SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

ANALİZ: Futbol Kadının İsyanıdır

Analiz | 24.09.2019 13:19

Megan Rapinoe'nin "Bu güzel oyunu, dünyayı değiştirmek için kullanalım" diye biten konuşmasının etkisi belki uzun sürmeyecek.

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
ANALİZ: Futbol Kadının İsyanıdır

FIFA Best Ödülleri'nde en iyi kadın futbolcu seçilen Megan Rapinoe'nin "Bu güzel oyunu, dünyayı değiştirmek için kullanalım" diye biten o konuşmasında tüm dünyayı ırkçılığa, homofobiye, cinsiyet ayrımcılığına, gelir adaletsizliğine karşı bir şeyler yapmaya çağıran konuşmasının etkisi belki uzun sürmeyecek, birkaç gün sonra unutulacak.

Öte yandan kadının ve futbolun bir araya geldiğinde isyanları da oyuna eşlik edecek...

jessie

"SEN KIZSIN FUTBOL OYNAYAMAZSIN"

Geçtiğimiz yıl 6 yaşındaki Jessie Adams, okuldaki çocuklar onu futbol oynarken aralarına almadığı ve “Sen kızsın, oynayamazsın” dedikleri için eve ağlayarak gelir. Annesi Anne Adams’ın sosyal medya feveranı Jessie’nin taraftarı olduğu Sheffield United kulübünün kadın futbol takımına ulaşır.

Sheffield United yetkilileri Jessie’nin okuluna gider, tüm çocukların önünde Sheffield United Kadın Takımı’nın hafta sonunda Radcliffe ile oynayacağı maça maskot olarak gelmesi için küçük kızı davet ederler.

Futbolun erkek oyunu sanıldığı tek coğrafyanın Avrupa olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Latin Amerika'da bir deyim var; "Dünyanın her hangi bir yerinde kadın futbolunun gelişebilmesi için erkeklerin başka bir oyuncak bulması gerekir."

MARIBEL

10 yaşındayken saçlarını erkek gibi kesitirip Mario takma adıyla erkek takımına adeta sızdı Meksikalı Maribel Maribel Dominguez Castelan... Futbolu erkek gibi oynuyordu ve kimse kuşkulanmıyordu. 12 yaşındayken scoutların dikkatini çekince sırrı ortaya çıktı. Bir süre erkeklerle oynamaya devam etti, ancak kız takımına geçmek zorunda kaldı ve kadınlar liginde prfesyonel oldu. Saçları kısa, stili erkeksiydi, Maribel'de hiçbir şey değişmemişti ve etrafını değiştirmeye kararlıydı.

maribel

ABD’ye önce Kansas sonra Atlanta’ya transfer oldu. Amerikan Profesyonel Kadın Futbol Ligi’nin dağılılmasıyla Meksika'ya döndü. 2. Lig takımı Atletico Celaya’ya imza attı, ortalık karıştı.

Bir erkek takımında kadın oynayabilir miydi? FIFA'nın cevabı "hayır" oldu. Maribel, “Denemek istiyorum, eğer başaramazsam ben çıkıp yapamadım diyeceğim” dese de FIFA geri adım atmadı. Tartışma sürerken Barcelona FC Kadın Futbol takımı ile 2 yıllık sözleşme imzaladı. Kadın futbolunun dünyadaki en önemli ülkelerinden biri olan İspanya’da 7 yıl kaldı.

Maribel Domingez Castelan'ın tek derdi bir kadının erkeklerle birlikte oynayabileceğini kanıtlamak ve tüm cinsiyet ayrımcılığı tartışmalarını yıkıp geçmekti. FIFA'nın duvarlarını aşamadı, hani şu ayrımcılığa karşı duran ve kadın futbolunu geliştirmek için projelerden bahseden FIFA! Keşke Maribel'in Celaya'da oynamasına izin vermiş olsalardı...

Ama bir kadın başardı, erkeklerle sahaya çıktı...

MARTA

2007'de, Birleşmiş Milletler'in her yıl düzenlediği Yoksulluk Maçı'nda, Zinedine Zidane kendi takımında oynaması için Marta'yı davet ettiğinde, uluslar arası bir futbol maçında erkeklerle birlikte futbol oynayan ilk kadın futbolcu oldu.

marta

Dünya futbol tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı kadın futbolcusu, Marta Viera da Silva, Brezilya'nın futbola yetenekli doğan çocuklarından biriydi. Diyeceksiniz ki Brezilya'da kadın erkek ayırmaz futbol. Emin misiniz?

14 yaşında futbola yeteneği ve aşkının önüne geçemeyeceğini anlayan ailesi kızlarına destek olmaya ikna olmuştu. Brezilya'da Vasco de Gama ile profesyonel olup 2 sezon da Santa Cruz'da oynadı ama Brezilya'da geleceği olmayacaktı. 18'inci doğum gününden önce, "nerede futbol oynayabilecekse orada yaşamaya" yani UMEA IK'ya, İsveç'e gitti.

Marta, Ronaldinho'ya benzetilen stili, inanılmaz top kontrolü ve sanatsal çalımları, takımını sırtında taşıyışı ile Brezilya Milli Takımı formasıyla dünya çapında bir şöhrete kavuştu.

Ününü dünyanın dört bir yanındaki kadın futbolcularının sesini duyurmak bir mikrofon haline getirdi.

Bugün nerede kadın futbolcular varsa orada sesini yükselten Marta vardır.

MEGAN RAPINOE'YE SAYGIYLA

Kadın futbolu üzerine konuşmak için elimizdeki tek veri "Messi şu kadar da Megan bu kadar" diye ekonomi üzerinden karşılaştırma yapmak değildir. Bir yerde kadın ve futbol varsa orada sesler yükselir, işin gelir adaletsizliği boyutu bir tarafıdır. Ama asıl duyulması gereken İran'da maça girdiği için kendini yakan kadının çığlığıdır; selam olsun sana Megan Rapinoe!

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya