SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

433 admini Metecan Kanbur, Arda Ün'ün konuğu oldu

433 admini Metecan Kanbur, Instagram hesabımızda Genel Yayın Yönetmenimiz Arda Ün'ün canlı yayın konuğu oldu.

433 admini Metecan Kanbur, Arda Ün'ün konuğu oldu

Korona günlerinde ünlü isimleri ayağınıza getirmeye devam ediyoruz. Galatasaray'ın unutulmaz golcüsü Mario Jardel ile yaptığımız röportaj büyük ses getirmişti.

Efsane golcüyle yapılan Instagram canlı yayınından sonra Arda Turan konuğumuz oldu. Spor dünyasının referans oluşumlarından birisi olan Asist Analiz, yaptığı yayıncılıkla gündemi belirlerken spor dünyasının yıldızları, yayınlarımız ve yazılarımızda kendisine yer bulmaya devam ediyor...

Mario Jardel ve Arda Turan gibi futbolun starlarından sonra bu haftaki konuğumuz da sosyal medyanın yıldızı olan 433'ün Türk editörü Metecan Kanbur oldu. Kanbur, Asist Analiz Genel Yayın Yönetmeni Arda Ün'ün sorularına tüm içtenliğiyle yanıt verdi ve ortaya keyifli bir iş çıktı.

METECAN KANBUR İLE SORU-CEVAP

Dünyada birçok ünlü sporcunun saygı duyduğu ve referans olduğu 433 markasının Türk admini Metecan Kanbur kimdir? Metecan'ın 433 ailesiyle tanışması ne zaman gerçekleşti? Bize biraz bahseder misin?

"İstanbul'da doğdum, büyüdüm. 3 sene önce Hollanda'ya yerleştim. Yeditepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Türkiye'de NTV Spor ve AMK'da çalıştım. Hollanda'ya gelmeye karar verdiğimde; 433'te çalışma gibi bir durumum yoktu. 2 sene önce burasıyla yolum kesişti."

Türkiye'de daha çok Galatasaraylı içerikler var. Anadolu takımlarına da yer vermeyi düşünüyor musunuz?

"Herkes 'Sen Galatasaraylısın o yüzden Galatasaraylı şeyler paylaşıyorsun' diyor. Öyle bir şey yok. Elimden geldiğince diğer takımlara da yer veriyorum. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde olduğu için otomatikman daha fazla paylaşılıyor.

Hollandalılar da Feyenoord'u hiç paylaşmıyorsun diyorlar. Lokal bir hesap değiliz. Evrensel bir hesabız. Galatasaray, Falcao transferiyle o dönem ilgi çekti.

Come to Beşiktaş zamanı olsaydım o zaman da Beşiktaş'ı daha fazla paylaşırdım. Şampiyonlar Ligi'nde hangi Türk takımı oynarsa ondan daha fazla paylaşım olacak. İlgiyi o takımlar çekiyor çünkü.

Anadolu takımlarına yer vermek çok zor. Bazen Samsunsporlu taraftarla çılgınlıklar yapıyor. Çok ekstra bir şey olması lazım. Aksi takdirde gerekli ilgiyi görmüyor."

Marka ismi kimin aklına geldi? Çok akılda kalıcı olduğu için soruyorum.

"Johan Cruyff'tan geliyor. Onun sistemi olan 4-3-3'ten geliyor... 433 diyen de var ama 4-3-3... İşe alımlarda zaten direk soruyoruz... 'Cruyff'u seviyor musun, bize onu anlat' diye."

433 tarihçesi ile ilgili olarak da şunu sormak istiyorum. Bu hesap kurulurken de temel amacı olarak insanları eğlendirmek olarak mı kuruldu? Yoksa sadece spor haberleri veren bir yer kanal olarak da hizmet vermeyi düşünüyor mu?

"Tamamen eğlenceye yönelik bir oluşumuz. Zaten ilgi çekmemizi de sağlayan en başından beri bu. İlk etapta Hollanda için kurulmuş. Bakmışlar iş yapıyor, biz bunu tüm dünyaya çevirelim denmiş."

*Hollanda futbolu ile Türk futbolu arasında gözüne çarpan farklar ne? Lig bazında da soruyorum bu soruyu. Yani Hollanda Ligi ve Türkiye Süper Ligi... Hangisi daha heyecan veriyor?

"Hollanda'da takımlar, futbol oynamaya çalışıyor. Ajax'tan Ado Den Haag'a kadar hepsi bunun için çalışıyor. O yüzden de maçı izlediğin an zevk alıyorsun. Top oyananıyor. Türkiye'de ise oynatmamaya yönelik çalışılıyor. Özellikle de Anadolu takımları... Oyun sıkışıyor. Eee tabii o zaman da kalite olmuyor.

Son 2-3 sezondur Türkiye'de kalitenin oldukça düştüğüne inanıyorum. Avrupa'da alınan sonuçlar da bunu gösteriyor. Galatasaray zaten çok başarısız sonuçlar aldı bu sene... Ha keza Beşiktaş da Avrupa Ligi'nde kötü sonuçlar aldı. Seviyemiz düştü. Kabul etmek lazım... Önceden Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş içeride kim gelirse gelsin zorluyordu.

Euro almış başını gitti hala oyunculara döviz üzerinden maaş veriyoruz. Acil oyuncu yetiştirmek gerek. Ozan Kabak, Galatasaray'da 3 ay top oynadı. 3 ay forma giyip 13 milyon Euro'ya gitti. Türkiye'den oyuncu alınmaz diye bir şey yok.

Her ülkeden futbolcu transfer edilebilir. Ndiaye; 16'ya, Cenk; 25'e gtti. Futbolcun iyiyse alıcısı oluyor. Şu ana kadar çok cepten yedik... Artık FFP var. Önceden 1 sene kötü gidiyordu, borçlanıp transferler yapıyordun... Şimdi öyle bir şansınız yok.

Önünde FFP engelin var. Fenerbahçe'nin takımı yenileyememesindeki engel de bu. FFP duvarı... Bunun da tek çaresi oyuncu yetiştirmek. Türkiye Ligi'nde şampiyon zaten Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'den biri oluyor.

Önemli olan Türkiye değil bence Avrupa... Oradaki rekabetin içinde olamıyoruz. 3-5 sene sabredip oyuncu yetiştirmek gerek. Her sene bir Ozan Kabak çıkarsan kurtulursun.

Hollanda ile Türkiye arasındaki en büyük fark da bu. Burada gençlere güveniyorlar. Naci Ünüvar geliyor. 16 yaşında Ajax'ta maça çıktı. Biz hala 23-24 yaşındaki oyuncu için genç diyoruz. O yaştaki futbolcu artık olmuş olmalı. Tek çıkış yolu; mantaliteyi değiştirmek."

Metecan Kanbur'un Türkiye ile ilişkileri nasıl? Türkiye'ye dönme gibi bir düşüncesi var mı?

"Türkiye; benim doğduğum, büyüdüğüm yer. Ailem hala orada. Ben, Hollanda'da yalnız yaşıyorum. Türkiye ile ilişkim tabii ki çok iyi. Ancak şu an dönmeyi düşünmüyorum. Hollanda çok rahat bir ülke. Asla demeye gerek yok ama ekstra bir şey olmadı sürece dönmeyi düşünmüyorum."

Metecan Kanbur'un 433 ile ilgili yakın gelecekte yapacağı sürprizler var mı?

"Çok vardı da koronavirüs çıktı. EURO 2020 ile ilgili çok güzel planlarımız vardı. Avrupa turu yapacaktık. Şu an bir plan yok. Tek derdimiz şu süreci en iyi şekilde atlatmak. Uzun vadeli bir plan yapamıyoruz. Güzel süprizlerimiz vardı."

Dünyaca yıldız isimlerle anlaşmak ve onları ikna etmek kolay değil. Burada izlediği yöntemler ne Metecan Kanbur'un?

"Bundan iki ay önce Dortmund'a gittik. Bundesliga'da ayın oyuncu ödüllerini biz veriyoruz. Erling Haaland'ın bizden önce bir röportajı vardı. Bittiğinde; Haaland'ın yüzü asıktı. Dortmund'lu yetkili bize ödülü verin gidin dedi.

Belli ki canı sıkkın dedi. Biz de peki dedik. Haaland röportajdan çıktı beni gördü sevindi. Futbolcular bizleri görecekleri zaman biliyorlar ki eğlenecekler. Alışılmışın dışında şeyler yapmamız, onların hoşlarına gidiyor. "

433 olarak aslında insanların sevmesini sağladığı özelliği de farklı olabilme tarzı. 433 Instagram hesabı özellikle çok aktif. YouTube için de farklı bir proje var mı?

"Planımız o yöndeydi ama koronavirüs engel oldu buna. Avrupa Şampiyonası için bir YouTube projemiz vardı. Virüsten sonra yapacağımız ilk iş YouTube'a ağırlık vermek olacak."

Metecan Kanbur, Galatasaray ile oldukça yakın. En iyi anlaştığın futbolcu kim Galatasaray'da?

"Ryan Donk ve Ömer Bayram ile aram iyi. Hollanda menşeili futbolcular biliyorsunuz. Herhalde oradan gelen bir yakınlık var. Ne zaman görüşsek keyifli dakikalar geçiriyoruz. Henry Onyekuru ile konuşuyoruz. En çok Donk ve Ömer ama Onyekuru ile de görüşüyoruz. Bu üçlü ile aram iyi."

Galatasaray'ın son şampiyonluk kutlamalarında sahadaki yerini aldığını görmüştük. Bu tip organizasyonlarda daha sık görecek miyiz seni?

"Hande Sümertaş sağ olsun. O yardımcı oldu. Galatasaray'ın kutlamalarında yer aldım ama Fenerbahçe şampiyon olsun ona da giderim. Beşiktaş, Fenerbahçe ya da Trabzonspor'un şampiyonluğunu da kutlarım... Neden kutlamayayım ki?"

Metecan Kanbur'un 433'ten sonraki planlaması ne? Örneğin; Türkiye'de yorumculuk yapma gibi bir isteğin var mı?

"Yorumculuğu seviyorum... Antrenörlük lisansım da mevcut. Kısa vadede benim için 433 var. İleride ne olur bilmiyorum. Kendimi daha da geliştirirsem 7-8 yıl sonra yorumculuğu düşünebilirim. Şu an o seviyede değilim."

Oğuzhan Özyakup ne durumda? Hollanda Ligi ona iyi gelebilecek mi?

"Oğuzhan ile aramız çok iyi. Bana da yakın oturuyor. 6-7 km ötemde... Konuşup görüşüyoruz. Hollanda Ligi, Oğuzhan'a iyi gelirdi de sezon oynanmadı. Çocuk, 5-6 maç oynadı. İyi de gidiyordu. İlk maçında gol de atmıştı ama lig bitti. Top oynayamadı burada. Oğuzhan'a çok üzülüyorum."

Özellikle 433'ün Türkiye'de çok ciddi bir hayran kitlesi oluştu. Hiç aklınızdan Türkiye için de ayrı bir *433 sosyal medya hesabı açmak geçiyor mu?

"Olabilir ancak bu sefer de bunu dünya görmez. Çok ileride belki Anadolu takımları için yapılabilir. Ana hesapta Türkiye'ye yer vermek hoşuma gider. Burada Türkiye Ligi iyi görülmüyor. Avrupa'da ne kadar başarılıysan o kadar iyi bakılıyor.

Yoksa Türkiye Ligi'nde ne oluyor kimse ilgilenmiyor. Aynısını Hollanda için düşünüyorduk. Ajax, Şampiyonlar Ligi'nde yarı final yapınca dikkatleri üzerine çekti. Burada insanların gördüğü şu: Yaşlı oyuncuların gittiği bir yer Türkiye Ligi..."

Hollanda'da Türk takımları arasında en çok bilinen takım hangisi?

"Galatasaray. Burada Türkiye'nin en büyük takımı olarak sarı-kırmızılılar görülüyor. Fenerbahçe, Beşiktaş da biliniyor ama... Bu arada Gençlerbirliği'ni de biliyorlar."

433 hesabında Türkiye'de en çok ilgi gören yıldız futbolcu kim?

"Radamel Falcao... Bütün Falcao paylaşımları inanılmaz ilgi gördü. Öyle bir şey oldu ki; transfer uzadı, Kolombiyalı'nın paylaşımları ve yorumları derken ne olacak diye merak uyandırdı. Biz de sıcak tuttuk olayı... Adeta yılan hikayesine döndü."

Metecan Kanbur bir TV projesi mi, sosyal medyadan yoluna devam etmeyi mi ister?

"Sosyal medya şu an TV'nin çok önüne geçti. 5 yıl sonra ne olur bilinmez ama şu anki koşullarda sosyal medya. Bu mecra ile dünyaya ulaşma şansınız var. TV, belli bir kitleye hitap ediyor."

Metecan Kanbur'un özlediği Türk yemekleri?

"Burada Türk lokantaları var. Evimin çok yakınında da bir tane var. Bu ara her gün oradayım. Evde üşeniyorum yemek yapmaya. Ama Türk yemeklerini özlüyorum."

VAR aktif futbolun yaşamasına destek mi oluyor, yoksa engel mi çıkarıyor?

"Ben, VAR'ı beğenmiyorum. Teknolojiye karşı değilim. Gol çizgisi teknolojisini çok beğeniyorum. Çünkü anında karar veriyor. Gol ise hakem anında uyarılıyor. VAR da ise çok bekliyorsunuz. Gollere sevinemez olduk. VAR'ı bekliyoruz. İşin doğallığı aldılar.

VAR, gol çizgisindeki gibi kararı çok kısa sürede verecek zamana geldiği zaman kullanılsın. Şu an teknoloji o seviyede değil. Karar verip sonuç almak uzun dürüyor. 7-8 dakikaları bulduğu zamanlar oluyor. VAR'a karşı değilim ama teknolojik bakımdan daha da geliştirildiği zaman kullanılmasından yanayım."

Türkiye'de ligler tescil edilirse sence adil olur mu?

"Adil demek başka sağlık başka... Sezonun bitmediği yerde; şampiyonu seçmek tabii ki adil olmaz. Ancak sağlık bu... Ne gerektiriyorsa hepimiz bunu kabul etmeliyiz. Bu noktada; Trabzonspor, Başakşehir ya da Galatasaray şampiyon olmuş çok önemli değil.

Takım kaptanları bile açıklamalar yapıyor; 'biz hazırız oynayalım' diye... Siz hazırsınız ama dünya buna hazır değil. Virüs zaten bunu bekliyor. Demek ki; biz hala bu hastalığı anlamamışız.

Hollanda'da sokağa çıkma yasağı gibi bir kısıtlama yok ancak dışarı çıktığınızda insanlar sosyal izolasyona uyuyorlar. Daha önceki pandemilere baktığımızda, ne zaman yasaklar kalkmış; ölüm sayıları artmış.

Ülkemi rehavete kapılmış görüyorum. Sağlık açısından lig tescil edilecekse de edilir... Ekomomik boyutu başka, adil olması başka bir konu... Sağlık boyutu ise bambaşka bir konu.

Sezonun bitmediği bir yerde şampiyonu ilan etmek tabii ki adil değil. Ama sağlık bunu gerektiriyorsa; yapacak bir şey yok. Şampiyonluk bu, sağlıktan önemli değil. 1 şampiyonluk; 1 insan canından önemli değil. Eğer şampiyonluk 1 kişinin canını kurtaracaksa ben kabulüm."

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya