İlk haftanın tek sürprizi, son şampiyon Başakşehir’in lige yeni yükselen Hatayspor’a mağlup olmasıydı, ama hemen hatırlayalım, geçen sezon da Galatasaray, Denizlispor’a yenilmemiş miydi?
İlk haftalar her zaman tahmin edilmesi zor, analizi risklidir. 2. haftada ise elimizde net olmasa da bilgi var.
9 DETAY, haftanın öne çıkan maçları ve ilk haftanın dikkat çeken analizleri ile başlıyor.
1- AÇILIŞ MAÇI: YENİ MALATYASPOR - GÖZTEPE
İlk haftanın kötü kaybedenlerinden Yeni Malatyaspor, 5 gollü galibiyetiyle sezonun ilk lideri olan Göztepe’yi konuk edecek.
Üzerindeki tatil rehavetini çabuk atan Göztepe, Denizlispor’un zayıflıklarını çok iyi kullandı, özellikle de fiziksel olarak çok rahat bir maç çıkardılar.
Şimdi rakip, fiziksel olarak henüz çok zayıf görüntü çizen bir başka takım, Karagümrük’e karşı hiç karşılık geliştiremeyen Yeni Malatyaspor.
Belki de haftanın en sürpriz çıkmayacak maçı gibi görünüyor, Denizlispor’u 5 golle geçen Göztepe için Yeni Malatyaspor maçının da benzer olma ihtimali söz konusu. Hele ki Göztepe’nin her şeyden çok özgüveni yüksek hali, ne yaptığını bilen ve kazanacağına dair en ufak şüphesi olmayan görüntüsü, geçtiğimiz sezon küme düşmüş, bunun endişesini her an yeniden yaşamaya hazır Yeni Malatyaspor’a karşı neredeyse 1-0 önde başlaması gibi.
Hafta için Malatya’da özellikle mental, ardından fiziksel ve son olarak taktik olarak ciddi çalışma yapılmış olmalı, aksi halde Göztepe önümüzdeki Salı sabahı da lider olarak uyanabilir.
2- DENİZLİSPOR-TRABZONSPOR
Trabzonsporlulara göre takımın kadrosu yetersiz, onlar kulübede oyunu değiştirebilecek bir oyuncu görmüyorlar ve anlaşılan o ki takımı da pek güvende hissetmiyorlar. Eddie Newton’ın Beşiktaş karşısında ilk değişikliğini maç 3-0’a geldikten sonra yapması (ki arada bir de kırmızı kart var, 10 kişi oynamış) elinde alternatif olmaması mı?
En kötü müdahale bile bir şeydi halbuki, maçın 3-0’a gelmesini izlemekten iyiydi.
Bu defa rakip Denizlispor, Göztepe tarafından epey hırpalandılar. Ne savunması ne hücumu çalıştı. Lige neredeyse hiç hazır başlayamadılar. Göztepe’nin hızına cevap verememek Denizlispor’un maçtaki en büyük sorunu oldu, az adamla yüksek koşularla gelen pozisyonları durduramadılar.
Trabzonspor’un Beşiktaş’a karşı oynadığı oyunu baz alırsak, sık ve çok pasla 2. bölgeye kurulacak, rakibin aralıklarını kollayacak ve Abdülkadir Ömür, Nwakaeme gibi bireysel yetenekleri ileriye gönderecek. Santrfor olarak Ekuban’ın çıkması da Denizlispor defansının içinde ani yön değiştirmeleri, ileri geri iç dış hareketleri ile sorun çıkaracaktır.
Burada Trabzonspor adına soru, Denizlispor da kapanırsa, bu defa da geride aynı boşluklar kalacak mı?
3- BEŞİKTAŞ-ANTALYASPOR
Maçtan bir gün önce Antalyaspor'da çok sayıda koronavirüs pozitif vakasına rastlanması ve kafilenin İstanbula hareketinin ertelenmesi haberi elbette karşılaşmanın akıbetini belirsiz hale getirdi, ancak biz yine her şey normale dönerse nasıl bir maç izleriz, onun analizini yapalım.
Pandemi arasının hemen ardından oynanan ilk maçı hatırlayalım; Antalyaspor’un üzerine adeta çullanmış gibi hücum yapan Beşiktaş’a karşı, arka alanda kalan boşlukları değerlendirip 2-0 kazanan Antalyaspor’u gözümüzün önüne getirelim.
Yeni sezonun ilk haftasında da aynı oyunu oynadı Tamer Tuna’nın takımı ve bu defa Gençlerbirliği’nn bıraktığı boşlukları golle cezalandırdı.
Antalyaspor, geniş boşlukları nasıl değerlendireceğini maç içinde çok iyi çözen ve zaaflarınıza oynayan bir takım. Bu da Tamer Tuna’nın futbol anlayışından ileri geliyor, oyuncusuna kontrollü inisiyatif veriyor.
Ancak Beşiktaş, o Beşiktaş değil, oyunu o denli hücuma yıkabilecek bir hücum gücü olmadığı gibi Sergen Yalçın’ın yeni takımında bu tarz bir oyun da beklemiyoruz.
Top rakipteyken bile oyunu kontrol altında tutan, alanı kullanan ve topsuz oyunda daha organize bir takım olacaklar, en azından ilk maçtan sonra beklenti bu yönde.
Antalyaspor’un boş alan bulması daha zor olacak, hatta ceza sahasına bile kolay girememe ihtimalleri yüksek. Oyun bazı bölümlerde kilitlenebilir, anahtarı bulan da maçı alır.
Umarız Antalyasporlu futbolcular, teknik ekip ve kafiledeki herkesin sağlık durumlarıyla ilgili en yakın zamanda iyi haberler alırız, önce sağlık.
4- BAŞAKŞEHİR-GALATASARAY
Fatih Terim, yıllar geçtikçe ve deneyim kazandıkça bambaşka bir teknik direktöre dönüştü. Normalde yaş ilerledikçe esneklik kaybolur ve hocalar daha statik ve takıntılı hale gelirler.
Fatih hoca ise sürekli yenileniyor, değişmekten motive oluyor. Tıpkı bu sezon yaratmaya başladığı Galatasaray gibi.
Geçen sezonun ikinci yarısından pandemi arasına kadarki bölümde izlediğimiz Galatasaray için “son yılların en iyisi” diyorduk, hücum seçenekleri o kadar genişti ki rakibine bile ne yapacağını söyleyen bir takım vardı.
Bu sezonun ilk maçında ise topa değil alana oynayan bir Galatasaray izledik, Gaziantep karşısında alana boş alanlara atılan paslardan ve koşu yollarından gelen goller, savunulması hemen hemen imkansızdı.
Başakşehir ise son şampiyon olarak çıktığı ilk karşılaşmayı kaybetti, gerçi karşısında 11 kişiyle savunma yapıp kontrataktan gol atan, belki 10 sene öncesinin modası geçmiş futbolunu oynayan Hatayspor vardı.
Başakşehir’in, hafta içi Avrupa Ligi maçı oynamış Galatasaray’a karşı daha sabırlı ve bekleyen bir oyunla başlaması olası. Okan Buruk, eski hocasının defterinde yazan oyun planlarını biliyor, gerçi hocası kendine yeni bir defter daha açtı… Geçen sezonki ilk karşılaşmada bu taktik işe yaramıştı, bu defa da aynı şeyi yapar mı?
5- FENERBAHÇE-HATAYSPOR
Yeni transferleri ile Çaykur Rizespor maçını çeviren, özgüveni yüksek Fenerbahçe, Hatayspor karşısında da kazanmaya devam etmek isteyecek.
Asıl soru Fenerbahçe’nin orta sahasında kimler oynayacak? 3’lü orta sahanın bankosu Luis Gustavo, ikinci isim olarak Sosa’yı bekliyoruz. Üçüncü isim ise Tolga Ciğerci veya Ozan Tufan olabilir.
Sosa’nın varlığı, Fenerbahçe’nin yaratıcılığı olacaktır, oyunu geriden ya da ileriden o denli iyi okuyor ki rakibin 3 adım sonraki hamlesini görüp açığı bulabiliyor. Müthiş bir oyun zekasına sahip ve böyle bir yetenekle Süper Lig’de çok da koşmanıza gerek kalmıyor.
Hatayspor, Başakşehir’i savunmayla yendi. Bu oyun onlara ilk galibiyeti getirmiş olabilir, hatta aynı şekilde Fenerbahçe’yi de yenebilirler, bir sürpriz daha yapabilirler. Ancak bu oyun planı uzun vadede hep küme düşme ile sonuçlanmıştır.
Ömer Erdoğan’ın Hatayspor’la başka bir fikir üretmesi gerekiyor, 42 haftalık maratonda kimse savunarak finiş göremedi.
6- SONRADAN GİRENLER
Süper Lig’in 1. haftasında oyuna sonradan girenlerin skor katkısı oldukça çarpıcı istatistikler verdi.
10 maçta atılan toplam 30 golün 5’i sonradan giren oyunculardan geldi. BB Erzurumspor’da Oltan Karakullukçu, 1-0 gerideki takımını 2-1 galip duruma getirdi.
Fenerbahçe’de Jose Sosa takımının galibiyet golünü kaydetti.
Diğer iki gol ise Hatayspor’da Helder Barbosa ve Beşiktaş’ta Lens’ten geldi.
4 de asist, oyuna sonradan giren oyunculardan ki istatistik burada ilginçleşiyor.
Çünkü aynı dört takımdan bahsediyoruz:
Hatayspor’da Adama Traore, Fenerbahçe’de Enner Valencia, BB Erzurumspor’da Emrah Başsan ve Beşiktaş’ta Dorukhan Toköz.
Aynı 4 takımın oyuna giren 8 oyuncusu 5 gol 4 asist yaptılar, diğer 6 takımda ise bu rakam sıfırdı.
7- EN GENÇ
Süper Lig’in ilk haftasında sahadaki en genç isim, ligimizin en genç oyuncusu olan Kayserispor’lu Emre Demir’di. 15 yaşında ilk kez sahaya çıkan Emre, 16 yaş 7 ayla sezonun şimdilik en genç oyuncusu.
Aynı takımdan Adem Doğan da henüz 18 yaşının 11 ayında.
Bu iki oyuncu da maçın son dakikalarında dahil oldular.
Beşiktaş’ta ise 18 yaş 11 aylık Ajdin Hasic ve 19 yaş 8 aylık Ersin Destanoğlu; Karagümrük’te Murat Sarıgül ilk 11’de başladılar.
Göztepe’de Efe Binici ve Başakşehir’de Enes Karakuş, 20 yaşın altında olup ilk haftadan oyuncu değişikliği ile forma bulan diğer iki oyuncuydu.
8- DURAN TOP
Süper Lig’de ilk haftanın bir başka dikkat çeken detayı ise duran top gollerinin azlığıydı.
Oynanan 10 karşılaşmada 5 penaltı golü atıldı, toplam 30’dan önce bunu çıkaralım.
Duran toptan da sadece 5 gol geldi.
Fenerbahçe, Denizlispor, Fatih Karagümrük, Alanyaspor ve Göztepe bu 5 golün sahibiydiler.
Kalan 20 gol ise akan oyunda geldi ki bu da Süper Lig’in maç başına 3 gol ortalamaya gelen yükünün 3’te 2’sinin harekete düştüğünü gösteriyor.
10 maçta sahaya çıkan 20 takımın sadece 5’i gol atamadı, beraberlik olmadı ve sadece 1 maç tek golle bitti.
9- ŞUT VE İSABETLİ ŞUT
İlk haftanın şut lideri Galatasaray, 23 kez kaleyi denedi ve isabetli şut sayısında da 12 ile lider durumdalar.
Yeni Malatyaspor’un Fatih Karagümrük karşısında 20 şutu var ancak sadece 7’si isabetli.
Başakşehir’in Hatayspor karşısında 15 şut demesinin yalnızca 2’sinde isabet vardı.
Genel olarak çekilen şut sayısı açısından oldukça yüksek bir ilk hafta geçirdik, toplam 225 şut izledik, takım başına ortalama 11’in biraz üzerindeydi. Öte yandan isabet konusunda sıkıntı söz konusuydu, sadece 92 ki Galatasaray’ın 12 isabetli şutunu çıkarınca diğer takımların ortalaması çok düşüyor.
En az isabetli şut çeken takım olan Denizlispor’un 1’de kaldığını da ekleyelim.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum