9 maçın 3’ü derbi, 1’i de sezonun liderliğini yapmış iki takım arasında oynanıyor. Öyle bir hafta ki ilk 8’in 6’sı birbiriyle karşılaşıyor. 23. hafta, ligin 2. sırasındaki Başakşehir’e yarayabilir, tabi önce kendileri Çaykur Rizespor’u yenebilirlerse...
9 DETAY’da bu hafta derbileri, öne çıkan maçları, gollerin yerli ve yabancı oyunculara göre dağılımı, oyuna sonradan girip skora katkı yapan jokerleri ve sezonun şimdiye kadar atılan gol sayısının maç başı ortalamasına bakıyoruz.
9 DETAY 23. haftanın gündemi ile başlıyor...
1- AÇILIŞ MAÇI: SİVASSPOR – ALANYASPOR
Tek bir mağlubiyetle bir anda ligin 4. sırasına kadar gerileyen Sivasspor’u muhtemelen en iyi Alanyaspor anlar.
Süper Lig’de sezonun liderliğini yapmış iki takım, Sivasspor ve Alanyaspor maça 4. ve 5. olarak çıkıyor. Puan farklarının bu kadar yakın olması ise dün Alanyaspor’un, bugün Sivasspor’un kabahati.
Darılmaca bozulmaca yok...
Alanyaspor lige lider başlamıştı, liderken oynadığı son 7 maçta sadece 1 galibiyet alabildiler ve sonunda indiler. Sivasspor ise lider olarak çıktığı son 7 maçta 2 kez kazanabildi.
Liderin kaybetmeye hakkı yoktur, çünkü kovalanırken ayağınız tökezlerse av olursunuz.
İki takımın da başına gelen aynı. Bir daha liderlik pozisyonuna gelebilirler mi, işte bu da oldukça zor. Bu hafta gibi, tüm tepenin birbirine kırıldığı istisnai durumlarda herkes puan kaybedecek ve siz kazanacaksınız. Ki Alanyaspor’un Sivasspor’u yense de liderlik şansı en azından bu hafta için yok, bir maçı eksik liderle puan farkı 5.
Sivasspor’da Uğur, Skuletic, Ziya sakat ama cezalı oyuncu yok. Alanyaspor’da ise Ceyhun Gülselam cezalı ve Salih Uçan da sakatlığı nedeniyle oynayamayacak.
Eksikler çok değil ama kritik. Hele ki Süper Lig’deki en dar rotasyonla oynamaları ile defalarca kez bu sayfalardan anmış olmamızı da göz önüne alırsak.
Her iki takımın da son iki haftada ancak 1’er puan toplayabildiğini ekleyelim.
2- BEŞİKTAŞ – TRABZONSPOR
Normal koşullar altında, derbiler arasında futbol kalitesi en yüksek karşılaşmalar Beşiktaş-Trabzonspor arasında oynanır.
Bol gol, yüksek tempo, oyun kalitesi ve mücadele açısından futbolseverlere kendisini iple çektirir, yeri gelir mumla aratır.
Trabzonspor, evinde oynadığı son 2 derbiyi kazandı. Ancak iki takım arasındaki son maç Beşiktaş adına oldukça sıkıntı vericiydi. Hatta siyah beyazlı takımın uzun zamandır son maçtaki kadar verimsiz olduğunu hatırlamak bile zor.
Ünal Karaman’ın geliştirdiği, Hüseyin Çimşir’in her hafta üzerine koyduğu oyunu durdurabilmeyi başarmış çok az takım var. 15. haftada Denizlipor maçından bu yana puan kaybetmediler ve liderliğe kadar yükseldiler. Ertelenen Yeni Malatyaspor maçı 11 Mart Çarşamba günü oynanacak ve o güne kadar puan kaybetmek istemeyecekler.
Maç öncesinde Nwakaeme sakat ve Obi Mikel cezalı, özellikle oyunu iki yönlü kuran orta saha üçlüsünün bozulması, Obi Mikel gibi savunma görevi daha fazla olan oyuncunun eksikliği savunmayı sıkıntıya sokabilir. Bu bölgeyi kullanacak olan Boateng’in karşısında hata yapma lüksünüz olmayacaktır.
Beşiktaş ise henüz Sergen Yalçın ile futbolcuların dalgaları aynı seviyeye gelmedi. Hücumcularını, gol yollarında yetersiz kalmakla eleştirmekte haklıydı Sergen Hoca, Başakşehir’e karşı daha iyi oynayan taraf da onlardı. Santrfor ve kanat forvetlerinin formsuzluğu ciddi bir sorun.
Savunmada açık vermek Trabzonspor gibi takımlara karşı başınızı derde sokar. Geri düşünce, hele ki Trabzonspor’a karşı, geri dönmek büyük iş olur.
3- GENÇLERBİRLİĞİ – ANKARAGÜCÜ
Hamza Hamzaoğlu’nun göreve gelmesinden sonra bu ligin maç saatine alarm kurulan takımlardan birine dönüşen Gençlerbirliği, bu defa çok daha dişli bir Ankaragücü karşısına çıkıyor.
Ankara Derbisi, 23. haftada, sonucu kestirilemeyen maçlardan biri olacak.
Hamza Hoca’nın Gençlerbirliği, asla pes etmeyen, savaşmayı hiç bırakmayan, son düdüğe kadar zorlayan, savunma güvenliği gibi bir kavram bilmeyen, yese de atmaktan başka bir şey düşünmeyen, demoralize olmayan, çok koşan ve hiç kolay yorulmayan bir takım.
Süper Lig’de karşılaşmayı en istemeyeceğiniz takım hatta, Alanyaspor ve Sivasspor başta olmak pek çok takımın canını yaktılar. Muhteşem ötesi bir taktikle oynamıyorlar ama çok hırslı ve yırtıcı bir takım.
Ankaragücü ise Mustafa Reşit Akçay’ın göreve gelmesiyle birlikte biraz daha dirençli bir takım haline geldi. Bu takımın oyuncu kadrosu kalitesiz ya da kötü zaten değildi. Hatta maça da iyi başlıyorlardı. Ancak tek bir hata, yenen ilk gol ve sonrasında “aradığınız takıma şu an ulaşılamıyor.”
Ankaragücü’nü geçtiğimiz hafta uzun konuşma fırsatı yakalamıştık. Süper Lig’de topa en az sahip olan takım ve bu bir taktik, topu almadan oynuyorlar, bu yolla puan da kazanıyorlar, demiştik.
Geçtiğimiz hafta Ankaragücü, %24 topla oynama oranı ile hem kendisine hem de %75 ile oynayan rakibine rekor kırdırdı, 2-1’lik galibiyeti aldı.
Gençlerbirliği’ne karşı “top sende” oynamayacaktır, zira güç dengeleri o kadar açık değil. Öte yandan asla pes etmeyen takıma karşı ligin en kırılgan ve küskün takımının maçı, normal koşullar altında geçmeyecektir.
4- FENERBAHÇE – GALATASARAY
Her derbi öncesinde Fenerbahçe-Galatasaray dünya derbisi midir değil midir, neden öyledir ya da değildir diye bir tartışma başlar. Şurası kesindir, Fenerbahçe-Galatasaray derbisi endüstriyel futbolun yayıncılık standartları gereği değerli görülmez, ancak futbol kültürü söz konusu olduğunda tüm dünyanın derbi kitaplarında kendisine dair özel bir sayfası vardır. Yayıncılık açısından reklam değeri yok olmaması, futbol kültüründe aldığı yeri gölgede bırakıyor.
Yani aslında Superclasico dediğimiz ve dünyanın en büyük derbisi kabul edilen River-Boca maçları Youtube’dan federasyonun sayfasından bedavaya canlı yayınlanıyor.
Kültürel değer eşittir endüstriyel değer değil, bu gerçek…
Endüstriyel değeri olmaması sorun mudur? Elbette! Pazarlanabilse... Fransa’nın Le Clasique'i yani PSG-Marsilya diye bir derbi markasını nasıl yarattığına bakarsınız, çalışırsınız, satılabilir hale getirirsiniz.
Doğal tek bir derbisi bile olmayan Fransa, Le Clasique'i satıyor. Ama işin doğrusu şu ki, PSG-Marsilya derbisinin kültürel bir değeri yok, çünkü kültürü satabilirsiniz ama parayla kültür satın alamazsınız.
Dolayısıyla elimizdeki değerin tam olarak ne olduğunu gerçekçi bir bakış açısıyla görmeliyiz. Elinizdeki değeri dünya derbisi olarak sunmak yerine kötüleyerek nereye varabilirsiniz.
Sevgili arkadaşım ve meslektaşım Can Durukan’ın benzetmesi buraya çok uygun olacak:
“Diyelim ki araba satacaksınız, ilana ne yazarsınız? Önden arkadan kazası var, zaten motoru da tekliyo ama çok pahalı diye yaptırmıyorum. Yürüyor ama iki kere yolsa bıraktı. Böyle araba mı satılır? Fenerbahçe-Galatasaray derbisini sürekli kötüleyerek nereye varabiliriz ki?”
5- BAŞAKŞEHİR’İN HAFTASI MI?
İlk 8’deki 6 takım birbirleriyle oynuyor ve lider Trabzonspor’un en yakın takipçisi Başakşehir, Avrupa Ligi’nde Sporting Lisbon’a 3-1 mağlup olmanın hem mental hem fiziksel yorgunluğunu pazartesi akşamına kadar üzerinden atmak zorunda. Trabzonspor, evinde Beşiktaş’a karşı puan kaybederse, maç fazlasıyla liderliği ele geçirebilirler.
Crivelli’nin cezasında, Demba Ba’nın formuna güvenmek zorunda Okan Buruk, oyun fikrinden ve sisteminden vazgeçmezse Rize’de sorun yaşamayabilir.
Başakşehir’in en büyük gücü oyun disiplininden geliyor, alanı kullanarak rakibin hareketi yönlendirerek savunma yapıyor. Hızla değil akılla, koşarak değil topu koşturarak oynayan bir takım, bu da aynı akılla cevap vermenizi gerektiriyor. Ya Sporting Lisbon gibi siz hızlı ve koşan bir takım olacaksınız ve bağlantıları kıracaksınız ya da Fenerbahçe gibi ceza sahası ve etrafına sıkıştırıp oyunu siz yönlendireceksiniz.
İsmail Kartal’ın Çaykur Rizespor’u, dalgalı performansı olan bir takım, hiç beklemediğiniz reaksiyonlar gösterebiliyor, kazanabileceği maçları kaybedebiliyor.
Tahmin edilmesi zor bir karşılaşma ama yine de Başakşehir kazanması gereken bu maçı en kaybetmeyecektir.
6- YERLİ GOLCÜLER
Kadrosundaki yerli oyunculardan en fazla gol katkısı alan takım, tahmin edebileceğiniz gibi Sivasspor. 22 maçta kaydettikleri 41 golün 22’si Türk oyuncularından geldi.
Bu noktada ilginç bir bilgi, Sivasspor’un skorer yerli oyuncuları, gol krallığı listesinde ilk 10’da değiller, en golcü isim Emre Kılınç 6 golle 18. sırada, gollerin kadronun geneline yayıldığını gösteriyor.
Takipteki iki takım ise liderin çok gerisinde değiller; Göztepe, 28 golün 19’unu yerli futbolcularından aldı ki attığı gollerin üçte ikisi anlamına geliyor.
Beşiktaş’ta 34 golün 19’u Türkler tarafından kaydedildi. Burak Yılmaz, 16 maçta attığı 8 golle gol krallığı listesinin 10. sırasında ve ilk Türk oyuncu.
Fenerbahçe’nin 41, Galatasaray’ın 36 ve Kasımpaşa’nın 29 golünden 10’ar tanesi yerli futbolcuların imzasını taşıyor.
Süper Lig’in 23. haftasına ikinci sırada giren ve 41 gol kaydeden Başakşehir’in sadece 3 golü, 47 gol kaydeden lider Trabzonspor’un 5 golü kadrosundaki yerli oyunculardan geldi. Ligin en golcü takımlarından Alanyaspor’da ise bu rakam 41’e 4.
Yerli futbolcuları en az gol kaydedebilmiş 3 takım, Yeni Malatyaspor, Konyaspor ve Gençlerbirliği’nin hanelerinde 2 yazıyor.
7- YABANCI GOLCÜLER
Yukarıdaki rakamların arasında çıkarma işlemi yaparak bulunabilir elbette ama yabancı oyuncuların gol katkısını bir arada görmek de anlamlı bir yorum çıkartacaktır.
Öncelikle ilk 2 değişmiyor; bu sezonun en golcü takımı ve aynı zamanda lideri, kaydettiği 47 golün 39’unu yabancı oyuncularından aldı ki an itibariyle gol krallığının zirvesinde bulunan Sörlöth’ün 17 gol atmış olduğu bilgisini ekleyelim.
41 gollü Başakşehir’de 35, Alanyaspor’da 37, Fenerbahçe’de 31, Sivasspor’da ise 19 gol yabancılardan geldi.
Süper Lig’deki 18 takım arasında yabancılarından gol katkısını en az alabilen takım Göztepe, sadece 9 gol bulabildi, yükü yerliler üstlenmiş.
8- JOKER
Oyuna girdikten sonra skora katkı yapan, özellikle gol atarak sonuca direkt etki eden futbolcuları her salı SÜPER LİG PANORAMA’da “haftanın değişikliği” yapıyoruz ve 22 hafta boyunca hiç sıkıntı çekmedik, gol olmadığında bile mutlaka asist yapıldı. Biz de bu başlığımızı hiç boş geçmedik.
Süper Lig’de geriden kalan 22 haftada 51 futbolcu oyuna sonradan girip gol attı. 48 futbolcu da asist yaparak skora katkı yaptı.
3 gol atıp 3 de asist yapan Sivassporlu Aroune Kone en skorer yedek oldu. Erdoğan Yeşilyurt da 3 gole 1 asist ile takipte.
Sadece 1 maçta sonradan oyuna girip, 45 dakikadan az oynadığı maçta gol atan 4 futbolcu bulunuyor: Beşiktaş’ta Boateng ve Atiba, Denizlispor’da Muhammet Özkal ve Kasımpaşa’da Mame Thiam.
Listenin bir rekoru daha var; Alanyaspor’da Umut Güneş, 1 maçta oyuna sonradan girdi, sahada sadece 2 dakika kaldı ve asist yaparak skora katkı yapmayı başardı. Bu karşılaşma aynı zamanda Umut’un bu sezon Süper Lig’de oynadığı tek maçtı; 13. hafta Ankaragücü...
9- TOPLAM GOL REKORU GELİR Mİ?
Süper Lig tarihinde 1 sezonda atılan toplam gol sayısı rekoru 2000-2001’e ait, 306 maçta 1017 gol oldu ve maç başına 3,32 gibi inanılmaz bir oran yakalandı.
O sezon şampiyon olan Fenerbahçe 34 maçta 83 gol atmış, 9 maçta 4 ve üzerin gol kaydetmişti. İkinci Galatasaray’ın 77, beşinci Trabzonspor’un 69, dördüncü Beşiktaş’ın 68 golü vardı.
2000-2001 sezonunu 18. sırada bitirerek küme düşen Adanaspor’un bile 51 golü vardı ki kalesinde toplam 91 gol görmüştü.
Şampiyonun +43, sonuncunun -40 averajla bitirdiği inanılmaz bir sezondu ve maç başına gol ortalaması 3,32’ydi. Galatasaraylı Jardel 22 golle gol kralı olmuş, o sezon tam 80 futbolcu gol atmıştı.
Bol gollü geçen 2019-2020 sezonu rekoru zorlar mı?
22 haftada 196 maç oynandı (iki maç ertelendi), 560 gol atıldı. Maç başı ortalama 2,84 oldu, en golcü takım Trabzonspor 47’de, sonuncu ve en fazla gol yiyen takım Kayserispor ise 54’te an itibariyle...
Bir başka deyişle, rekor uzak görünüyor, yarıyı bile henüz geçemediğimiz düşünülürse...
Son bir detay; Süper Lig tarihinde en gol atılan sezon, 1969-1970’ti ve 240 maç oynanmış, 419 gol atılmış, maç başı ortalama 1,74 olmuştu.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum