Süper Lig’de 2019-2020 sezonunun 20. haftası hem bir derbiye hem de uzun zamandır beklenen bir kavuşmaya ev sahipliği yapacak.
Açılış maçından başlayıp cumartesi gününün üst üste oynanacak Beşiktaş ve Galatasaray maçlarını, liderin Gaziantep sınavını ve elbette Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşması öncesi fikirleri, golcüler, sarı kart raporu, pasaport durumu, gol yemeyen kaleciler ile bir araya getirdik.
9 DETAY yepyeni bir bölümle daha karşınızda...
1- AÇILIŞ MAÇI: Başakşehir-Gençlerbirliği
Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe karşısında, bu sezon ilk kez üretemeyen, etkisiz, çaresiz ve çözümsüz görünen Başakşehir, Gençlerbirliği maçına favori olarak çıkıyor. Ancak yine de berabere biten bir maç o kadar şaşırtıcı olmaz.
Öncelikle Gençlerbirliği’nin ritim takımı olduğunu söyleyerek başlayalım. Bir maça eğer ritmini yakalayarak başlarsa çok uzun süre devam edebiliyor, bu durumda gol yiyip 1-0 geriye düşse de toparlayabiliyor.
Savaşçı bir takım Gençlerbirliği... Sivasspor’la berabere kalan, Göztepe ve Çaykur Rizespor’a yenilen Hamza Hamzaoğlu’nun takımı geri çekilmeyi kabul etmeyen bir yapıya sahip.
Bu aslında savunmada bıraktıkları boşluklarda gol yeme ihtimallerini artırıyor. Ama yine çekilmiyorlar.
Savunma ile hücumu bir arada yapmayı oturttuklarında Hamza Hamzaoğlu yönetimindeki Gençlerbirliği çok daha etkili ve daha zor yenilen bir takıma dönüşebilir.
Başakşehir ise kendi oyununa geri dönecektir. Deplasmanda Kadıköy’de kendi oyununuzu oynayamamış olması, Başakşehir’in düşüşe geçeceği, toparlanamayacağı, sıkıntıya düşeceği anlamına gelmez.
Okan Buruk’un takımı en son 2. haftada Fenerbahçe’ye yenilmişti, 17 hafta sonra bir kez daha Fenerbahçe ile karşılaştı ve mağlup oldu. Bu kıymetli seri kaldığı yerden devam edecektir, burada önemli olan nereye kadar?
Gençlerbirliği’nin olası beraberliği şaşırtıcı olmayacaktır, Başakşehir’e gol atacaklardır da... Ama Başakşehir’i yenmeye yetmeyecektir.
Fenerbahçe yenilgisi sonrası Başakşehir’in farklı bir galibiyet alma ihtimali de sürpriz arayanlara cazip olabilir.
2- ÇAYKUR RİZESPOR – BEŞİKTAŞ
Sergen Yalçın’ın Beşiktaş teknik direktörü olarak ilk maçı cumartesi günü saat 17:00’de başlayacak ve Çaykur Rizespor’a karşı oynayacak.
O Çaykur Rizespor ki tıpkı ilk devreye olduğu gibi 2. devreye de oldukça iyi başladı.
Ligin ilk yarısında yendikleri Sivasspor’a geçtiğimiz hafta 93. dakikaya 1-0 galip durumda götürdükleri maçın son saniyesinde gol yiyerek puan verdiler. İsmail Kartal’ın deplasmanda Sivasspor’a sorun çıkartması, evinde de Beşiktaş’ı zorlaması anlamına gelebilir, doğrudur.
Öte yandan Sergen Yalçın’ın Beşiktaş’ın başındaki ilk maçında puan kaybetmesi bile çok ihtimal dahilinde görünmüyor.
Nasıl geçtiğimiz hafta yeni stadındaki ilk maçında Göztepe, karşısına kim gelirse gelsin mutlak kazanan olacaktıysa, bu hafta da aynı şey Beşiktaş için geçerli.
Futbol elbette paslar, planlar, taktikler, alanlar oyunudur. Ancak bazı maçlar zihinde başlar ve zihinde biter... Beşiktaş’ın Çaykur Rizespor maçı da işte o zihin oyunlarından biri olacaktır...
3- TRABZONSPOR – FENERBAHÇE
Trabzonspor ile Fenerbahçe denilince aklıma hep aynı maç geliyor: Hami vuruyor, Rüştü çıkartıyor, Hami vuruyor, Rüştü çıkartıyor... Türk futbol tarihinin gördüğü en üst düzey ve en heyecanlı düello olsa gerek çünkü ikincisini bulabilmek için epey düşünmek gerekiyor.
Bu iki takımın maçları her zaman hem atmosfer hem de futbol kalitesi olarak üst düzey olmuştur. Gerçi Trabzonspor’un tüm İstanbul ekipleriyle maçlarında aynı durum geçerlidir ama söz konusu Fenerbahçe olunca tarihsel olarak aralarında var olan ve bugün bile hala altına odun atılan gerginlik, benzersiz bir şekilde futbolu besler.
Derbilerde gerginlik arttıkça futbol kalitesi düşer. Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında ikisi de birlikte yükselir.
Cumartesi akşamı da futbol ve mücadelesi yüksek bir maç izleyeceğiz, ilk 25 dakikası ev sahibinin kontrolünde geçer, bu bölümde iki taraftan biri golü bulursa tam bir futbol festivaline dönüşür...
En azından umutlarımız bu yönde...
Uğurcan ve Altay gibi gol yeme sorunu olan iki kaleci, karşılıklı olarak zaafları olan iki stoper hattı, birbirleriyle çok iyi ikili oyunlar kurabilen hücum oyuncuları var.
Yani bir başka deyişle bu maç orta sahada biter.
İki taraftan hangisi orta sahayı tutabilirse, hangisi geçişleri doğru yapabilirse, hangisi oyunu boş alana yönlendirmede daha başarılı olursa maçın galibi de o olacaktır. Ve her iki orta sahanın da bunları yapabildiğini biliyoruz.
Maçı kim kazanır ise doğru soru değil... Kaç gol olur diye düşünmek daha mantıklı bir tercih olur.
4- GAZİANTEP FK – SİVASSPOR
Lider Sivasspor, en zorlu virajlardan birini Rize’de döndü, çok zorlansa da kaybetmeden çıkmayı başardı. Yolda bıraktığı 2 puan ise şimdilik tehlike arz etmiyor... Ta ki puan tablosundaki yakın komşularıyla oynayana kadar da şimdilik telafisi var.
İkinciyi sıraya yerleşen Fenerbahçe ile arasında 4 puan fark kalan Sivasspor’un önünde Gaziantep FK sonrasında çok zorlu bir fikstür var; üst üste Başakşehir, Trabzonspor, Alanyaspor ve bir hafta sonra da Galatasaray...
Bu bölümü mutlak her maçı kazanarak kapatarak, en azından rakiplerinin puan kaybını beklemek yerine kendi yolunu kendisi çizebilir. Ancak yine de ilk devreden çok daha zor geçecek bu maçlar.
Aynı rakipler ama Sivasspor aynı değil, güçlendikçe hedef takım haline gelecekler.
Devre arası transferinde çok büyük bir harekete kalkışmayıp destek amaçlı futbolcuları tercih ettiler, Rıza Çalımbay için plan belli, program da... Mesele şimdi futbolcuların buna uyum sağlaması.
Gaziantep FK, genel anlamda Sivasspor’a rakip olabilecek güçte değil, ancak buradan her defasında seslendirmeye çalıştığımız gibi, çok sert, çok sakatlık nedeniyle duran oyunlar ve hemen her maçta sakatlık nedeniyle zorunlu değişiklik olan zor bir rakip.
Gençlerbirliği, geçtiğimiz hafta Gaziantep’e sertliğine sertlikle karşılık verdi, aynı faullü oyunu oynadılar, hatta birkaç yerde Gaziantepli futbolculardan önce davranıp faulü yapan taraf oldular. Bu sertlik de Sumudica’nın ekibinin tüm dengesini bozdu.
Hamza Hamzaoğlu’nun taktiği mantıklı olmakla beraber fazlasıyla riskli. Kart ve sakatlık nedeniyle eksik kalmak Sivasspor’un işini zorlaştıracaktır. Kontrolü ellerinden bırakmamak en iyisi...
5- GALATASARAY – KAYSERİSPOR
İlk devredeki Galatasaray ile ikinci devredeki Galatasaray bir değil...
Ancak Kayserispor tarafı daha karışık; bir mi değil mi? İyi mi beter mi? Kurtulur mu kurtulmaz mı?
Ellerinden geldiğince kadroyu toparlamaya çalışsalar da Kayserispor’un an itibariyle igin dibinden yukarı çıkma ihtimali pek kolay görünmüyor.
Geçtiğimiz hafta Ankaragücü’ne karşı golü buldular, daha hücumda olan taraf görüntüsü çizdiler, çok koşan ve isteyen taraftılar ama düşmeme hattındaki doğrudan rakiplerinden gol yemeden kurtulamadılar.
İstekli oyun bir tarafa, istemek kazanmaya yetmiyor. Hele ki Galatasaray gibi takımlara karşı hiç yetmeyecektir.
Bu maçın favorisi Galatasaray’ın gol de yemeden galibiyet alabileceğini düşünmek mümkün. Zaten savunmasında sorun yaşamayan sarı kırmızılılarda Falcao ve Saracchi’nin sakatlığında sorun yine dönüp dolaşıp gol atamama krizine bağlanabilir mi?
Yoksa tek kişilik dev takıma dönüşen Emre Akbaba’nın saha içi liderliği krizi çözemeye yeter mi?
6- SARI KARTLAR VE REKORTMENLER
Öncelikle şu güzel bilgiyle başlayalım; Süper Lig’in 2019-2020 sezonunun en centilmen takımı Başakşehir... Hiç direkt kırmızı kart görmediler, sadece 1 kez çift sarıdan 10 kişi kaldılar.
Ayrıca 31 ile en az sarı kart gören takım oldular.
Fenerbahçe’nin 33 sarı kartını Trabzonspor ve Konyaspor 37 ile takip ediyorlar.
Öte yandan en fazla sarı kart gören takım ile Başakşehir arasında neredeyse 2 katına yakın bir fark olması da başka bir ilginç detay.
Beşiktaş’ın sarı kart sayısı 55, Kasımpaşa’nın 54 ve Sivasspor’un 50, Denizlispor’un 49...
İlk 19 haftada çıkan 778 sarı kartın 200’ünü 4 takım paylaşıyor.
En az sarı kartı kaleciler görmüş, 32 kaleci 34 sarı kart görmüş.
Forvet oyuncularına 191 kez sarı çıkmış, orta sahada oynayan futbolculara 278 ve defanslara 273 kez sarı kart gösterilmiş.
Süper Lig’de en fazla sarı kart görmüş 6 oyuncunun 8’er sarısı bulunuyor.
7- GOL YEMEYEN KALECİLER
Süper Lig’de gol yememiş kaleci, henüz forma giymemiş kalecidir.
Bu kötü esprini ardından meseleyi ciddiye alarak devam edelim...
20. hafta itibariyle, 19 maçın 9’unda da kalesinde beklemiş 6 kaleci var; Samassa, Altay, Adam, Marafona, Mert Günok ve Korcan Çelikay.
En fazla maçı gol yemeden tamamlamış kaleci Fernando Muslera. 8 karşılaşmayı gol yemeden tamamlayan Uruguaylı kaleciyi Göztepe’den Beto takip ediyor, 7 maç ile...
Üçüncü sıradaki isim sizleri gerçekten şaşırtabilir. Beşiktaş’ın kalecisi Loris Karius ile Yeni Malatyaspor’dan Farnolle 6’şar maçta gol yemediler ve üçüncü sırayı paylaşıyorlar.
En fazla maçta oynayıp en az sayıda maçı gol yemeden tamamlayabilmiş isim Korcan Çelikay; Ankaragücü’nün kalesini 19 maçta savunan Korcan sadece 3’ünde çizgisinden geçit vermedi.
Marafona ve Mert Günok da 19’ar kez kalede görev yaptılar, sadece 4’er maçı gol yemeden tamamlayabildiler.
8- GOL TAHTI OYUNLARI
Devre arası transfer döneminde en kritik transferlerden biri golcülerden geldi.
Yeni Malatyaspor’da Adis Jahovic, an itibariyle 12 olan gol sayısını alıp Antalyaspor’a götürdü.
Hatta daha ilk maçından yeni takımı için de gol atmaya başladı bile...
Gol tahtının sahibi Trabzonspor’dan Sörlöth, 15 golle buluştu ve devre arası transferinde takıma katılması beklenen Guilherme gibi bir asistçiyle bu rakamı çok kısa sürede 2’ye katlayabilir.
İkinci Papiss Cisse’nin 14, üçüncü Vedat Muriqi’in Jahovic’le beraber 12 golü var.
9- ÜLKELERE GÖRE GOLCÜLER
Golün pasaportu olmaz, ancak Süper Lig’in gol krallığı yarışı yabancılardan oluşsa da gol sayısı bakımından Türk oyuncuların dominasyonunda gidiyor.
Süper Lig’de forma giyen Türk oyuncuların 304’ü en az bir kez gol attı ve 127 gol kaydettiler.
Türk futbolcuların en yakın takipçisi 31 Brezilyalı futbolcunun 29, 11 Senegalli futbolcunun 27 ve 10 Nijeryalı oyuncunun 21 golü bulunuyor.
Süper Lig’de bu sezon 60 farklı ülkeden futbolcunun forma giydiğini de hesaba katalım, bu durum ülke sayısını arttırdığı için dağılımın da fazla genişlemesine neden oluyor. 60 ülkenin 50’sinden gelen futbolcular en az 1 gol atmışlar.
Süper Lig’de oynayan Brezilyalı futbolcu sayısının da azaldığı, dünya üzerindeki 193 ülkenin 3’te birini bir araya getirmiş olması da ilginç bir başka detay...
Okuyucu Yorumları
0 Yorum