Bazı futbol takımlarının formalarında taşıdıkları armaları, tahmin edebileceğinizden daha ilginç anlamlara sahip olabiliyor... Bu hafta BEŞ’te dünya futbolunun en ilginç 5 armasının hikayesini, o takımlara dair az bilinen notlarla birleştirdik. Kuzey yarım küreden, güney yarım küreye armalar arasındaki yolculuğumuza Brezilya ile başlıyoruz.
1- CRUZERO: TAKIMYILDIZI
Brezilya'nın önemli takımlarından biri olan Cruzero'nun 1943'ten beri kullanılan armasında yer alan 5 yıldız, yalnızca güney yarım küreden ve çıplak gözle görülebilen en belirgin yıldız kümesi olan "Southern Cross" Güney Haçı takım yıldızı...
Güney Haçı’nı oluşturan 5 yıldızın isimleri; Gacrux, Becrux, Acrux, Decrux ve Epsilon’dur.
Serie A'da 4 şampiyonluğu bulunan Cruzeiro, 2012-2013 ve 2013-2014’te üst üste 2 kez şampiyon oldu. 2003’te, çoğu sonradan Türkiye'de forma giyecek olan, Alex de Souza, Melo, Nobre, Maldonado, Cris, Deivid de Souza'lı kadrosuyla şampiyon olmuştu.
Cruzeiro ile Türkiye arasında bağ kurmak dolayısıyla kolay... Ancak biz BEŞ’te az bilinen hikayeleri yazıyoruz, bu nedenle de fotoğrafta Ronaldo’ların Fenomen’i var.
Ronaldo Luis Nazario de Lima’nın 11 yaşındayken annesi ile babası boşanır ailedeki bu sarsıntı sonrası Ronaldo okulu bırakıp futbolcu olmaya karar verir. Annesi şöyle anlatıyor: “İşten eve gelirdim, okulda olması gerekirken sokakta çocuklarla futbol oynardı, çok mücadele verdim ama bu savaşı kaybettiğimi anladım.”
Taraftarı olduğu Flamengo’nun seçmelerine çağrılan ancak yaşadığı Gavea’dan Rio’ya otobüs bileti parasını denkleştiremeyen Ronaldo, São Cristóvão’nun altyapısına girer ve o dönem A takım teknik direktörü olan eski Brezilyalı futbolcu Jairzinho’nun dikkatini çeker.
Kulüp 13 yaşındaki Ronaldo ile hemen sözleşme imzalar, 3 yıl sonra, 16 yaşına geldiğinde Jairzinho eski takımı Cruzeiro’ya “harika çocuğu buldum, elinizi çabuk tutun” der.
1993’te Ronaldo, Cruzeiro’ya imza atar. 25 Mayıs’ta ilk kez forma giyer, 7 Kasım’da Bahia’ya aynı maçta 5 gol birden atar. Dünyanın Ronaldo ile tanışması Cruzeiro formasıyla olur.
2- BENFICA: BİSİKLET
Portekiz ekibi Benfica, öksüz, yetim ve sosyal imkanı olmayan çocukların eğitim gördüğü özel bir devlet okulu olan Real Casa Pia de Lisboa'dan mezun 24 genç tarafından 28 Şubat 1904'te kuruldu. Kurucularından biri, o günlerde yalnızca 18 yaşında olan, ancak gelecekte Benfica efsanelerinden birine dönüşen Cosma Damiao'ydu.
1908'de Grupo Sport Benfica ile Grupo Sport Lisbon takımlarının birleşmesi ile Benfica adını aldı. Armasında da tanıdık bir figür var; kartal.
Altındaki yazı, "E Pluribus Unum", Latince ve birlikten kuvvet doğar anlamına geliyor. Alttaki yuvarlak ise Grupo Sport Benfica'nın ilk faaliyet gösterdiği spor dalı olan bisikleti vurgulamak için yerleştirilmiş bir bisiklet tekerleği.
Benfica, kurulduğu günden bu yana taraftarlar tarafından yönetiliyor... En fazla kayıtlı üyeye sahip futbol kulübü olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırdı. 250 binden fazla üyenin tamamının kulüp yönetim seçimlerinde oy hakkı bulunuyor. Bu üyelere, Benfiquistas adı veriliyor.
Öte yandan Benfica'nın en büyük 3 taraftar grubu, kulübe üye olmayı kabul etmiyorlar. Ortak nedenleri endüstriyel futbola karşı olmaları.
Daha önce bu sayfalarda anlatmıştık, Torito kulübünde başladığı futbola olan yeteneği ülkenin önemli kulüplerinden Rosario'nun scoutlarının dikkatini çeker "Torito'dan Rosario'ya transferim sırasında pazarlıklar epey sürmüştü, sonunda 35 futbol topu karşılığı anlaşma sağlandı" diye anlatıyordu di Maria.
Rosario’da oynadığı dönemde Maradona’nın “Arjantin futbolunun geleceği” dediği Di Maria, asıl gösterisini 2007 U21 Dünya Kupası’nda gösterdi. Öyle ki turnuva neredeyse “Di Maria Açık Arttırması”na dönüştü. Boca Juniors 6,5 milyon dolar, Arsenal fiyat yükseltti ancak Premier Lig’in yabancı kuralı yüzünden çalışma izni alamayacaktı. Benfica 6 milyon Euro üzerine 3 oyuncunun bonservisini verdi, Di Maria’yı aldı.
Kısa süre sonra Portekiz’de adını değiştirdiler, giderseniz aklınızda bulunsun... Adının İngilizce kelime çevirisi Melek iki Maria’dır, Portekiz’de “Magic tri Maria” (Sihir üç Maria) derler. (Kötü değil mi? Kesinlikle çok kötü, birinin Benfica'lılara kelime oyunu meselesini öğretmesi gerek...)
3- AJAX: SALAMIS KRALI
Kulüp isminde ve beraberinde armada mitolojik kahramana yer veren bir başka kulüp ise Ajax. Homeros'un ünlü İlyada destanının baş kahramanlarından olan Salamis Kralı Ajax, 1928'de kulübün armasına taşındı.
1990 yılında armada değişikliğe gidildi ve Ajax figürü, sahadaki 11 futbolcuyu temsilen, 11 çizgiyle çizildiği hali kullanılmaya başlandı.
Ajax tarihinin her döneminde en güçlü takım olmak için savaştı ve başardı da... Ancak futbolun felsefesini baştan yazacak olağanüstü zekaya, gerçek futbol dahisi Johan Cruyff’un doğumunun Ajax formasıyla olması en büyük şansları olsa gerek...
Sevgili arkadaşım Kaan Kavuşan’ın Fitbol Dergi’nin Haziran 2019 sayısı için yazdığı “Ajax ve Cruyffizm” yazısından alıntıyla: Bugünkü Ajax, Cruyff’un son eseridir. 2011’de danışmanken ekolden uzaklaşan, “Total’ini bırakalım, futboluna bakalım” kafasına geçen Ajax’ın yönetimini adeta ele geçirmişti. Eski Ajax futbolcuları Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Jaap Stam, Aron Winter, Richard Witschge, Edwin Van der Sar ve Marc Overmars’ı kulüpte çeşitli görevlere getirmişti. Ajax’ta futbolcular Ajax kültürü ile yetişmeye, transferler Ajax kültürü ile yapılmaya, takım Ajax kültürüyle oynamaya geri döndü...
Hikaye elbette bu kadar kalmıyor... Meraklısına Fitbol Dergi Haziran 2019 sayısından yazının tamamını okumaya çağıralım...
4- SAMPDORIA: DENİZCİ
1946'da, Sampierdarense ve Andrea Doria kulüplerinin birleşmesiyle kurulan Sampdoria armasındaki insan silüetinin de çok enteresan bir hikayesi var.
Çoğunluğu balıkçı olan Cenova'nın takımı olan Sampdoria, armasında Cenovalı bir denizcinin silüetini kullanıyor. Cenova'lıların lakabı Baciccia, 1639-1709 yılları arasında yaşamış Cenova'lı ressam Giovanni Battista Gaulli'den geliyor..
Her ne kadar İtalya’nın küçük takımı gibi görünse de futbolun hem kültürel hem de tarihi açısından en değerli kulüplerinden biridir Sampdoria. Son dönemde formasını giymiş en büyük yıldız, Kamerunlu futbol efsanesi Samuel Eto’o kabul edilir, oysa bu sadece yakın dönem için geçerlidir.
Sampdoria tarihinde forma giymiş birkaç isim sıralayalım: Ruud Gullit, Clarence Seedorf, Christian Karembeu, Jürgen Klinsmann, Juan Sebastian Veron, Christian Vieri, Gianluca Vialli, Roberto Mancini...
Eto’o, Sampdoria’da yarım sezon oynadı, parasını alamadığı için kulüple büyük kavgalar etti, oradan da huzuru bulacağı Türkiye’ye, Antalyaspor üzerinden iniş yaptı. Bir takımın efsane futbolcusunu neye göre belirliyoruz tam olarak?
5- ATALANTA: TANRIÇA
Atalanta armasındaki figür, insana değil bir Yunan mitolojik kahramana ait. Efsaneye göre, babası Lasius, erkek çocuk arzusuyla yanıp tutuşurken eşi bir kız çocuk doğurur. Lasius, "Ben kız çocuk istemem" diyerek bebeği ormana bırakır. Doğa tanrıçası Artemis, bu olayı görünce bir dişi ayıya bebeği emzirmesini emreder.
Ayı sütüyle büyüyen bu kız, çok iyi bir atlet ve avcı olduğu kadar dillere destan bir güzelliğe sahip Atalanta'ymış. İtalyan kulübü 1907 yılında Bergamo'da kurulduğunda, bu mitolojik kadın kahraman Atalanta'yı kendisine isim olarak seçmiş. Armada da Atalanta'nın figürüne yer veriliyor.
Futbolda kadın figürünün takımın ismi ve armasına verildiği çok nadir örneklerden biridir Atalanta, bu anlamda da çok farklı bir yere sahiptir.
Ve gelelim hikayeye... Az önce Sampdoria’yı anlattık, Atalanta’nın bugün Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ederek tarihindeki en büyük başarıyı elde ettiği sezonunun kadrosunun en değerli futbolcusu aslında Sampdoria’lı...
Duvan Zapata, 2018’de 2 yıllığına Sampdoria’dan Atalanta’ya kiralandı. Zapata bu sezonun ilk 5 haftasında Serie A’nın gol kralı listesinin tepesinde yazıyordu, bugün ise en golcü 6., en skorer 5. oyuncu.
Atalanta’nın Sampdoria ile kıyaslanınca daha iyi durumda olan ekonomisi, Zapata’yı almaya değil ama kiralamaya yetmişti. Haziran 2020’de sözleşmesi bittiğinde Sampdoria çok zengin bir kulüp olabilir...
Okuyucu Yorumları
0 Yorum