalya bir defans oyuncusu için mükemmel bir okul, özellikle de gelişime açık bir futbolcuysa...” cevabını veriyor Steven Moore. “Yıllar içinde İtalya’ya pek çok yabancı savunma oyuncusu geldi. Hem yerli hem de yabancı oyuncuların defansif yetenekleri İtalya’nın mirası haline geldi. Merih Demiral ve Mert Çetin gelecekte çok değerli iki stoper olma potansiyeline sahip olduklarını kanıtladılar. Bu iki isim de bu genç yaşlarında hayal edilebilecek en doğru yerdeler. Biri kendi nesillerinin en iyileriden kabul edilen Bonucci ve Chiellini ile diğer ise Gianluca Mancini, Federico Fazio ve Juan Jesus ile forma mücadelesi verecek. Mert Çetin’in bir diğer avantajı ise Paulo Fonseca’nın gelişi ile takımın yeniden yapılanması... Genç Türk’ün kısa süre içerisinde sahaya çıkmaya başlaması kimseyi şaşırtmasın.” Roma’da ilk 11’de iki futbolcumuzun sahaya çıkacağı günler yakın...

 

FUTBOL ÇOK MİLLETLİ VE ÇOK RENKLİ BİR OYUN

Peki başta Roma olmak üzere İtalyanlar Türkiye altyapılarına neden scouting ağı kuruyorlar? İtalya’da genç oyuncu yetişmesi sıkıntısı olduğu için mi Türkiye’ye yöneldiler yoksa sadece gelecek vadeden yetenek avındalar mı?

Steven Moore’un cevabı “ikisi de... İtalya’da genç oyuncu sisteminin çalışmadığı ve altyapılardan futbolcu çıkartılamadığı doğru. Öte yandan yabancı oyuncuların gelişiyle İtalya futbolunun yüzü de yapısı da değişti. Artık İtalya’da futbolun çok milletli ve çok renkli bir oyun olduğunda seviyenin yükseldiğinin herkes farkında. Bu yüzden de İtalyan takımları doğru scouting ile dünyanın dört bir yanını tarıyorlar.”

ASİST ANALİZ ÖZEL HABER / DİDEM DİLMEN

Bu haber Asist Analiz kaynak gösterilmeden kullanılamaz. 

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya