Süper Lig’de artık geri sayım başladı, bitime 10 hafta kaldı, artık hiçbir hatanın telafisi yok, artık sizi kimse kurtaramaz... Peki durdurabilir mi?
2019-2020 sezonu, sürpriz liderleri, galibiyet ve kazanamama serileri kadar şampiyonluk yarışıyla da uzun süre konuşulacak bir hikaye yazıyor. Lider ile 7. arasındaki puan farkı 10, kapanamayacağını iddia edebilir misiniz?
9 DETAY, 25. haftanın öne çıkan maçları, takımların önde geçirdiği dakikalar, son maç form durumları ve maç başına gol sayısı ile başlıyor...
1- BEŞİKTAŞ-ANKARAGÜCÜ
Etrafta bir söz, belki bir iddia ya da önsezi dolaşıyor, ben söyleyeyim adını siz koyun: Diyorlar ki Ankaragücü şampiyonu belirleyen takım olacak.
Bu fikrin ortaya çıkma nedeni, Fenerbahçe’nin şampiyonluk yarışından düşmesine neden olan 2-1’lik galibiyeti ve Mustafa Reşit Akçay ile düşme potasından kurtulmaya çalışan başkent ekibinin diğer 4 güçlü adayla da maçının olması.
Bu hafta Beşiktaş, 28. hafta Başakşehir, 29. hafta Trabzonspor, 32. hafta Galatasaray....
Ankaragücü’nün olası “çelme takıcı” olma ihtimalinin bir diğer nedeni de rakipleri tarafından zayıf kabul edilmesi olabilir.
Çünkü şampiyonluk adaylarının kalan maçlarında ortak 2 takım daha var: Göztepe ve Antalyaspor.
Ligin ilk devresinde Beşiktaş’a topla oynama rekoru kırdırıp yine de 0-0 beraberliği kurtaran, ligin en az topla oynayan takımı Ankaragücü’nde hem devre arası transferleri hem de Mustafa Reşit Akçay’ın göreve gelmesiyle bir şeyler değişmeye başladıysa da hala çok kırılgan bir takım. Beşiktaş’ın sahasında oynanan hiçbir maç kolay olmayacağı gibi Sergen Yalçın’ın gelişinden sonra daha arzulu ve istekli bir takım söz konusu.
Özellikle Boateng’in ceza sahasında topla buluşma ve topu tutup oyunu yönlendirme becerileri bir anda rakibi yerle bir edebiliyor ve başınıza ne geldiğini bile anlamıyorsunuz.
Ankaragücü’nün şansı çok zayıf olsa da maçı beraberlikte tutmak için ellerinden geleni yapıp kontrataklarla gol bulabilirse, Fenerbahçe’ye karşı aldıkları sürprizi tekrarlama ihtimallerini de es geçmeyelim.
2- GAZİANTEP FK – TRABZONSPOR
Ezber konuşmayalım, ilk devredeki Gazianetp FK ile bugünkü takım arasında ciddi anlamda fark var. İlk yarıda daha faullü ve hamleli oynayan takım, ikinci devrede oynadıkları ve 5-1 kazandıkları Sivasspor maçından sonra futbol oynamaya, alanı kapatmak yerine açarak hücum etmeye başladı. Ve aslına bakarsanız o tarihten sonra Gaziantep’in kazanma oranı da düştü ve sadece Çaykur Rizespor’a karşı galip gelebildiler, Başakşehir ve Beşiktaş’a mağlup oldular.
Öncelikle her maçında, kendisinin ya da rakibin oyuncularının 3-5 maç sahalardan uzak kalmadığı ve futbol oynayan bir Gaziantep izlemekten sevinçliyiz.
Öte yandan bu takım, bu kadro, futbol oynamaya başladığında zaafları ortaya çıkıyor.
Trabzonspor ise iyi ya da kötü oynamasından bağımsız, çıktığı her maçı kazanabilecek bir takım. Bu önemli, geçtiğimiz hafta Çaykur Rizespor karşısında, önceki hafta Beşiktaş maçında...
Kaybetmenin işten bile olmadığı anlarda bir kahraman çıkıyor, Sörlöth veya Nwakame, Sosa ya da bir başkası, maçı alıp götürüyor. Size neyin çarptığını bile anlamıyorsunuz.
Dolayısıyla, Trabzonspor’a karşı iyi oynamak diye bir şey yok, hayatta kalıp kalamadığınıza bakmanız gerekiyor. Son saniyeye kadar oyunu tutabilir ve girdiğiniz tüm pozisyonları (Gaziantep-Sivasspor maçı gibi) gole çevirebilirseniz, o zaman bir şansınız olabilir.
3- GÖZTEPE – BAŞAKŞEHİR
Şampiyonluğun seyrini belirleyebilecek takımlardan biri olan Göztepe, sezonun 12. haftasından beri üst orta sıralara yerleşen, son derece rahat ve korkusu olmayan, yukarının kalabalığından yaklaşma fırsatı olmadığını da kabul eden İzmir ekibi, Ankaragücü kadar tehlikeli değil anlaşılan.
Uyaralım efendim: Süper Lig’in ilk 3 sıradaki takımlarından sonra en tehlikeli kanatlara sahipler, çizgiden içeri ve içeriden çizgiye geçişleri çok hızlı, ayrıca bıraktığınız her santimetrekareyi sıkıp suyunu çıkartabilirler. İzlemesi çok keyifli, maç saatine saat kurduracak kadar. Ancak rakip olması çok eğlenceli olmayacaktır.
Başakşehir, Süper Lig’in lideri ve UEFA Avrupa Ligi’nde yoluna devam eden tek takımımız, Kopenhag eşleşmesinde iki maçta en az 5 gol atacaklarını öne sürdüm bile... Sporting Lisbon’u iç sahada üstelik 3-1’lik yenik başlayıp geçmeleri taktire şayandı.
Tüm bu güzel gidişata benim asıl takıldığım yer ise gidişatın kendisi...
Düşmüyorlar, sarsılmıyorlar, Fenerbahçe’ye 2-0 kaybettikleri ve hala nasıl kaybetmiş olduklarını muhtemelen Okan Buruk’un bile açıklayamadığını düşündüğüm mağlubiyet olmasa 2. haftadan beri (yine Fenerbahçe maçıydı) kaybetmemiş olacaklardı.
Geçici lider Başakşehir önce Göztepe ile oynayacak, ardından Trabzonspor’a gidip (eksik maçı da tamamlanmış olacağından) liderliğin tapusunu almak isteyecek, ardından Ankaragücü ve Galatasaray ile oynayacak ve peşindeki avcılarla yüzleşecek.
Ama tüm bunların olabilmesi için tek bir şart var, Göztepe’yi yenmek...
4- FENERBAHÇE – DENİZLİSPOR
Maçı konuşuruz, önce cevabını bulmamız gereken bir soru var: Fenerbahçe, Denizlispor maçına kiminle çıkacak?
Teknik direktör o tarihe kadar, yani cumartesi akşamına kadar belli olur mu?
Fenerbahçe’nin yeni hocası ne zaman açıklanacak?
İstihbaratla başlayalım...
Fenerbahçe’yi maç öncesindeki antrenmanlarda Volkan Demirel ve Emre Belözoğlu’nun yönlendirdiğini, Emre’nin teknik ekip eşofmanlarıyla antrenmana çıktığını biliyoruz.Emre Belözoğlu’nun A lisansı olsa da futbolcu sözleşmesi var. Durum henüz net değil, herkes başka bi şey söylüyor, biz de tahminde bulunuyoruz.
Ersun Yanal’ın ayrılığına hazırlıksız yakalanan yönetim, teknik direktör arayışlarına başlamış olsa da konunun bir hafta içerisinde çözülme ihtimali düşük.
Hafta içi Ziraat Türkiye Kupası yarı final maçında deplasmanda 2-1 kaybeden Fenerbahçe’ye karşı Denizlispor’un pek şansı yok.
Diyeceksiniz ki, bu kadar kaotik bir ortamda, hocası olmayan Fenerbahçe, Bülent Uygun ile barış ortamı sağlanmış Denizlispor’a karşı nasıl bu kadar favori olabilir...
Fenerbahçe gibi büyük takımların sıfatlarındaki “büyük” ifadesi, bugün yaşanan krizden çok daha beterlerini atlatmış olmalarından gelir. Büyüklük kavramı zamanlara yayılan bir süreklilik sağlamalarından gelir. Kriz ne kadar derin olursa, büyük takımlar o kadar fazla reaksiyon gösterirler.
Cumartesi akşamı olacak olan da işte bu reaksiyon olacak.
Eğer tepki gelemez ise işte asıl o zaman ciddi bir sorun var demektir. Umalım da Fenerbahçeli futbolcular sahada bağırsınlar, seslerini yükseltsinler ve yumruklarını sahaya vursunlar.
5- SİVASSPOR – GALATASARAY
Sivasspor deplasmanı, memleketin tamamında kış bitse bile kışın hala devam ettiği, soğuğun ana vatanı... Ben maç seyrederken üşüyorum, muhtemelen siz de öyle... Ve bu maç pazar akşamı saat 19:00’da oynanacak.
Futbolcuya, teknik adama, hakeme acımıyorsanız top toplayıcılara, görev yapacak polis memurlarına, tribündeki taraftara acıyın.
Sivasspor’u sezonun hemen tamamında öğlen maçı oynamasının mantıklı açıklamasına tezat, sırf Galatasaray maçı diye akşam 19:00’da oynatmanın mantıksızlığının farkında mıyız?
Saati değiştirmek ya da değiştirmemek değil, en başta Sivas’a akşam maçı koymak, (yukarıda bahsetmedim çünkü sıkıldım) Başakşehir ile Trabzonspor maçlarını aynı saatte oynatmak kolay olan, ama ne yazık ki işte, kendimiz söyleyip kendimiz dinliyoruz.
Gelelim maça...
O soğukta Galatasaray deplasman dezavantajını iliklerine kadar hissedecektir, dolayısıyla da çok koşmak iyi bir fikir.
Bu işin şakasıydı... Ancak ciddiye de asist yapabiliriz:
Galatasaray koşan bir takım değil, farklı oyunları farklı yerlerde aynı yerde oynayabilen ve birlikte hareket edebilen bir yapı kuruldu. O tarihten bu yana da kaybetmiyorlar, en zorlu rakiplere karşı bile sıkıntı yaşamıyorlar, hatta aldıkları galibiyeti de çok kolay gösteriyorlar.
Sivasspor ise liderliği kaybettiğinden beri “mağlubiyetten korkma sendromu”na yakalanmış durumda. Bizim sezon başından beri övdüğümüz futbolun ancak belirtilerini görebiliyoruz ama ne ağ gibi sahayı sarma, ne merkezde birbirine yakın oynayarak topu hızla taşıma, ne geriden oyun kurma, ne demir çelik Sivasspor... Hemen hiçbirini bulamıyoruz.
Son derece normal, o kadar uzun zamanı lider geçirmişken bir anda üst üste 3 maçta galibiyet alamayınca liderlik koltuğunu kaybettiler. Şimdi de en azından “neresinden kurtarsak” mantığıyla futbol oynamayı bırakıp tutunmaya çalışıyorlar.
Halbuki kurtarmanın tek yolu, kazandıkları oyunu yeniden oynamaya başlamak.
Galatasaray’a karşı ise işleri çok zor, daha önce de yazdık bu sayfalarda, Galatasaray siz önlem alana kadar oyununu değiştirmiş oluyor, yetişemiyorsunuz. Hele ki kazanmak zorundaysa, oyunu da kusursuz bir hale gelmişken...
6- ÖNDE GEÇİRDİĞİ DAKİKALAR
25. hafta öncesinde takımlarımızın oynadıkları maçlarda skor olarak önde geçirdikleri süreyi incelemeye ne dersiniz?
Süper Lig’de oynadığı tüm maçlarda en uzun süre skor üstünlüğünü elinde bulunduran takım %47,3 ile Trabzonspor, 980 dakikayı önde götürdü ve sadece toplam sürenin %10’unda mağlup durumdaydı.
Galatasaray %45,6’sında, Başakşehir %37,9’unda skor üstünlüğünü tutan taraf oldu.
Maçları en uzun süre berabere devam eden takım ise Konyaspor, maçlarının toplam süresinin %60’ında tabelada beraberlik yazıyordu.
Başakşehir’in maçlarının da %57’lik bölümü berabere devam etti.
Ev sahibi avantajının en önemli göstergelerinden biri de bu istatistiği iç saha olarak incelediğimizde görüyoruz.
Galatasaray bu sezon iç sahada oynadığı 11 maçın sadece 12 dakikasında mağlup durumdaydı ve maçlarının %1’ine tekamül ediyor.
Başakşehir %1,9 ve 22 dakika, Trabzonspor %9,3 ve 109 dakika iç sahada skor olarak geriye düştü.
7- SON 6 MAÇ
Genelde son maçların grafiğine bakarak form durumunu tahmin etmeye çalışırız. Üst üste galibiyet ve mağlubiyet söz konusuysa da serinin bitme ihtimalini göz önüne alırız.
25. haftaya girerken, son 6 maç istatistiğini farklı bir amaç için kullanacağız; puan tablosunun nasıl değişebileceğini tahmin etmek için...
İlk 9’da yer alıp son 6 maçında en az galibiyet alan takım Fenerbahçe, sadece 1’ini kazanabildi ve 7. sırada, liderle puan farkı 10’a ulaştı.
Yine ilk 9’da son 6 maçında en fazla mağlubiyet alan takımlar 3’er kez ile Alanyaspor ve Fenerbahçe, bu iki takımın puanı da aynı.
5. sıradaki Beşiktaş 3 galibiyet, 6. sıradaki Alanyaspor’un ve 4. sıradaki Sivasspor’un 2’şer galibiyet alabildi. 7. sıra ile 4. sıra arasındaki puan farkı ise 9 oldu.
Sivasspor 4. sırada ama liderle puan farkı 1 ve 2. Trabzonspor ile 3. Galatasaray ile aynı puandalar. (2 galibiyet alabilmiş olmanın Sivasspor’a faturası diyebiliriz.)
Galatasaray son 6 maçını kazandı, bu yapabilen tek takım, Yeni Malatyaspor son 6 maçını kaybetti, onlar da tek takım durumundalar.
8- HER 2 DEVREDE GOL ATAN TAKIMLAR
Süper Lig’de oynadığı maçların her iki devresinde de en fazla gol bulmuş takım Fenerbahçe. 24 maçın 10’unda hem ilk yarıda hem ikinci yarıda gol attılar.
İkinci sırada Alanyaspor var, 24 maçın 9’unda iki devrede de gol buldular.
Başakşehir, Sivasspor, Trabzonspor 8’er, Antalyaspor ve Galatasaray 7’şer maçın tüm devrelerinde skoru değiştirdiler.
Maçın sadece 1 devresinde gol atabilmiş takım yok, en düşük istatistik 1 maç ile Ankaragücü’nde...
9- MAÇ BAŞINA GOL SAYISI
Süper Lig’in ilk 24 haftasında oynadıkları maç başına toplam gol sayısı en yüksek takım 3,38 ile Kayserispor oldu. Yine 3 gol üzerinde gol olan takımları 3,13 ortalama ile Fenerbahçe, 3,08 ile Gaziantep FK ve Gençlerbirliği, 3,33 ile Kasımpaşa, 3,43 ile Trabzonspor, 3,00 ile Yeni Malatyaspor.
Süper Lig’de bu haftaya kadar, maç başına toplam gol ortalaması 2’nin altına düşen takım olmadı. En düşük ortalama 2,13 ile Konyaspor’a ait, Göztepe de 2,35 ortalamaya ulaştı.
Maç başına attığı gol ortalaması en yüksek takım 2,35 ile Trabzonspor, en az gol atma ortalaması ise Konyaspor’da 0,79 ile 1’in altındalar.
Maç başına yediği gol ortalaması en düşük ekip ise bu sezonun en az gol yiyen takımı Galatasaray, kalesinde 0,75 gol gördü ve ortalamayı 1’in altında tutabilmiş tek takım aynı zamanda.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum