Süper Lig’de 11. hafta Beşiktaş ile Kasımpaşa arasında oynanacak karşılaşma ile başlayacak. Artık 9 DETAY’da daha fazla maça yer veriyoruz çünkü Alanyaspor’un liderliği kadar son şampiyon Başakşehir’in yükselen formu ile birlikte gözlerimiz daha fazla maçı arıyor.
Koronavirüs etkisini artırırken hafta sonlarımız daha fazla maçla dolacak. Gözlerimiz ise lideri, öne çıkan maçları ve daha fazla oyunu konuşmayı arayacak.
1- BEŞİKTAŞ-KASIMPAŞA
Kasımpaşa kulübü sezona başladığı Mehmet Altıparmak ile yolları ayırdıktan sonra irfan Buz ile anlaşmış ancak hemen ardından geçen sezonu birlikte tamamladığı Fuat Çapa’yı yeniden göreve getirmişti. Zaten en başında, sezonu çok iyi bir oyun ile bitirdikleri Fuat Çapa ile neden yolların ayrıldığını anlamak bile zordu.
Fuat Çapa’nın da iki Kasımpaşa görevi arasında pek iyi sonuçlar aldığı söylenemez.
Beşiktaş’ta yükselişe geçen bir form grafiği var ve son Fenerbahçe derbisi ile sezonun en yüksek noktasına ulaştılar, hem oyun hem de mücadele olarak Ghezzal’ın etkisi büyük oldu ve Atiba’nın yeni görevinde son derece başarılı olması takımın hem hücum hem defans hattını topladı.
Gerçi hala Beşiktaş’ın önemli savunma sorunları var. Bu sezon sadece Yeni Malatyaspor’dan gol yemediler ve kazandıkları son iki haftada da kalelerinde toplam 5 gol gördüler. Bu önemli bir sıkıntı olmakla birlikte attığından fazlasını yediği maçların bedeli ağır oluyor.
Kasımpaşa’nın Beşiktaş’a sorun çıkartabilecek bir oyuncu grubu olsa da Sergen Yalçın’ın takımının yükselen performansı bu maçta da sürecektir.
2- GENÇLERBİRLİĞİ-ALANYASPOR
Mustafa Kaplan yönetiminde çıktığı Fenerbahçe ve Kasımpaşa maçlarından mağlup ayrılan Gençlerbirliği’nde durum pek parlak gitmiyor ve bu hafta da ligin tek namağlup takımı Alanyaspor ile karşılaşacaklar.
Gençlerbirliği’nin özellikle Fenerbahçe maçı, takım adına unutulmak istenen 90 dakikalardan… Rakibin kaleye getirdiği her topun gol olduğu bir maçı analiz etmek bile neredeyse imkansız. Kasımpaşa maçı da 2-0 kaybedildi ve etkisiz bir görüntü ortaya koydular.
Alanyaspor ise hızını aldı. Takımın üzerinde hiçbir baskı hissedilmiyor. Geçen hafta Konyaspor maçı çok kolay geçmedi, rakibin her alanda baskı yaptığı bir karşılaşma olsa da Alanyaspor’lu futbolcular galibiyeti elde ettiler.
9 maçta sadece 2 beraberlik alan Alanyaspor, 7 galibiyette sadece Galatasaray’dan 1 gol yedi, 6 maçı sıfır golle kapattı. Bu inanılması zor bir istatistik. Gençlerbirliği için zor bir gün olma ihtimali yüksek.
3- YENİ MALATYASPOR-BAŞAKŞEHİR
Şampiyonlar Ligi’nde RB Leipzig’e 4-3 mağlup olan Başakşehir öyle bir futbol ortaya koydu ki sadece mücadeleleri bile puan etmeliydi. İrfan Can Kahveci’nin olağanüstü performansı, rakibin Demba Ba’yı tutmaya çalışırken bıraktığı boşlukları çok zekice değerlendirmesi övgüleri topladı.
Asla vazgeçmeyen bir takım, hem hocasıyla hem de oyuncusuyla. Öte yandan takım yoruluyor. Geçtiğimiz hafta Denizlispor maçının son 10 dakikasında rakibin ayağından top bile alamadan 2 gol gördüler kalelerinde.
Yeni Malatyaspor ise Hamza Hamzaoğlu ile çok sıkıntılı dönem geçirse de hocasına tutunmaya devam ediyor. Kadro içinde sıkıntılar olduğu geçtiğimiz haftaki açıklamalarla ortaya çıktı. Takım içinde disiplin sorunu kadar performans düşüklüğü de problem.
Başakşehir’in yorgun çıkacağı bu karşılaşmayı kazanabilmesi için Yeni Malatyaspor’un hem disiplin hem de performans sorunlarını çözmesi gerekiyor ki bir haftalık süre bunun için yeterli olabildi mi, maç başlayınca anlayacağız.
4- GALATASARAY-HATAYSPOR
Bu sezon sadece Alanyaspor’a mağlup olan Hatayspor, kazanmakta zorlanan bir takım, ancak beraberliğe tutunabiliyorlar. Süper Lig’e yeni yükselmiş bir takım için bu tür bocalamalar normal ve aslında ligdeki yerleri, sonuçlar, skor anlamında pek de kötü sayılmazlar.
Galatasaray ise sezonun en iniş çıkışlı takımı haline geldi. Performansı yükseldiğinde haftanın en iyi futbolunu oynuyor, düştüğünde ise tanınmayacak hale geliyor.
Sakatlıklar ve koronavirüs pozitif vakaları Fatih Terim’e baştan yeni bir takım kurma mecburiyeti getirirken sahaya çıkan takım üst üste 2 maçtaki performansıyla öne çıktı. Sürekli rakip kaleyi deneyen, topu tutan, alanı kapatan ve paslarla kolay yol açabilen dinamik bir takım.
Hatayspor gibi kapanmaya meyilli takımlar, Galatasaray gibi hücum futbolu oynayanların “bug”ıdır.
Fatih Terim’in Kayserispor ve Çaykur Rizespor maçlarındaki gibi kaleyi ablukaya aldığı oyunlara karşı Hatayspor kendi ceza sahasının içine kapanıp kalabalık karşılayarak adım atacak tek bir yer bile bırakmamayı başarabiliyor.
Riskli olsa da sonuç aldıkları maçlar oldu. Tıpkı Fenerbahçe karşılaşması gibi.
Fatih Terim’in kapanma tehlikesine karşı nasıl bir Galatasaray hazırladığını hep birlikte göreceğiz.
5- DENİZLİSPOR-FENERBAHÇE
Geçtiğimiz haftaki Denizlispor, Başakşehir’e karşı yenik düşse de mücadeleden vazgeçmeyerek 1 puanı cebine koymuştu. Üstelik başında teknik direktör bile yoktu.
O karşılaşmada takımın başında çıkan Kenan Atik, yönetim tarafından teknik direktörlüğe getirildi.
Fenerbahçe ise Beşiktaş derbisinin yaralarını sarmak için kazanmak zorunda olduğu bir maç olarak görüyor. Bu tür aşırı konsantrasyon ve kazanma isteği ters tepebildiği gibi motivasyon kaynağı da olabilir.
Beşiktaş derbisinde Fenerbahçe’nin en büyük sorunu geriye düştüğünde panik şutlarıyla kaleyi bulma çabasıydı. Topun üzerine basıp takımı sakinleştirmesi, oyunu geriden kurması gereken 2 orta saha oyuncusu Ozan Tufan ve Luiz Gustavo, tüm takım arkadaşlarını unutup direkt kaleye gitmeyi tercih ederek aslında önemli bir hata yaptılar. Sosa’nın de pek liderlik ettiğini söyleyemeyiz.
Denizlispor karşısında takım oyununu yeniden kurması gerekiyor, oyunu sakin ve planlara sadık kalarak oynamalı. Erol Bulut’un kenardan müdahaleleri son derece kritik olacaktır. Bunu sezon başında çok iyi yapan Erol hocanın bir şekilde oyuncularına sözünden çıkmamalarını anlatması gerekiyor.
6- TRABZONSPOR-SİVASSPOR
Bu sezonun en sıkıntılı takımlarının başında Sivaspor geliyor. Sadece 2 galibiyet alabildiler ve haftaya 16. sırada başlıyorlar. Rıza Çalımbay’ın çözmesi gereken çok sorun var ancak ne yazık ki koronavirüs pozitif olduğu için karantinada.
Sivasspor için işler iyi gitmiyor.
Trabzonspor ise Abdullah Avcı yönetiminde her hafta biraz daha toparlanıyor. Saha içinde disiplin kadar esneklik de var ve oyuncular belirli bir hareket özgürlüğünü planlar dahilinde kullanabiliyorlar.
Abdullah Avcı’nın teknik direktörlüğünün Başakşehir’den sonra ne kadar değiştiğinin ve olgunlaştığının kanıtı Trabzonspor oldu. Elinde gerçekten iyi bir malzeme var ve bunu en iyi şekilde kullanacak fikirler geliştirmeye açık.
Trabzonspor’un oyununun her hafta ilerlediğini göreceğiz, şimdilik odak noktası puan kaybetmemek olsa da kulüpler ve teknik direktörler zamanı ancak kaybetmeyerek kazanabilirler.
7- SERİLER
Süper Lig’de seriler oluşmaya başladı.
En uzun namağlup serisi 2 takıma ait; 9 maç üst üste mağlubiyet görmeyen ve ligin yenilgisiz tek takımı olan Alanyaspor ile ilk hafta Galatasaray’a yenildikten sonra 9 maçta da puan toplayan Gaziantep FK.
Bu iki takımın ardından, ilk 7 haftayı yenilgisiz tamamladıktan sonra Konyaspor’a mağlup olan Fenrbahçe geliyor. 5. Haftada Alanyaspor’a mağlup olduktan sonra 5 maçlık yenilgisiz seri yakalayan Galatasaray ile yine 5 maç yenilmeyen Başakşehir diğer önemli seri sahipleri oldular.
Beşiktaş ve Trabzonspor’un serileri 2 maçta kalıyor.
8- PENALTICI HAKEMLER
Süper Lig’de VAR’ın da devreye girmesiyle çalınan penaltı sayısı arttı.
Hakem olarak görev aldıkları tüm maçlarda penaltı çalan Tugay Kaan Numanoğlu ve Abdülkadir Bitigen çarpıcı bir istatistik ortaya koydular. Arda Kardeşler ise 4 maçta 3 kez penaltı noktasını gösterdi.
Fırat Aydınus ve Cüneyt Çakır 4’er maçta görev yaptılar ve 2’şer penaltı gösterdiler.
5 maçta görev yapan Mete Kalkavan ise hiç penaltı çalmadı ve kırmızı kartını da çıkarmadı.
Hüseyin Göcek, Halis Özkahya, Mustafa Öğretmenoğlu ve Serkan Tokat da çıktıları 3’er maçta penaltı kararı vermediler.
9- TOPA SAHİP OLMA
Süper Lig’de topa sahip olma istatistikleri geçtiğimiz sezon, en fazla yüzde elde etmiş takımların puan kaybettikleri ilginç sonuçlar vermişti.
Bu sezon ise ilk 10 hafta baz alındığında bir maçta bir takımın en fazla topla oynama yüzdesi elde ettiği karşılaşma, Galatasaray’ın %71,9’la oynayıp 1-1 berabere tamamladığı Kayserispor maçı oldu. Topa sahip olanın kazanamadığı istatistiği şimdilik devam ediyor gibi görünüyor.
İkinci sırada Başakşehir’in %70,5’le oynayarak Gençlerbirliği’ni 2-1 mağlup ettiği maç var ki Başakşehir’in galibiyet golü 90+4’te gelmişti.
Süper Lig’in ortalamada maç başına en fazla topa sahip olan takımı Başakşehir oldu. Beşiktaş, Alanyaspor ve Galatasaray da takip ediyor.
Fenerbahçe %50’nin üzerine çıkarken Trabzonspor %48’de kaldı.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum