Süper Lig’de aslında normal şartlarda 25. hafta son metreler anlamına gelirdi ama biz daha henüz yarısındayız.
İlk 3’te aynı puanla Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yer aldığı ve dördüncü sıraya da Trabzonspor’un yerleştiği bu puan tablosu elbette heyecanın dozunu arttırmaya yetiyor.
Birbirleriyle mücadele ettikleri zorlu haftaların ardından, şimdi bu 4 büyük takımın karşısında güçlerinin denk olmadığı takımlar var ve aslında bakarsanız asıl zor maçlar büyükleri bekliyor.
1- ÇAYKUR RİZESPOR – BB ERZURUMSPOR
Mesut Bakkal’ın gelişiyle birlikte en azından kazanamama serisine son veren BB Erzurumspor, son 5 maçını kaybetmemiş olsa da 3’ü berabere bitti.
Kadrosunda istediği verimi alamayan ve oyuncuların maç içerisinde oldukça istikrarsız olmasıyla oldukça dalgalı karşılaşmalar geçiren ekibin sıkıntısı büyük.
Süper Lig’de kalması için elbette öncelikle kendi rakiplerini geçmesi gerekiyor ki Alanyaspor ile berabere kalmayı başarıp Kayserispor’u yenememiş olmaları pek iyi bir görüntü çizmiyor.
Çaykur Rizespor cephesinde ise Sumudica, 4 maç üst üste kazanamayan ve bu süreçte 2 de beraberlik alan takımıyla ne yapabileceğini kara kara düşünüyor olsa gerek. Aslında kadrosunun iskeletini tutabilmiş ve önemli oyuncuları olan Rizespor gibi bir takımın orta sıralarda olmasına rağmen istediği sonuçları bir türlü alamıyor olması önemli bir sorun.
2- TRABZONSPOR – GAZİANTEP FK
Sumudica’nın 16 maç yenilgi yüzü görmeyen takımı bırakmasının ardından Gaziantep, 7 maçta 4 mağlubiyet aldı ki özellikle Galatasaray ve Karagümrük maçlarında oynanan futbol fazlaca eleştirilmişti.
Bir plan dahilinde bir araya getirilerek kadro mühendisliği ile kurulan takımların, yerleşik oyun planından bir başkasına geçiş süreçlerinin zorlu olması normal. Ancak elbette bu bir bahane olmamalı.
Trabzonspor ise tersine mühendislik olarak tabir edilebilir; Abdullah Avcı göreve geldiğinde elindeki kadronun çok temel sorunları vardı, uyum ve birlikte oynama gibi. Avcı’nın ilk işi bu oyunculara birlikte önce savunmayı öğretmek ardından da basit ama etkili hücum planları geliştirmek oldu.
Bütün bu yolu, 15. sıradan 4. sıraya, kolay gelmemiş olsalar da oyuncuların hocalarına olan inancının ve saygısının rolünün büyük olduğunu yadsıyamayız.
3- KARAGÜMRÜK – FENERBAHÇE
Süper Lig’de bu sezon 4.’lükten aşağıya hiç inmemiş, 9 maçta 8 galibiyet 1 beraberlik almış, 24 haftada 45 gol atmış bir takımın teknik direktörünün “kovulma” söylentilerine konu olması saçma gibi gelebilir ama söz konusu 3 büyüklerse, her şey mümkündür.
Durum, konu Fenerbahçe olunca daha da karmaşıklaşır, nihayetinde travmatik geçen 3 sezonluk bir süreçten bahsediyoruz.
An itibariyle şampiyonluğun 4 adayından biri ve liderle puanların eşit olması, Erol Bulut’un tartışılmaması anlamına gelmiyor. Ancak bu durumun Fenerbahçe’ye ne kadar zarar verdiği neden kimsenin umurunda değil, onu çözmek daha zor. Nihayetinde sosyal medyada her gün kaos yaratılması, bu kadar büyük bir camiayı karıştırmak, şampiyonluk hedefindeki bir takımı sırtından bıçaklamak değil midir?
Fatih Karagümrük, maç sonuçları itibarıyla zikzaklı, puan tablosundaki yeri itibarıyla istikrarlı bir sürece girdi. Hangi rakibe nasıl sonuç alır, tahmin etmek neredeyse imkansız. Oyun olarak Biglia gibi bir oyuncuya mahkum olmaları ve kadronun genel yapısı ile lider oyuncu arasındaki uçurum, Şenol Can’ın ekibini dengesiz bir hale getirdi.
Fenerbahçe’nin kaybetme ihtimali oldukça düşük olsa da yine de kesin konuşmayalım.
4- HATAYSPOR – ALANYASPOR
Puan tablosunda birbirlerinin hemen yanında ve 3 puan farkla arka arkaya dizilen Hatayspor ile Alanyaspor’un maçı, haftanın kaçırılmaması gereken 90 dakikalarından biri olacak.
Öncelikle takımlardan biri Alanyaspor, bu sezon kötü oynadıkları maçlar bile izlenmeye değerdi, çünkü rakiplerinin Çağdaş Atan’a karşı nasıl bir plan geliştirdiğini görmek besleyiciydi.
Hatayspor’un futbolu Alanyaspor kadar gösterişli değil, ancak yine de Süper Lig’in en “takım” takımlarından biri oldular. Geldikleri nokta ve sezon boyunca gösterdikleri gelişim, Süper Lig’severler için vitamin değerleri yüksekti.
Önümüzdeki tek engel elbette kar fırtınası nedeniyle saati değişen Galatasaray-Kasımpaşa maçı ile aynı saatte başlayacak olması.
Yine de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye oldukça yararı olacak olan bu maçı izleme şansı olanlar kaçırmasın.
5- GALATASARAY – KASIMPAŞA
Elbette Galatasaray ve kar denince akıllara Juventus maçı gelir, bir daha da gitmez… İki günde biten ve aşırı soğuk ile benzeri görülmemiş bir kar fırtınasına denk gelen o maçı öncelikle “taraftar” üzerinden okumak gerekir.
Maçın özetini izlemek için verdiğimiz bu kısa aranın ardından günümüze dönelim.
Kasımpaşa, ligin zor takımlarından biri ve aslında son belki 10 yıldır çok ani değişikliklerle çok hızlı çıkışlara ve inişlere imza atabiliyorlar. An itibariyle Fuat Çapa ile sezonun üçüncü teknik direktörünü getirdiler ve aslında aynı isimler arasında bu kadar sık değişiklik yapılması Kasımpaşa adına çözülmesi zor bir muamma.
Her defasında yanlış kadro mühendisliğinin sonuçlarını yaşadıklarını anlatabilsek belki istikrarlı bir yapıya bürünmelerine faydası dokunabilir.
Galatasaray ise son 7 maçında 6 galibiyet alarak vitesi yükseltti. Devre arası transferlerinin üst üste oynanan maç haftalarındaki katkıları, belki tüm takımlardan daha fazla oldu. Fatih Terim’in Onyekuru’nun üzerine kurduğu yeni oyun planını durdurmak, oldukça zor olacak.
6- GENÇLERBİRLİĞİ – BEŞİKTAŞ
Pazartesi 16:00 maçı Süper Lig için yeni bir karşılaşma saati ama pandeminin gölgesinde bu sezon o kadar çok “yenilik” katıldı ki hayatımıza…
Her ne kadar maç saati erkene alınmış olsa da bu maçın kar fırtınasının ortasına denk gelebileceğini ön gören meteorolojik veriler, son derece zor bir iklim ve saha koşullarını işaret ediyor.
Beşiktaş için Trabzonspor mağlubiyeti ve üzerine gelen Antalyaspor beraberliği lideri değiştirdi. Hafta içinde Türkiye Kupası’nda 120 dakikalık Konyaspor maçını da hesaba katarsak, son derece yorgun bir Beşiktaş olacak ve savunması da eksik…
Koşullar ne olursa olsun, bugünden bakınca, form grafiği tepe taklak giden Gençlerbirliği’nin Beşiktaş’ı geçme ihtimali son derece düşük. Gol anlamında kısır ve maç olarak da düşük tempoda geçmesini beklemek olası. Ancak galibiyete yakın taraf Beşiktaş olacaktır.
Sergen Yalçın’ın hücum ağırlıklı bir takım çıkartıp maçı Gençlerbirliği ceza sahasına yıkması, arka tarafa geçişlere izin vermeyecek bir defansif orta saha sayesinde kazanma ihtimali yüksek. Sürpriz çıkartabilecek tek konu, topla oynamayı ve pas yapmayı seven Beşiktaş’ın karlı zeminle nasıl başa çıkacağıdır.
7- FAUL
Süper Lig’de maç başına en fazla ve en az faul yapan ve alan takımlara bakalım.
En fazla alan takımlar Ankaragücü ve Alanyaspor’un maç başına 14,2 faul aldığını görüyoruz.
Yeni Malatyaspor ise maç başına 14 faulle zirveyi takip ediyor.
Puan tablosunun zirvesindeki takımlardan Beşiktaş’ın 12,9 ve Fenerbahçe’nin 12,6 faul aldığını oynadığını söyleyelim. Galatasaray da hemen hemen aynı; 12,3’te ve Trabzonspor ise 12’de.
En az faul alan takım Gençlerbirliği’nin maç başına faulü 10,3 olarak hesaplanmış.
En fazla faul yapan takım ise Denizlispor; 15,5 maç başına faul ve BB Erzurumspor hemen arkasından takip ediyor.
Fenerbahçe, 14,7 ile en fazla faul yapan üçüncü takım. Puan tablosunun en üst sıralarındaki Beşiktaş’ın maç başına yaptığı faul sayısı 13,5 iken Galatasaray 12,5 ve en az faul yapan takım olan Trabzonspor’un rakamı 11,2 oldu.
8- DEFANSTAN GOL KATKISI
Futboldaki en önemli verilerden biri defanstan gelen gol katkısıdır. Bu bölgede oynayan oyuncuların skora isimlerini yazdırmaları hem takımların oyun anlayışı anlamında önemli bilgiler verir hem de sürpriz golcü çıkararak rakibi hücum sırasında ne kadar zorladıklarına dair fikir sahibi olabiliriz.
Süper Lig’de defans oyuncularından en fazla gol katkısı alan takım Alanyaspor; atılan 40 golün 8’i savunma oyuncularından geldi. Bu noktada elbette Steven Caulker gibi bir oyuncunun etkisi büyük oluyor.
İkinci sırada Fatih Karagümrük var ve üçüncü Konyaspor ile birlikte defanstan 6’şar gol katkısı aldılar.
Beşiktaş ve Fenerbahçe’de 5’er, Trabzonspor’da 4 olarak göze çarpıyor. Galatasaray’da ise bu rakam 2’de kalmış. Hatayspor ve Başakşehir’in defans oyuncularının golü yok.
9- DEFANSTAN ASİST KATKISI
Gol sayısına bakmışken, asistlere de göz atmadan gitmeyelim…
Konyaspor 13 ve Fatih Karagümrük 10 ile defansın gol ile birlikte asist katkısını da en fazla almış olmaları oldukça ilgi çekici bir bilgi.
Bu noktada, Konyaspor’un toplam 27 golünün 19’unda defans oyuncularının ismi geçiyor ki bu da forvet hattı ile hemen hemen aynı olduğu anlamına geliyor. Fatih Karagümrük’ün ise gollerinin yarısında defans oyuncularının gol veya asisti bulunuyor, bu da oldukça ilginç.
Fenerbahçe, Caner Erkin’in de etkisi ile 10 asist katkısını defanstan almış. Bu da toplam 45 olan gol sayısının 3’te 1’inde defans oyuncularının rolü olduğunu gösteriyor.
Galatasaray’da defansın gol katkısı 2’de kalmıştı ama asistte 8 ile üst sıralarda yer alıyor. Beşiktaş da 7 ile hemen takipte. Trabzonspor’un defanstan asist istatistiği 6’da kaldı.
Süper Lig’de defanstan gol alamayan takım olsa da asist gelmeyen yok, en az 2 ile Sivasspor, BB Erzurumspor ve Kayserispor son sırada yer alıyorlar.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum