SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

9 DETAY: Süper Lig'de ilk devrenin ardından

9 Detay | 10.01.2020 13:20

Oyuncu değişiklikleri, ilk 15 ve son 15 dakikada atılan goller, iç saha ve deplasman raporu, kazanırken kaybeden, kaybederken kazananlar

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
9 DETAY: Süper Lig'de ilk devrenin ardından

Süper Lig'de 2019-2020 sezonunun ilk devresi geride kaldı ve aranın da ortasındayız... İlk 17 haftanın istatistiklerini, öne çıkan detaylarını incelemeye kaldığımız yerden devam ediyoruz.

9 DETAY'da bu hafta birbirlerini tamamlayan istatistikler var...

Yeni bölüme başlıyoruz.

1- OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ

Süper Lig’in ilk yarısında takımların kadro rotasyonu hakkındaki istatistikleri geçen hafta 9 DETAY’da incelemiştik. Bu haftaya da kaldığımız yerden devam edelim. Ne de olsa futbolda tek başına anlam ifade eden istatistik yoktur, her rakam yanında bir rakam daha ister...

Kadro rotasyonu bilgilerini hatırlatarak başlayalım...

Kayserispor, içinde bulunduğu ekonomik kaos nedeniyle sözleşme feshlerinin yerine altyapıdaki oyuncuları kadroya almıştı, bu da 32 futbolcudan oluşan bir oyuncu grubu toplamına gelmişti ki hepsi de ilk yarıda forma buldu.

Listeye olağanüstü koşullarla en tepeden dahil olan Kayserispor’u dışarıda tutarak analizimize devam etmiş, listeyi 2. sıradan yani olağan koşullar üzerinden yorumlamıştık.

Başakşehir, 32 kişilik oyuncu grubundan 28’sine görev vererek en fazla oyuncu rotasyonu yapan takım oldu. Galatasaray 29, Göztepe ise 32 kişilik kadrolarından 27’şer oyuncuyu rotasyona dahil ettiler.

En az oyuncuyla ilk yarıyı tamamlayan Sivasspor, kadrosunda bulunan 26 oyuncunun ve Denizlispor da 27 kişilik kadrosunun 20’sini rotasyona aldı. Alanyaspor ve Yeni Malatyaspor’da görev verilen futbolcu sayısı 21’di.

Rotasyon bilgisi içinde oyuncu değişiklikleri istatistiği için de kopya veriyor.

Opta’nın OptaCan hesabının takipçilerinden gelen sorulardan biri en fazla değişiklikte kullanılan oyuncu olmuştu. Alıntılarsak: “Süper Lig'de bu sezon Erdoğan Yeşilyurt (9 kez oyuna girme, 7 kez oyundan çıkma) ve İlhan Depe (13 kez oyuna girme, 3 kez oyundan çıkma) en çok defa oyuncu değiştirme tabelasıyla muhatap olan oyuncular oldular. Joker.”

9 DETAY’da oyuncu değişikliklerinin takımlar üzerinden analizine hazırlanırken Barış Gerçeker ve Opta Türkiye’den sezonun en güzel asisti geldi, yardımlarından dolayı teşekkür ederek başlayalım.

Süper Lig’de ilk 17 haftada oyuna sonradan dahil edilme rekoru Sivasspor’dan Arouna Kone’de ve Kasımpaşa’dan İlhan Depe tarafından paylaşılıyor. Bu iki oyuncu da 13’er kez sonradan oyuna girdi.

En fazla oyundan alınan oyuncu rekoru da Sivasspor’da Mert Hakan Yandaş 13 kez oyundan alınmış (hiç sonradan oyuna girmemiş). Alanyaspor’da Junior Fernandes ve Ceyhun Gülselam ile Ankaragücü’nde Sedat Ağçay 10’ar kez ile takipteler.

Gelelim takımlara...

Lider Sivasspor, oyuncu değişikliklerinde toplam 16 oyuncu kullanmış, bu oyunculardan 7’si 8 ve üzeri maçta değişikliğe dahil edilmiş, yani ilk devrenin yarısında oynamış diyebiliriz.

Trabzonspor’da 25 oyuncu değişiklikte kullanılmış, bunlardan sadece 4’ü 8 ve üzeri kez tabelaya yazılmış: Doğan Erdoğan, Sturridge, Avdijaj ve Yusuf Sarı.

Beşiktaş’ta değişiklikte kullanılan oyuncu sayısı 22, yine 4’ü 8 ve üzeri maçta giriş-çıkış yapmış: Diaby, Elneny, Oğuzhan ve Umut Nayır.

Galatasaray’da 23 oyuncu değişiklik tabelasına yazılmış, sadece 3’ü 8 ve üzeri maçta yer almış: Oyuna sonradan girmeyip 8 kez oyundan alınan Feghouli, 12 kez giriş-çıkış yapmış Adem Büyük ve Emre Mor.

Ve gelelim Fenerbahçe’ye... 21 oyuncu değişikliğe dahil olmuş, 5’i 8 ve üzeri maçta kullanılmış, Ferdi Kadıoğlu tamamı sonradan girdiği 8 maçla listede, Emre Belözoğlu, Deniz Türüç, Garry Rodriguez ve Tolga Ciğerci.

2- İLK 15 DAKİKA GOLLERİ

Süper Lig’de ilk 17 haftada atılan 445 golün 52’si ilk 15 dakikada atılmış. İlginç bir bilgi, 15’er dakikalık bölümlere ayırdığımızda en az gol de maçların ilk çeyrek diliminde atılmış (uzatmaları dahil etmezsek elbette).

İlk 15 dakikada en fazla gol bulan takım Başakşehir, 32 golün 7’sini maçların ilk çeyreğinde bulmuş. İkinci Trabzonspor’un 6 ve üçüncü Fenerbahçe’nin 5 golü var.

Maçlarının ilk çeyrek bölümünde hiç gol bulamamış 2 takım Denizlispor ve Alanyaspor. Ankaragücü’nün 1 golü var, 6 takım ise 2 golde kalmış ki aralarında Sivasspor, Yeni Malatyaspor, Beşiktaş, Galatasaray da bulunuyor.

3- SON 15 DAKİKA GOLLERİ

İlk 15 dakika nasıl en az gol bulunan bölümse, son 15 dakika da en çok gol bulunan bölüm olmuş. Yine uzatma dakikalarını dahil etmeden, dakikalar 76 ile 90’ın arasındayken 79 gol atılmış.

Maçlarının son 15 dakikasında en fazla gol kaydeden takımı tahmin etmek kolay; Yeni Malatyaspor’un 32 golünün 13’ü son çeyrekte gelmiş.

Sivasspor ve Gençlerbirliği’nin 7, Fenerbahçe ve Başakşehir’in 6 golü bu bölümde atılmış ki tablonun lideri ile takipçileri arasındaki farkın 2 katı olduğuna da dikkat çekmek gerekiyor, gerçekten fazla bir fark söz konusu.

Son 15 dakikada hiç gol atamamış 2 takım bulunuyor; Çaykur Rizespor ve Konyaspor.

Sadece 1 gol bulabilmiş olan Gaziantep FK’yı 2’şer gol kaydedebilen Göztepe ve Kayserispor takip ediyor.

4- ARTI ZAMANIN GOLLERİ

Madem ilk ve son 15 dakikaya baktık, artılara da göz atmakta fayda var. Maçların 45 ve 90. dakikalarının ardından uzatma dakikalarında kim kaç gol atmış?

Lideri tahmin etmek isteyen var mı? Biraz heyecan atmosferi yaratalım ve önce 45+’lara bakalım.

Süper Lig’in ilk devresinde en az gol ilk 45 dakikaya eklenen uzatmalarda atılmış. 18 takımın sadece 6’sı ilk devrenin sonuna eklenen zamanda skor bulabilmiş, 12’si boş geçmiş.

Beşiktaş ve Konyaspor 2’şer, Alanyaspor, Kasımpaşa, Denizlispor ve Göztepe 1’er gol sığdırmışlar ve 45+’larda sadece 8 gol izleyebilmişiz.

Ama 90 Artı’lar öyle mi? (Değil elbette ki kitap var 90 Artı diye...)

36 gol maçların 90 dakikası tamamlandıktan sonra gelmiş. Kasımpaşa maçı sonrası Beşiktaşlı Umut Nayır, “Son dakika golleri şampiyonluk habercisidir” demişti.

Sevgili Umut’u memnun etmeyecek bu kehanetimiz; en fazla son dakika golü bulan takım Sivasspor, 5 kez uzatmalarda gol atmış. (7 gol de 76-90 arasında atmışlar, toplam eder 12).

En yakın takipçileri 5 takımın 3’er golü uzatmalarda gelmiş: Başakşehir, Alanyaspor, Gaziantap FK, Kasımpaşa ve Denizlispor.

90’ın peşine eklenen uzatmalarda gol bulamamış 3 takım Göztepe, Çaykur Rizespor ve Antalyaspor. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın 1’er golü var. Beşiktaş ise 2 gol bulan 7 takımdan biri ki 76’dan 90’a olan bölümde de 5 golünü eklersek eder 7 gol...

Maçların son bölümlerini en fazla skora dönüştüren iki takım, Yeni Malatyaspor, 76’dan son düdüğe kadar 15 gol kaydetmiş ve Sivasspor da 12’yi bulmuş.

Aynı süreçte 9’ar gol bulan Gençlerbirliği ve Başakşehir’e de dikkat etmekte fayda var.

5- ATOS, PORTOS, ARAMİS, DARTANYAN

9 DETAY’ca skora en fazla katkı yapan dörtlü hücum hattı, Üç Silahşörler hikayesinden yola çıkarak, Süper Lig’in ilk devresinin 4 silahşörleri kim olmuş bakalım.

Dünyada futbol kulüplerinin büyük çoğunluğunun sahaya çıkış dizilişi olan 4-2-3-1’den yola çıkıp, kanatlardan, merkezden ve santrforundan oluşan kağıttaki hücum hattının en fazla gol katkısı verdiği takımı arayışa çıkıyoruz.

Ve 4 silahşörlü 2 takım buluyoruz...

Gol ve asistleriyle takımlarının en fazla skor yükünü çeken 4’lülerin 35’er gol katkısı var.

Sivasspor’da Yatabare, Emre Kılınç, Arouna Kone ve Fernando Andrade’nin gol ve asist toplamları 35 etti.

Alanyaspor’un 4’lüsü Papiss Cisse, Bakasetas, Djalma Campos ve Junior Fernandes toplam 35 gol katkısı yaptılar.

Birbirlerinin gollerine asist yaptıklarını ekleyelim elbette, boş silahşörler demiyoruz.

6- İÇ SAHA RAPORU

Süper Ligin ilk yarısında iç sahada en tehlikeli takım doğal olarak 17 haftayı lider olarak bitirdi. Evinde oynadığı 9 maçta yenilgi yüzü görmedi, 8’inden galip ayrıldı, sadece 2 puan kaybetti. Bu da aslında Sivasspor’un en güçlü yanı oldu. Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe’yi de iç sahada ağırladıklarını ve bu 3 zorlu maçtan galip ayrıldığını ekleyelim.

İç sahada en iyi performans gösteren ikinci takım, 9 maça çıkan Beşiktaş’ın 1 mağlubiyeti ve 2 beraberliği vardı, yine iç saha avantajını iyi kullandı siyah beyazlılar...

Fenerbahçe, ilk devrede rakiplerinden 1 az iç saha maçı oynadı, 8 karşılaşmada 1 mağlubiyet 1 beraberlik aldı.

İç sahada 5’er galibiyet alan Başakşehir, Alanyaspor ve Galatasaray 1’er mağlubiyet aldılar, Trabzonspor ise 2 kez evinde mağlup oldu.

En fazla gol atan takım 24 gol bulan Fenerbahçe’yi, 21’er golle Başakşehir ve Trabzonspor takip ediyor. Evinde en az gol yiyen takım Sivasspor, kalesinde sadece 5 gol gördü. 6 gol yiyen Beşiktaş ve Galatasaray yine evinde maçlarda avantajını kullanmış diyebiliriz.

Olumlu istatistiklerden olumsuzlara geçelim.

Kasımpaşa, Ankaragücü ve Antalyaspor, iç sahada oynadıkları 8 maçta sadece 1’er galibiyet alabildi. Kasımpaşa ve Denizlispor ise 5’er kez mağlup oldular ve evlerinde en fazla yenilen takım unvanını paylaştılar.

Evinde oynadığı maçlarda en fazla gol yiyen takım 18 ile Antalyaspor’u 17 ile Kasımpaşa ve 16 ile Ankaragücü takip ediyor.

İç sahada en az gol atabilmiş takım ise Konyaspor, yalnızca 5 gol atabildiler ki 8 de gol yediler yani oldukça kısır geçti karşılaşmalar... Denizlispor ve Ankaragücü 7 gol bulabildi.

7- DIŞ SAHA RAPORU

Üst sıralardaki takımlar iç sahada ne kadar güçlü görüntü çizdilerse deplasman maçları da bir o kadar zorladı.

Artık Süper Lig’de misafirperverlik kalmadı desek yeridir...

Lider Sivasspor’un ligde aldığı 2 mağlubiyet de deplasmanda geldi, 8 maçın sadece 4’ünü kazanabildi, demiştik ya Sivasspor’u lider yapan iç saha performansı diye az önce, işte bu tablo da bunun açıklaması...

Sadece 1’er kez mağlup olan Trabzonspor ve Başakşehir’in de 3’er beraberliği var ve onlarda sadece 4 galibiyet alabildiler.

Yeni Malatyaspor ve Sivasspor 16’şar golle deplasmanda en fazla skor üreten iki takımdı. Trabzonspor 14 ve Kasımpaşa 13 golü deplasmanda kaydettiler.

Dış sahada en az gol yiyen iki takım, 8’er ile Başakşehir ve Trabzonspor’u 9’ar gol yiyen Galatasaray ve Alanyaspor takip etti.

Deplasmanda en fazla 4 galibiyet alabilen takım çıkması elbette iç saha maçlarını daha da önemli hale getiriyor.

Peki misafirliğe gittiğinde en az sorun çıkartan takımlar hangileri? En kötü deplasman performansı sıfır galibiyet alabilen Kayserispor üstelik 7 kez de mağlup oldular ve kalesinde de 28 gol gördü.

Kayserispor’u dış saha raporunda sadece Antalyaspor, 5 gol atarak skor üretmekte Kayserispor’un gerisinde kaldı.

8- MAĞLUBİYETTEN PUAN ÇIKARTANLAR

Süper Lig’in ilk yarısında mağlup duruma düştükten sonra maçı çevirip en fazla puan kazanmayı başaran takım Fenerbahçe oldu.

8 kez ilk golü kalesinde gören Ersun Yanal’ın ekibi bu 8 maçın sadece 4’ünü kaybetti, 3 galibiyet ve 1 beraberlik ile 10 puan kurtardı.

Sivasspor 6, Beşiktaş 9, Alanyaspor 8 ve Denizlispor 11 maçta mağlup duruma düşmüş ve 2 galibiyet 2 beraberlik ile puan almayı başarmışlar.

Öne geçen takımların pek kolay mağlup olmadıkları bir ilk yarı geride bırakmış olsak gerek... Bakalım o halde...

9- KAZANIRKEN KAYBEDİLEN PUANLAR

Süper Lig’deki 18 takımın 8’i, öne geçtikleri maçlardan mağlup ayrılmadılar.

Beşiktaş, öne geçtiği 9 maçın 9’unu kazandı ve ilk golü attığı hiçbir maçtan puan kaybı ile ayrılmadı.

Alanyaspor, 9 kez öne geçti ve sadece 1 beraberlik aldı.

Sivasspor’un öne geçerek başladığı maç sayısı 14, bunlardan hiçbirini kaybetmediler ancak 3 kez berabere kaldılar. Galatasaray 3 beraberlik aldı ve hiç yenilmedi.

Oynadığı maçlarda ilk golü atma istatistiği en yüksek olan takım Trabzonspor, 15 kez maça galip başladı ancak bunların sadece 9’unu kazanabildi ki 2 de mağlubiyeti var.

Öne geçtiği 10 maçın 4’ünü kazanabilen Gençlerbirliği en fazla puan kaybeden takım, 3 beraberlik ve 3 mağlubiyetle sahadan ayrıldı.

Fenerbahçe 11 maçında ilk golü atan taraf oldu, 9 galibiyet ve 1 mağlubiyet alırken Başakşehir ise 14 karşılaşmanın 9’unu kazanabildi, Trabzonspor gibi 4 beraberliğe yakalandı ve 1 kez de mağlubiyet aldı.

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya