4-4-2 dizilişini icat eden teknik adam, Viktor Maslov’dur.
Macaristan’dan dünyaya yayılan 4-2-4 dizilişi, Brezilya’ya kadar ulaşmıştı. Bu dizilişin temeli, bekleri hücuma çıkartırken orta sahayı savunma güvenliği için tutmayı sağlıyordu. 1958 Dünya Kupası’nda Brezilya’nın 4-2-4 dizilişine karşı 4-2-4 ile cevap veren SSCB’de bu diziliş oldukça yaygındı.
Jonathan Wilson’ın kitabında geçiş süreci anlatılırken 4-2-4’ün öndeki kanat oyuncularından birini geri çekerek hem Brezilya’da hem İngiltere’de 4-1-3-2 hem de 4-3-3 gibi varyasyonların uygulaması anlatılır.
Ancak Maslov bir adım daha ileri giderek kanat oyuncularının ikisini birden geri çeker. Bu hamle Maslov’a 4-4-2’yi bulan adam sıfatını verir.
1942’de futbolu bırakan Sovyet Maslov, tarihin en büyük futbol adamlarından Lobanovski’nin de hocasıydı.
ORTA SAHANIN KURULUMU
Temel amaç, bekleri hücumda kullanmak için ileriye çıkartırken orta sahayı savunmaya yakın tutmaktır. Kanatları hücumda daha etkin kullanmaya çalışırken güvenliği sağlamayı amaçlar. Beklerin defansif görevlerini orta sahaya verir.
4-4-2 dizilişinde orta sahadaki oyunculardan biri çapa görevli defansif orta saha olur. İkinci orta saha ise derin oyun kurucu, yaratıcı 8 veya 10 numara olarak seçilebilir.
İkinci orta sahanın hücuma yönelik olması durumunda açılım dizilişi de 4-1-3-2’ye benzer.
Oyuncu seçimleri nedeniyle hücumcu olarak kabul edilir ancak 4-4-2, çok kolaylıkla bir savunma taktiğine de dönüştürülebilir. Çift 6 numara ile kurularak, kalenin önüne iki sıra duvarlı bir engel olarak kurulabilir.
ÖN İKİLİ
4-4-2’nin santrforları da farklı özellikli forvetlerle kurulabilir.
İki santrfordan birini rakip ceza sahasında kullanırken diğerini serbest bırakmak (2018 Uruguay’da Luis Suarez ve Edinson Cavani ikilisi gibi) rakip savunmanın dengesini bozabilir.
Bu oyunculardan birini santrfor birini yaratıcı ve 9,5 numara tabir edilen golcü özellikli orta sahadan kurarak önlü arkalı görevlendirmek de mümkündür.
4-4-2’NİN ÖLÜMÜ
4-4-2’nin katilinin 4-2-3-1 olduğu söylenir.
Bunun en önemli nedenini şöyle açıklayalım:
4-4-2’nin hücum açılımı 4-1-3-2’ye karşı çıkan 4-2-3-1’deki bir fazladan orta saha oyuncusu, gerideki tek defansif orta sahaya karşı üstünlük kurabilir.
Ayrıca 4-2-3-1’deki ikili orta saha, 4-4-2’nin bir hücumcu orta saha ve iki santrforunu etkisi hale getirmektedir.
AVANTAJLARI
4-4-2 kontratak formasyonu olarak da bilinir.
Yakın pres imkanı tanır.
Öndeki ikilinin özellikleri değiştirilerek hücum üretilebilir.
Oynaması kolaydır ve taktik disiplin gereksinimi düşüktür.
Sahayı enlemesine kontrol eder, merkezdeki iki orta sahaya da savunma görevi verilerek defansif hale getirilebilir.
DEZAVANTAJLARI
Hücuma çıkışta ağırlıklı olarak kanatların ve beklerin kullanılması düşünülür ancak orta saha savunma güvenliği için geride kaldığından pas üçgenleri kurulmasını zorlaştırır..
Sahayı boylamasına kontrol etmesi zordur.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum