SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

9 DETAY: Süper Lig’de 19. haftaya doğru

9 Detay | 15.01.2021 17:53

Süper Lig'in 19. hafta maçları öncesinde öne çıkan maçların analizleri, 3 büyüklerin etkisi, ofsayt ve penaltı istatistikleri ile skorer ikilileri 9 DETAY'da mercek altında...

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
9 DETAY: Süper Lig’de 19. haftaya doğru

Süper Lig’de ilk 3 sıra 3 büyüklere geçti, Beşiktaş ile Fenerbahçe aynı puanda, Galatasaray’ın puan farkı 2’de. Beşiktaş-Galatasaray derbisi oynanacak, Fenerbahçe rakiplerinin puan kaybetmesini bekleyip liderliği kovalayacak.

Evet, şimdi bütün bunları yazınca bir kez daha fark ediyorsunuz ki 4 büyükler futbolun heyecan damarlarını oluşturuyor.

Bu hafta sonu, yapacak daha iyi bir işi olmayanlar ekrana kilitlenecek.

Derin bir nefes alın; keyfini çıkarın…

1- GENÇLERBİRLİĞİ – KARAGÜMRÜK

Galatasaray’a 6-0 mağlup olmak elbette Gençlerbirliği’nde moralleri çok bozmuştur ancak Mustafa Kaplan’ın takımı yeniden ayağa kaldırması gerekiyor. Bu sezon ligimizde böyle farklı mağlubiyetleri sıkça gördük ve bu tür zamanlarda ikinci maçı kaybetmemek önemlidir.

Mustafa Kaplan, teknik direktör olarak kapanan, savunma ağırlıklı oynamayı tercih etmez, rakibin zaafları üzerine oyun kurar.

Karagümrük’ü ise şimdiye kadar zorlayan takımlara baktığımızda Lucas Biglia’yı markaja aldıklarını gördük. Biglia’nın oyun kurmasına izin vermediğinizde Karagümrük’ün hücumunu da savunmasını da zorlayabiliyorsunuz.

Gençlerbirliği, Karagümrük’e karşı ön alan baskısı, merkeze adam markajı ve kanat akınları düzenleyecektir.

Daha önce pek çok kez Biglia’yı sahada kullanamadığı maçlarda çözüm üretmekte zorlanan Şenol Can’ın bu karşılaşması öncesi B planı yapmalıdır.

2- BAŞAKŞEHİR – SİVASSPOR

Başakşehir, ligin en zordaki iki takımı olan Erzurumspor ve Ankaragücü’nü mağlup etti. Ancak bu iki maçın son şampiyon için kıstas olamayacağı ortada.

Kenarda Okan Buruk’un son bölümlerde yaptığı hücuma yönelik müdahalelerle pek çok maçtan puan çıkarsa da Başakşehir’in galibiyet oranı son derece yetersiz. Elindeki kadro ligin en zengini olsa da giren oyuncuların istikrarsız performansları büyük sıkıntı.

Başakşehir’in önümüzdeki sezona kadroda ciddi bir revizyon yapması, şampiyonluğun getirdiği genel rehavetin önüne geçerek yeniden zirveye oynamasını sağlayabilir. Bu sezon ise karışık ve kaotik geçiyor.

Sivasspor, son maçında koosa sürüklenen Gaziantep’i mağlup etmeyi başardı. Ancak güç dengesinde ağır basmadığı maçları kazanmakta zorlanıyor, beraberliklerin ağır bastığı bir tablo oluştu. Rıza Çalımbay’ın tüm çabasına rağmen takımın performansını yükseltmekte zorlanıyorlar. Koronavirüs ve sıkışık takvimi de ekleyince en çok etkilenen takımlardan biri Sivasspor oldu. Süreci yürütmenin bir yolunu bulmaları gerekiyor.

3- ANTALYASPOR – TRABZONSPOR

Fikstürde birbirlerini takip eden iki takım, üst üste aynı rakiplerle oynuyorlar. Şimdi birbirlerine rakipler.

Galatasaray mağlubiyeti dışında, Abdullah Avcı yönetiminde oynadığı maçlarda puan toplamayı başaran Trabzonspor’un önemli bir galibiyet sayısına ulaştığını da söylemek gerekiyor. Daha derli toplu, daha sakin, daha organize bir takım izliyoruz. Öte yandan Nwakaeme’nin kilitlendiği maçlarda sorumluluk almasını beklediğimiz oyuncuların henüz ağırlıklarını koyamamaları önemli bir sorun.

Antalyaspor ise Rizespor’a kaybedip Hatayspor’dan 6 gol yedikten sonra Galatasaray’la berabere kaldı, ardından Karagümrük’ü mağlup etti. Neredeyse tahmin edilmesi imkansız bir takıma dönüştüler, kime hangi maça nasıl çıkıp ne sonuç alabileceklerini kestirmek zor.

Trabzonspor’un disiplinden, organizasyondan taviz vermemesi gereken bir maç, Antalyaspor’dan her türlü sürpriz çıkabilir.

4- BEŞİKTAŞ – GALATASARAY

Derbi her zaman derbidir, kim kaç puandaymış ya da tablo ne durumdaymış bakmayız. Maçın ne heyecanını ne de önemini değiştirmez. Söz konusu olan İstanbul derbileriyse onlar birbirlerine üstünlük sağlamak için sahaya çıkarlar.

Maça elbette savunmalar, orta sahalar, hücumcular, santrforlar açısından değerlendirmeler yapacağız. İki takımın güçlü ve zayıf yanlarını analiz edeceğiz. Derbiye saatler kala derbiden başka bir şey konuşmuyor olacağız.

Ancak gelin biz teknik direktörlere bakıp olası oyun planlarını öngörmeye çalışalım.

Sergen Yalçın, kendisinden beklediğimizden daha statik bir hocaya dönüştü. Bir planı var ve oyuncularının bu planı en iyi şekilde sahada uygulamasını bekliyor. Sahada neler olabileceğini önceden öngörmeye çalışıyor, takımı ona göre hazırlıyor ve işler çok terse dönmediği taktirde B ve C planlarına geçmiyor.

Fatih Terim’in ise yaşına rağmen kendisinden genç pek çok teknik adamdan daha esnek olabildiğini görüyoruz. Bazen üst üste 3-4 maça hem 11’i hem planlarını baştan aşağıya değiştirip öyle çıkabiliyor. Maç içerisinde sahanın farklı bölgelerinde farklı skorlar için farklı planlar uyguluyor. Maçın ortasında tüm takımı değiştirecek değişikliklere gidebiliyor. Ve şapkadan çıkarabileceği tavşanlar hiç bitmiyor.

Bu özellikleri nedeniyle Fatih hoca, karşı karşıya gelmek istemeyeceğiniz teknik adamlardan biri. Ancak unutmayalım, Sergen Yalçın bir dönem Galatasaray’da Fatih Terim’in “şapkadaki tavşanı”ydı. İzlemiş olanlar hatırlarlar, Fatih hoca futbolcu Sergen’i hamle oyuncusu olarak sahaya sürer ve pek maçın sonucunu değiştirirdi.

Sergen Yalçın, Fatih Terim’i şimdiye kadar karşılaştıkları 3 maçta da yenemedi ancak sadece 1 kez mağlup oldu, 2 beraberlik aldı.

Sergen hocanın Fatih Terim’e karşı standart planlarının ötesinde bir hazırlık yapıp yapmayacağı maç öncesinde benim en merak ettiğim soru.

5- FENERBAHÇE – ANKARAGÜCÜ

Son dört maçını kazanan ve oyunu, kadrosu yerleşen Fenerbahçe’nin Ankaragücü’ne takılma ihtimali olduğunu söyleyemeyiz.

Bu maç Fenerbahçe’ye gidecektir.

Bunun pek çok sebebi var aslında... En başta Ankaragücü’nün sahada rakiplerine çok büyük boşluklar bırakması, savunma ile hücumun birbirinden kopuk olması, ileri gidenin geri gelmeyip kale önünde büyük zaaflar yaratması, takımın oyuncuları arasında iletişimin olmaması vs.

Ankaragücü’nün sorunları üzerine uzun uzun yazmak mümkün.

Fenerbahçe’nin ise Thiam’lı santrforsuz oyunu ligde üst üste kazanırken Türkiye Kupası’nda Cisse-Samatta ikilisini denemesi aslında beklediğimiz bir kadroydu. Erol Bulut’un rakibin oyun yapısına göre iki santrforla sahaya çıkma ihtimali yüksekti ve Kasımpaşa karşısında izledik.

Ankaragücü’ne Cisse-Samatta ile mi yoksa Thiam’la mı çıkacak, bunu maç saatinde öğreneceğiz.

6- 3 BÜYÜKLER ETKİSİ

Süper Lig’de 3 büyüklerin zirveyi tuttuğu sezon sıralamalarını uzun zamandır görmüyorduk. Bu sezon da aslında 3’ü de farklı zamanlarda ilk 3’te yer almış, ardından kaybettikleri puanlarla birbirine çok yakın olan ilk 5’in içinde hareket etmişlerdi.

Dinamiklerin çok çabuk değişebildiği ve hala koronavirüs gölgesinde oynanan futbolda her an her şey olabiliyor ve eksikler büyük zarar veriyor. Öte yandan ilk 3’te 3 büyüklerin yer aldığı derbi haftası izleyeceğiz.

3 büyüklerin neden 3 büyük olduğu hikayesi tarihe dayanır, onları bu konuma getiren kazandıkları şampiyonluklar değildir. Hem tarihsel açıdan ülkede futbolun gelişiminde başrolü oynamaları hem de ülkenin dört bir yanında taraftarları olan kitlesel yapıları en önemlileridir.

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin birlikte şampiyonluk mücadelesinde oldukları sezonlar hem izleyiciyi daha fazla kenetler hem de heyecanı arttırır. Sezonun henüz ortasına gelmişken bu tablo ne kadar devam eder, sonuçta her takımın her takımı yenebildiği bir sezon geçiriyoruz.

Süper Lig’in 19. haftasında oynanacak Beşiktaş-Galatasaray derbisi hem zirve hem de futbol severlerin kilitleneceği bir karşılaşma olacak.

7- OFSAYT

Futbolun en kritik kurallarından biri olan ofsayt aynı zamanda en fazla tartışmayı çıkaran kararlarını oluşturuyor.

Takımların maç başına kaç kez ofsayta yakalandığına bakalım.

Zirvede Konyaspor var; maç başına 3,4 kez ofsayta düşüyorlar.

Hatayspor, Ankaragücü, Beşiktaş ve Antalyaspor’un da maç başına 2’nin üzerine çıktığını görüyoruz.

Fenerbahçe ve Galatasaray’da bu sayı 1,9’da kaldı.

Süper Lig’de 1’in altında takım yok, en düşük sayı Alanyaspor’da maç başına 1,1 ofsayta yakalanma istatistiği söz konusu. Trabzonspor ve Başakşehir ise 1,5’un altında kalmayı başarmışlar.

8- SKORER İKİLİLER

Süper Lig’in en skorer ikilisi, Beşiktaş’tan Larin ve Aboubakar. Bu iki oyuncu toplam 20 gole imza attılar ve toplam 4 de asistleri bulunuyor.

İkinci sırada toplam 16 gol bulan Aaron Boupendza ve Mame Diouf ikilisi var.

Bir diğer skorer ikili, Gaziantep’te 9 gollü Maxim ve 6 gol 4 asistle oynayan Muhammet Demir.

Galatasaray’da gol yükünü çeken Diagne’nin 9 golüne ek olarak uzun zamandır oynamıyor olsa da şimdiye dek 5 gol atmayı başaran Falcao ikilisi bulunuyor.

Fenerbahçe’nin skorer ikilisi Pelkas ve Ozan Tufan’ın gol sayıları 4’er olsa da 5’er asistleri ile takımın galibiyetlerinde büyük rol oynadılar.

Trabzonspor’da Ekuban-Nwakaeme ikilisinin toplam 9 golü var.

9- PENALTILAR

Süper Lig’de en fazla penaltı alan 3 takım Galatasaray (8), Fenerbahçe (7) ve Beşiktaş (7) olarak diziliyor.

Galatasaray bu penaltıların tamamını gole çeviren 8 takımdan biri. Beşiktaş 1 penaltı kaçırdı, Fenerbahçe ise 2.

Aleyhine en fazla penaltı çalışan ilk 3 takım da aynı; Fenerbahçe (14), Galatasaray (11) ve Beşiktaş (10).

Fenerbahçe kalesine atılan 14 penaltının 10’u gole dönüşürken Altay Bayındır da 2 ile en çok penaltı kurtaran kaleci oldu.

Kayserispor ve Sivasspor’un ise kalelerine gelen penaltıların 3’er tanesi kaçtı.

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya