SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

Futbol Kapital: Bay Bay Avrupa

Futbol Kapital | 02.10.2020 13:31

Kerem Akbaş, Avrupa'ya veda eden kulüplerimiz sebebiyle Türk futbolunun karşı karşıya olduğu ekonomik boyutları kaleme aldı.

Futbol Kapital: Bay Bay Avrupa

Attığı zarın düşeş gelme ihtimali üzerine yaşanan bir futbol ülkesinin borsaya açık ve medya dili ile “4 büyük” takımından bir tanesi Finansal Fair Play kurallarına uymadığı için diğer 3 tanesi de modern futbol kurallarına uymadığı için Avrupa Kupalarından gruplara kalamadılar.

7’den 70’e herkesin az ya da çok bir fikrinin olduğu futbolun dibe batışını anlamak için çok yüksek bir zeka kapasitesine gerek yok. Bilgi ve yetki konusunda ülke yönetiminden ayrı düşünmenin zor olduğu futbol yönetimi de tüm bileşenleri ile bu çöküşün birer parçası olarak tarihteki yerini alacak.

Takımlarımızdan Avrupa Kupalarında devam edecek son şampiyon Başakşehir ve ligi üçüncü sırada bitiren Sivasspor dışında tüm takımlarımız gruplara kalma mücadelesinde Avrupalı rakiplerine elendiler. Başakşehir ve Sivasspor’un sanşı ise ön eleme maçı oynamamları oldu. Hatta Beşiktaş 10 günde iki farklı kupadan elenerek tüm konstrayonunu lige verdi.

UEFA sıralamasındaki ince hesaplar ve gruplara direk katılma şansının her geçen gün azalması artık Şampiyonlar Ligi’ne giderek elde edilecek gelir ile beli doğrultma ihtimalini de oldukça azalttı. 1992 yılında Tony Britten tarafından düzenlenen ve Kraliyet Filarmoni Orkestrası tarafından çalınıp, St. Martin Akademisi Korosu tarafından UEFA'nın resmî dilleri olan İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde söylenen Şampiyonlar Ligi marşını yeniden stadyumlarımızda duymak için yeni bir futbol aklına ihtiyaç olduğu açık.

Türk futbolu Avrupa Kupalarından ne kazanıyor? Artık Şampiyonlar Ligi ihtimali için takım kurmak mantıklı mı?

UEFA Şampiyonlar Ligi organizasyonunda yaklaşık 2 milyar Euro’luk bir parayı katılımcı kulüplere dağıtıyor. Bu paranın %25’i ayak bastı parası olarak gruplara katılım başarısı gösteren takımlara, takım başı yaklaşık 15 milyon Euro olarak veriliyor. 585 milyon Euro kulüplerin son yıllık UEFA sıralamalarına göre puan başına 1,1 milyon Euro olarak dağıtılırken eskiden bu rakam Market Pool yani havuz geliri içindeydi. Yeni düzenleme ile Market Pool ise 292 milyon Euro olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca yine 590 milyon Euro performans bonusu olarak dağıtılıyor.

Bu paranın son 5 sezonda dağıtılan paraya ülke bazında baktığımızda 5 büyük lig toplam gelirin %73’luk kısmını kazanmış. İngiltere ve İspanya 1 milyar Euro barajını aşan iki ülke olurken, bu iki ülkeyi 776 milyon Euro ile İtalya, 737 milyon Euro ile Almanya takip ediyor. Fransa ise 573 milyon Euro ile 5. sırada yer alıyor.

Immagine

Türkiye son 5 sezonda elde ettiği 148 milyon Euro’luk gelir ile 8. sırada yer alırken, toplam dağıtılan paradan aldığı pay ise %2,57 oldu. Gelecek sezonlarda gruplara direk takım sokma sıkıntısı Türk takımlarının aldığı payı neredeyse sıfırlayacak pozisyona gelecek. Bu durumda şampiyon olup Şampiyonlar Ligi geliri üzerinden yapılan planlar da suya düşecek.

Maç günü gelirleri, yayın gelirleri ve ardından UEFA gelirlerin azalması kulüplerin ölçek ekonomisine geçişini hızlandıracak mı yoksa batışın öncü emareleri mi çok uzun bir süre geçmeden bunu hepimiz göreceğiz.

Futbol kulüplerinin ekonomik yapısındaki çarpıklık için önerilen sahiplik yapısını bir de düşen gelirler üzerinden değerlendirmek gerekiyor. Bugün bir kulübe yatırım yapmak isteyen yatırımcıyı ikna etmek çok kolay olmayacak çünkü düşen gelir ve artan borç sonrasında bir yatırım olmaktan ziyade bir oyun alanı olacak kulüpler.

Son dakika | Rangers'tan olay paylaşım! Galatasaray... - Galatasaray - Spor  Haberleri

Avrupa arenasında 35 yıl öncesine dönmek, tek bir takımın bile ön eleme turlarını geçememesi futbolun aslında ülke kaynakları üzerinde bir kambur olduğunun kanıtı. Kamu kaynaklarından yararlanma konusunda kulüplere karşı bu kadar cömert olan devletin de bu başarısızlıkta payının olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ülkenin şımarık çocuğu futbola aktarılan kaynağın doğru kullanılıp kullanılmadığı da federasyon tarafından denetlenmeyince başarısızlık sıradanlaşıyor.

2020-21 sezonu özellikle Avrupa kupaları özelinde küçük bir kıyamet ile başladı Türk takımları için. Gelir anlamında gelecekteki potansiyelin sıfırlanması, şu anda doğru işler yapıp gelecek sezonlarda bu kupalara katılacak kulüplerin gelirlerini de gasp etmiş oldu. Bu tablo sadece elenen takımların değil tüm Türk takımlarının sorunu haline geldi.

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya