SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

9 DETAY: Türk Milli Takımı

9 Detay | 11.10.2019 14:01

Kritik maçlar öncesi lider olarak sahaya çıkan Türk Milli Takımı doğdu. Geride kalan 6 maçın sahadaki oyunundan yansıyanları rakamlarla analiz ettik

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
9 DETAY: Türk Milli Takımı

2019 jenerasyonu Milli Takımımız, Şenol Güneş'in liderliğinde kazanmanın ötesinde yeniden duygusal bağımızı kurmamızı da sağladı, işte bu beraberlikten 6 maçta 5 galibiyet elde eden ve kritik maçlar öncesi lider olarak sahaya çıkan Türk Milli Takımı doğdu.

Biz de geride kalan 6 maçın sahadaki oyunundan yansıyanları, rakamlarla beraber analiz ettik.

Şenol Güneş'in rotasyon seçimleri, tercih ettiği oyuncu seçimleri, millilerimizin performansları ve oluşan iskeletiyle birlikte ay-yıldızlılarımızı 9 başlıkta analiz ettik.

1

1- BİR TEK İZLANDA'YI YENEMEDİK

Türk Milli Takımımız, Şenol Güneş yönetiminde başladığı 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri H Grubu'nda şimdiye dek 6 maçta 5 galibiyet aldık, sadece İzlanda'ya mağlup olduk.

Galip geldiğimiz 5 maçın tamamında kalemizde gol görmedik, sadece İzlanda takımımıza gol atmayı başardı ve tek maçta 2 gol birden kalemizi buldu.

Milli Takımımız maç başına 2,3 gol ortalaması yakalayarak H Grubu'nda oynadıkları 6 maçın tamamında gol atmayı başardılar.

2

2- 6'DA 6 YAPAN MERİH DEMİRAL VE MERT GÜNOK

Her ne kadar kendi takımı Juventus'ta çok fazla forma şansı bulamasa da Merih Demiral, Milli Takımımızın elemelerde çıktığı 6 maçın tamamında 11 oynadı ve 90 dakika sahada kaldı.

1 kez de asist yaparak Fransa maçında Kaan'ın golüne katkıda bulunan Merih Demiral, maç başına %73,8 isabetli pas yüzdesine ulaşarak bu alanda takımımızın en iyisi oldu.

Avrupa'da yeni sezon başlangıcı itibariyle değerini en fazla yükselten 3. futbolcu olduysa, bunda milli takım maçlarının rolü büyüktü.

6 maçın 6'sında oynayıp 90 dakika forma giyen ikinci oyuncumuz ise tahmin edebileceğiniz üzere Mert Günok. Avrupa'da performansı dikkatle izlenen Mert Günok, takımımızın 6 maçın 5'inde gol yememiş olmasında büyük rol oynadı.

Mert Günok, 6 maçta 12 kurtarış yaptı, sadece İzlandalılara engel olamadı.

3

3- GOLCÜ VE ASİSTÇİ: CENK TOSUN

Premier Lig'de Everton formasını giymekte zorlanan Cenk Tosun'un durumu tartışma konusu olabilir ancak golcülüğü ve skor katkısının tartışılmaz olduğunu Milli Takımımızda oynadığı 4 maçta gösterdi. Attığımız 14 golün 4'ünü Cenk Tosun kaydederken 2 de asist yaptı ve 14'ün 6'sına direkt etki etti.

Oynadığı maç başına 1 gol ve 4,75 şut ortalaması ile sadece skor yükünü sırtlamakla kalmadı, rakibin hücum kurmasını engelleme görevini de üstlendi.

Şenol Güneş, eleme grup maçlarında 6 maçta sadece 1 kez sahaya Burak Yılmaz-Cenk Tosun ikilisini çift santrfor olarak çıkarttı. İzlanda maçında ise orta sahadan Dorukhan'ı çıkartıp Güven Yalçın'ı sahaya sürerek sonradan 2 santrfora dönmüş ancak bu hamle puan almaya yetmemişti.

4

4- EN AZ DEĞİŞİKLİK SAVUNMAYA

Şenol Güneş, eleme grup maçlarında savunma dörtlüsünü mümkün olsa hiç değiştirmezdi tahmininde bulunsak, sanırım yanılmış olmayız. Sol bekte Hasan Ali ile yola çıkmıştı, ancak sakatlık nedeniyle ibre 4 maç sonra Umut Meraş'a döndü.

Sağ bekte ilk maçta Gökhan Gönül ile başlasa da sonraki 5 maçın tamamında Lille forması giyen Mehmet Zeki Çelik'le devam etti.

Stoper ikilimizden biri 6 maçta oynadı; Merih Demiral... Şenol Güneş yalnızca Andorra maçında Merih'i sol, Çağlar Söyüncü'yü sağ stoper olarak denedi. Diğer 5 maçın tamamında ise solda Kaan Ayhan, sağda Merih Demiral'ı kullandı.

5

5- DORUKHAN-İRFAN CAN İKİLİSİ BOZULDU

Şenol Güneş'in temel oyuna başlangıç planı 4-1-4-1 olsa da hocamızın maç içerisinde çok kez diziliş değiştirdiğini biliyoruz. Bu noktada dizilişten ziyade görev dağılımı açısından orta sahaya bakmak gerekiyor.

Orta sahada oyuncu havuzunda Şenol Hoca'nın en güvendiği iki isim ise (ne yazık ki sakatlanan) Dorukhan Toköz ve İrfan Can Kahveci ikilisi oldu. Bu iki oyuncunun maç içerisinde çift 8 numara olarak görev yaptıklarını gördük.

İki oyuncu da hem geriden oyun kurma hem de orta sahada iki ceza sahası arasındaki bağ görevini üstlendiler.

Şenol Hoca'nın bu pozisyonda kullandığı diğer oyuncular ise Hakan Çalhanoğlu ve Emre Belözoğlu oldu. Emre'nin oynadığı ilk Arnavutluk maçında sakatlanarak yerini Dorukhan'a bıraktığını hatırlatalım. Hakan Çalhanoğlu'nun bu bölgede görevlendirildiği Andorra maçındaki ikinci 8 numara İrfan Can Kahveci olmuştu; çift 8'li oyun planının uygulandığı 4 maçın tamamında olduğu gibi...

6

6- EN ÇOK ROTASYON KANATLARDA

Milli Takımımızda en fazla rotasyonu sağ ve sol kanat bölgelerinde yapan Şenol Güneş'in bu oyuncuların karakterlerine ve rakip takıma göre oyuncu havuzunu değerlendirdiğini söylemek mümkün.

Kanatlardaki oyuncuların özellikle birden fazla bölgede oynayabilen, diziliş değişiminde esneklik kazandıran oyunculardan seçildiğini görüyoruz.

Sol kanat için; on numara özelliği de olan Hakan Çalhanoğlu, santrfor ve forvet arkasına geçebilen Kenan Karaman ve santrfor özelliğine sahip Güven Yalçın değerlendirildi.
Sağ kanatta; Deniz Türüç, Yusuf Yazıcı, Kenan Karaman, Cengiz Ünder ve Cenk Tosun oynadı ve hepsi hem kanat hem alan değiştirebilen çok özellikli oyuncular.

Kanatların yedeklerinde ise Abdülkadir Ömür, Efecan Karaca, Emre Kılınç, Yusuf Yazıcı gibi yaratıcılık özelliği ve bireysel yetenekleri yüksek oyuncular devreye girdi.

7

7- ÇAPALARIMIZ: OKAY, MAHMUT, OZAN, EMRE

Milli Takımımızın en formda olduğu oyuncu havuzu 6 numarada çapa görevi yapan oyuncularımız oldu. Talihsiz sakatlığından dolayı hem La Liga'da hem de milli takımda çok sayıda maç kaçıran Okay Yokuşlu'nun dönüşüyle beraber Şenol Güneş'in elindeki alternatif sayısı da arttı.

Uzun mesafeli isabetli pas oranında takımımızın en iyisi olan Emre Belözoğlu'nun 8 numarada da kullanıldığını düşünürsek, Şenol Güneş'in en çok güvendiği Ozan Tufan ve Mahmut Tekdemir ikilisi hocalarının güvenini boşa çıkartmadılar.

Şenol Güneş'in oyuncu seçimi yaparken iyice düşünmesine neden olmaları en büyük şansımız olsa gerek.

8

8- ŞUT VE İSABETLİ ŞUT İSTATİSTİĞİMİZ SKORLARI KANITLIYOR

Milli Takımımız şimdiye dek oynadığı 6 grup maçında 73 şut attı, 40 isabetli şut elde etti.

Bu istatistiği bu denli yükselten maçın 1-0 galip geldiğimiz Andorra maçından kaynaklı yükseldiğini belirtelim.

O karşılaşmada 22 şut çekmiş, 13 kez isabet ettirmiştik ve kalecinin de 11 kurtarışı vardı. Golü ancak 88'de Yusuf Yazıcı'nın asistinde Ozan Tufan'dan bulabilmiştik.

Bu maçı "istatistikler futbolu açıklamaya yetmez" tezinde kullanmak da mümkün... %75 topla oynama, 19 serbest vuruş, 9 korner bulmuştuk, Andorra kalemize tek bir şut dahi çekmemişti.

9

9- SÜPER YEDEK YUSUF YAZICI

Şenol Güneş'in gizli silahı, süper yedek Yusuf Yazıcı oldu. Her ne kadar sezon başında Lille transferi sonrasında henüz adaptasyon sürecini atlatamamış olsa da Milli Takımımızda 6 maçın 5'inde sahadaydı.

Yusuf Yazıcı, bu 6 maçın sadece 1'inde ilk 11'de başladı, 1 kez de yedek kulübesinde oturdu. Geri kalan 4 maçta da oyuna sonradan girdi. Şenol Hoca'nın oyuncu değişikliğinde en fazla kullandığı oyuncu oldu.

Moldova maçında Hakan'ın, Fransa maçında Cengiz'in, İzlanda maçında Kenan'ın ve ikinci Moldova maçında İrfan Can'ın yerine oyuna girdi. Sadece 175 dakika oynamış olsa da 1 gol 1 asistle skora katkı yapmayı da başardı.

Şenol Güneş'in Yusuf'tan sonra değişiklikte en fazla kullandığı 2 oyuncu, 2'şer kez oyuna sonradan giren Abdülkadir Ömür ve Ozan Tufan oldu. Bu futbolcularımızın dışında 10 farklı isim daha oyuna hamlede Şenol Hoca tarafından görevlendirildi.

https://www.asistanaliz.com/media/images/ftp/6_MYDv6u6.jpg

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya