Süper Lig’de 17 haftalık ilk devrenin ardından takımlar için tadilat tamirat arası başladı. 9 DETAY’da bu haftaya kadar incelediğimiz ilgi çekici detayları 17 haftanın tamamı için analiz etmenin zamanı geldi.
Süper Lig’e verilen 3 haftalık arada 9 DETAY’da 17 haftanın analizini yapacağız ve istatistiklerimizi güncelleyeceğiz.
İlk hafta golcüleri, goller, kırmızı kartları ve sonradan oyuna girenlerin katkısını değerlendirdik.
1- KIRMIZI KARTSIZ HAFTA OLMADI
Süper Lig'in ilk devresi kıpkırmızı geçti desek yeridir.
17 haftalık süreçte yalnızca tek 1 hafta kırmızı kart çıkmadı; 9. haftada oynanan 9 karşılaşmanın tamamı 11-11 tamamlandı.
Geri kalan 16 haftanın hepsinde en az 1 kırmızı kart çıktı ki o da sadece 6 hafta için geçerli.
7. haftada 2 kırmızı, 1 ve 2. haftalarda 3’er kırmızı, 4 ve 6. haftalarda 4’er kırmızı kart çıktı. 4 kez 5’er kırmızı kart çıkan maç haftasına tanık olduk. Rekor ise 11. haftaya ait; tam 8 kırmızı kart gösterildi.
Fenerbahçe-Kasımpaşa, Göztepe-Yeni Malatyaspor ve Trabzonspor-Alanyaspor maçlarında her iki tarafa da 1’er kırmızı kart çıktı ve maçlar 10-10 tamamlanabildi.
Rizespor’a Antalyaspor karşısında ve Konyaspor’a da Sivasspor karşısında birer kırmızı kart gösterilmişti.
En fazla kızaran maç, Kayserispor-Galatasaray mücadelesinde ev sahibine 3, misafire 1 olmak üzere toplam 4 kart çıkmıştı. Kayserispor aynı zamanda bir maçta en fazla kırmızı kart rekorunu da elinde bulunduruyor.
Gençlerbirliği ise Beşiktaş ve Gazantep FK maçlarında gördüğü 2’şer kırmızı kart toplam 4’e ulaştı ve toplamda 6 ile de ilk devrenin rekorunu elinde tutuyor. Gençlerbirliği’ne bu 6 kartın 4’ü direkt çıktı.
Süper Lig’in ilk 17 haftasında kırmızı kart görmeyen takım yok! Ancak direkt kırmızı kart görmemiş 3 ekip; Başakşehir ve Sivasspor 1 ve Kayserispor 5 kez çıkan kırmızı kartları çift sarıdan gördüler. Toplam bilançoyu da verelim: 17 haftada 18 takıma toplam 50 kırmızı kart çıktı.
2- GOL YEMEDEN KAZANANLAR
Süper Lig’de ilk devrede gol yememe oranı oldukça düşük oldu. Savunma zafiyetlerinin de öne çıkması üzerinden analiz edebileceğimiz gollü maçlar konusunda izleyici olarak bizlerin bir sorunu yok ne de olsa...
Ancak takımlar, özellikle de teknik direktörler bu konuda oldukça sıkıntılı...
Gol yemeden maç kazanan listesinin liderliğinde 4 takım var: Beşiktaş, Galatasaray, Sivasspor ve Yeni Malatyaspor 17 maçın 5’inde gol yemeden galibiyet elde ettiler. Denizlispor, Göztepe ve Rizespor da 4’er kez kalesini kapatıp galibiyete ulaştı.
Gelelim tablonun iç karartıcı kısmına...
Sivasspor, sezonun ilk devresinde bütün maçlarında gol atan tek takım; mağlup olduğu 2 maçta da gol attı ve hiç sıfıra karşı kaybetmedi.
Antalyaspor, 6 maçta gol atamadı ve bu alanda tek başına lider...
Konyaspor ve Rizespor 5’er kez gol bulamadan mağlup oldu.
3- 0-0 NADİR SONUÇ OLDU, NAZAR DEĞDİRMEYELİM
Süper Lig'in en çok alınan iki maç skorundan biri olan 0-0 bu sezonun ilk yarısında nadir görülür bir skor olarak karşımıza çıktı.
17 haftalık ilk yarı maratonunda oynanan 153 maçtan sadece 9 tanesi golsüz tamamlandı ve bu maçların hiçbiri aynı maç haftasına denk gelmedi.
Kayserispor, Kasımpaşa, Trabzonspor ve Sivasspor’un hiçbir maçı golsüz bitmedi. Diğer takımların arasında da 3 maçı 0-0 bitmiş bir takım yok.
Konyaspor, Ankaragücü, Antalyaspor, Alanyaspor, Fenerbahçe ve Göztepe’nin 2’şer maçı 0-0 tamamlandı.
Denizlispor, Rizespor, Galatasaray, Beşiktaş, Başakşehir ve Yeni Malatyaspor ise 1’er kez golsüz beraberlikle haftayı kapattı.
4- SONRADAN OYUNA GİREN EN SKORER OYUNCU: AROUNA KONE
Başlık biraz uzun, açıklaması daha uzun...
Sonradan oyuna giren oyuncularından en fazla skor katkısı alan takıma bakıyoruz ve karşımıza lider Sivasspor çıkıyor.
Rıza Çalımbay tarafından oyuna sonradan alındıkları maçlarda giren çıkanı aratmamış... Arouna Kone’den 3 gol 3 asist, Erdoan Yeşilyurt’tan 3 gol 1 asist, Fernando Andrade’den 2 gol Sivasspor’un hanesine yazıldı.
Sonradan oyuna girdiği maçlarda 3 gol atan Beşiktaşlı Umut Nayır da listenin ilk sırasını paylaşıyor.
Kone, oyuna sonradan girip en fazla asist yapan 2 oyuncudan biri, diğer isim Kayserispor’da Bilal Başacıkoğlu oldu.
5- TOPLAM GOL ATAN OYUNCU SAYISI 164
Süper Lig’in ilk devresinde, 17 haftalık süreçte oynanan164 oyuncudan toplam 445 gol kaydedildi. Bu gollerin 15’ini futbolcular kendi kalelerine gönderme talihsizliğinden muzdarip oldular.
2017’de ilk devrede atılan gol sayısı 461 ve 2018’de 391’di.
Rakip kaleye atılan 430 golün sahibi 164 oyuncunun 60’ının 1 golü, 39 oyuncunun ise 2 golü var.
21 futbolcu ise 5 ve üzeri gol kaydetti.
Listenin içinde gezinirken bir detay daha yakalayıp yolumuza devam edelim; stoperlerden skor katkısı alan takımlara bakalım.
Stoper pozisyonunda oynayan ve gol bulan 17 futbolcu arasında Gaziantep FK’dan Djilobodji ve Beşiktaş’tan Vida’nın 3’er kez gol var, stoperlerinden en fazla gol bulan takım ise Fenerbahçe; Zanka ve Serdar Aziz’in 2’şer olmak üzere 4 gol katkısı aldı.
6- ROTASYONDA LİDER BAŞAKŞEHİR
Süper Lig, Avrupa Kupaları ve Ziraat Türkiye Kupası derken ilk devrenin oldukça yoğun temposu geride kaldı. Kulüplerin kadrolarındaki oyuncuları rotasyonda değerlendirme oranlarında da oldukça ilginç detaylar var.
Kadrosunda bulunan 32 lisanslı oyuncunun tamamını rotasyonla kullanan Kayserispor’un, sakat ve cezalıların dışında sözleşme fesh ile ayrılanlarla beraber durumun olağanüstülüğünü de eklemek gerekiyor.
Gelelim normal koşullara...
Kadrosundaki futbolcularını sahada kullanma konusunda lider Başakşehir, en fazla oyuncusunu rotasyonda kullanan ekip oldu ve 32 kişilik oyuncu grubundan 28’sine görev verdi. Galatasaray 29 kişilik ve Göztepe de 32 kişilik kadrolarından 27’şer oyuncuyu rotasyonda kullandı.
En az oyuncuyla devreyi tamamlayan Sivasspor’da kadroda yer alan 26 oyuncunun ve Denizlispor’da 27 kişilik kadronun 20’si rotasyona girdi. Alanyaspor ve Yeni Malatyaspor’da ise sahaya çıkan futbolcu sayısı 21 oldu.
7- EVİNİZE MİSAFİRLİĞE GELSE KAPIYI AÇMAYIN!
İlk yarıda 9 DETAY’da en ilginç başlık buydu, değiştirmeyelim dedik... Deplasmanda en fazla gol atan futbolcudan bahsediyoruz: Alexander Sörlöth.
Trabzonspor’un santrforu, Kuzeyin Kralı, Sörlöth’ün ilk devredeki 17 maçta 12 golü var bunların tam yarısını, 6 golü deplasmanda atmış.
En yakın takipçisi Gençlerbirlikli Bogdan Stancu’nun 5, krallık koltuğunun ortağı Alanyasporlu Cisse ile Yeni Malatyaspor’da Bifouma ve Denizlispor’da Rodallega’nın 4’er deplasman golü var.
Size de rakamlar biraz az gelmedi mi?
Gelelim deplasmanda gol bulamayan golcülere...
Deplasman maçlarında hiç gol atmamış 2 santrfor var; Falcao ve Estupinan. Kanatlarda görev yapan forvet oyuncuları Samudio, Pedro Henrique ve Güray Vural ile forvet arkası pozisyonunda görev yapan Bakasetas’ın da dış saha maçlarında gol bulamadıklarını ekleyelim.
8- EN GENÇ EN YAŞLI
Süper Lig gençleşti mi yaşlandı mı? İlk 17 hafta üzerinden bir yaş meselesine baktık...
Genç futbolcu sayısı fazla olmasa da epey genç futbolcularımız oldu. Bu sezon Süper Lig’de forma giyen en genç oyuncu oldu, Kayserispor’un Alanyaspor maçında ilk kez sahaya çıkan Emre Demir; 15 yaşındaydı bir de üstüne en genç golcü rekorunu da yenileyip evine götürdü.
Ankaragücü’nde Berke Gürbüz 16, Kayserispor’da Nurettin Korkmaz 17 yaşında forma giydiler.
En yaşlı oyuncuyu herkes biliyor ama biz yine bilgi tazeleyelim; Emre Belözoğlu, 39 yaş 3 ayı geçti.
Ankaragücü’nde Sedat Ağçay 38, Göztepe’de Beto ve Ankaragücü’nde 37 yaşında forma giyiyorlar.
Yaş ortalaması en genç ve en yaşlı takım bilgilerini verirken öncelikle bir detay bilgiyle başlayalım.
Kayserispor, içinde bulunduğu ekonomik problemler nedeniyle son iki ayda kadrosundaki oyuncuları kaybetmesiyle altyapıya dönmek zorunda kaldı. Emre Demir ve Nurettin Korkmaz sezon başında ağustos ayında ve performansıyla forma almıştı. Osman Can Çötür, Ümran Zambak, Ömer Uzun, Emirhan Civelek henüz 20 yaşın altında ve kadro ihtiyacı nedeniyle A takıma alındılar.
Bu durum elbette en genç takım listesini değiştirdi, Kayserispor’un 32 kişilik kadro yaş ortalamasını 24,2 ve ilk 11 ortalamasını 28,2’ye geldi.
Olağanüstü durumlar haricinde en genç takım Çaykur Rizespor, 24 kişilik kadrosunun yaş ortalaması 25, Trabzonspor’un ise 25,2 olarak göze çarpıyor.
İlk 11 yaş ortalaması en düşük takım yine Çaykur Rizespor (25).
Kadrosunun yaş ortalaması en yüksek takım Başakşehir, 28 kişillik kadrosunun ortalaması 28,8 ve ilk 11’in yaş ortalaması da 29,3 (bu rakam Galatasaray ve Denizlispor ile aynı).
Sahaya sürdüğü ilk 11’inin yaş ortalaması en yüksek iki takım ise Ankaragücü ve Göztepe ssezonun ilk yarısında ortalamayı 30 yaş üzerine çıkarttılar.
9- 17 HAFTADA KAÇ TAKIM KAÇ KORNER KULLANDI?
Bu haftaki 9 DETAY’ın en fazla ilgi çeken istatistiği ile bitirelim; İddaa oyuncularının en başta elbette...
Konumuz korner sayıları, hangi takım kaç korner kullandı ve maç başına kaç korner kullanılıyor.
Süper Lig’in ilk 17 haftasında maçlarında en fazla korner olan takım Kasımpaşa oldu. 17 maçta 193 kez korner vuruşu yapılmış, ortalama 11,35 geliyor.
İkinci Kayserispor 186, üçüncü Gaziantep FK 182, dördüncü Alanyaspor maçlarında 180 korner kullanılmış.
Maçlarında en az korner kullanılan takım Göztepe’de ise rakam 138.
Gelelim, en çok korner vuruşu kazanan takımlara...
Alanyaspor, 17 maçta toplam 109 kez korner kazanmış, maç başına 6,41 ortalama korner kullanmış. Sivasspor 104, Antalyaspor ve Beşiktaş 102 kez korner vuruşu yapmış.
En az korner kazanan takım istatistiği ise daha ilginç... Konyaspor 17 maçta sadece 50 korner kazanmış, maç başına 2,94 korner kullanmak anlamına geliyor. Ankaragücü de benzer şekilde 54 korner, maç başı 3,08 vuruş yapmış.
Süper Lig takımlarının yarısının (9) maç başına 5’ten az korner kullanmış ve sadece 4’ünün 6’dan fazla kez köşe gönderine gitmiş olması oldukça dikkat çekici bir bilgi.
Gelelim rakiplerine en fazla korner şansı veren takımlara...
En fazla korner karşılayan üç takım Kayserispor (58), Rizespor (57) ve Kasımpaşa (53) ile en az korner karşılayan 2 takım Antalyaspor (26) ve Fenerbahçe (30) arasında neredeyse yarı yarıya fark var.
Kayserispor’un maç başına kale sahasına 3,41 korner vuruşu gönderilirken Antalyaspor’da bu rakam 1,53 sadece.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum