Her şey, Almanya’daki Oberhousen deniz canlıları merkezinde, eğlence olsun diye, Ahtapot Paul’a, Almanya milli takımının maçları için tahmin yaptırmalarıyla başladı.
Paul, 2008 yılında Wynouth İngiltere’deki Deniz Dünyası Merkezi’nde yumurtadan çıktı. Ardından Oberhousen’e, Almanya’ya nakledildi. İsmini, ünlü Alman çocuk edebiyatçısı Boy Lornsen’in Der Tintenfisch Paul Oktopus adlı şiirinden aldı.
Paul’un önüne biri Almanya bayrağı, diğeri rakip ülkenin bayrağı bulunan iki kutu veriliyordu, kutuların içinde yemek vardı. Paul, meraklı bakışlar ve basın mensuplarının önünde kutulardan birini seçiyordu.
Paul bir anda 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın en çok konuşulan ismi haline gelmişti, üst üste gelen doğru yanıtlar, bu sevimli ahtapota, çok da umursamadığı büyük bir şöhret kazandırdı. Almanya’nın 6 maçının Türkiye dahil 4’ünü bilmişti, Hırvatistan ve İspanya maçlarını bilememişti.
Ahtapot Paul’un bu seçimleri nasıl yaptığı, İngiltere’de Bath Üniversitesi’nin hayvan bilimcileri tarafından araştırıldı, sonuç aslında yazı tura atmaktan farksız olarak açıklandı. Ancak 2010 Dünya Kupası’nda tahminlerini sürdürdü. Ahtapot Paul, Almanya’nın 7 maçını da doğru tahmin etti. 2010 Dünya Kupası’nın finalinde Hollanda ile İspanya’nın karşılaşmasını da bildi ve sıfır hatayla turnuvayı tamamladı.
Ekim 2010’da 2,5 yaşında ve esaret altındaki ahtapotların ortalama yaşam süresini ancak görebildi ve hayata veda etti. Onsuz ilk Dünya Kupası’nda Google, doodle olarak Ahtapot Paul’u kullanmıştı.
Paul’un ölümünden sonra yerine kim geçecekti?
Dünyada kahin hayvan arayışı başladı. Çin, Avustralya hatta Sırbistan kendi isimleriyle ortaya çıktılar, Hollanda’da bir yarışma dahi düzenlendi.
Köpek, hipopotam ve ördeğe kadar onlarca hayvan şansını denedi. Bir pirana bile çılgınlığa katıldı, ancak tüm bu canlılarda bir eksik vardı, Paul’daki yıldız ışığı…
2014 Dünya Kupası öncesi, Ahtapot Paul arama deliliği tavan yaptı. Brezilya’daki deniz canlıları merkezinde, Kaplumbağa Koca Kafa maçlar için tahminde bulunacaktı ve hatta ki ilk tahmin doğru da çıktı, Brezilya Hırvatistan’ı yendi.
Bu sırada kilometrelerce uzakta, Arap yarımadasında bir deve, Shaheen de tahmin yarışına katılmıştı. Shaheen her gün bir maç için kazanacak takıma dair fikrini kamuoyuyla paylaştı. Brezilya, Hollanda, Arjantin, İtalya’nın gruplarındaki ilk maçlarını kazanacaklarını söyledi, 4’te 4’ü buldu.
Shaheen’in Portekiz tahminine karşın maçı Almanya kazanınca, resmi Twitter hesabından kendisine yöneltilen eleştirilere şu yanıtı verdi; “herkes hata yapabilir”…
Brezilya-Meksika maçı hem Shaheen’in hem Koca Kafa’nın sonu oldu.
Deve Shaheen Brezilya dedi, Kaplumbağa Koca Kafa ise Meksika… İkisi de yanıldı, çünkü maç berabere bitti ve tahmin kariyerleri de sona erdi.
Futbolun son hayvan kahramanı ise St. Petersburg’daki tarihi Ermitaj müzesinin kedisi Aşil’in 2017’de Konfederasyon Kupası maçları serüveni oldu.
Ermitaj kedileri son derece ünlüdür, futboldan da önce… St. Petersburg’un önemli turistik unsurları arasında yer alan bu kedilerin yer aldığı hediyelikler, edebi eserler, hatta onlar adına kentte düzenlenen özel turistik turlar var.
Mavi gözlü, beyaz ve sağır olan Aşil neden seçilmişti?
Eski Kışlık Saray ve bugün müze olan Ermitaj’da fareleri engellemek için işe alınan kedilerin veterineri olan Anna Kondratyeva’nın söylediğine göre üç aday kedi arasında en sosyal ve strese dayanıklı olan Aşil’di.
Kahin kedi Aşil, maçlar öncesinde önüne koyulan, farklı bayrakların yer aldığı kaplar arasında seçim yaptı ve tahminler basına gönderiliyordu.
Kondratyeva, Emiraj kedilerinin Eurovision ve Olimpiyat Oyunları’nın sonuçlarını bildiklerini, hatta tahminlerinin doğruluk oranının yüzde 85’le yüzde 100 arasında olduğunu söylemişti.
Peki sonuç? Aşil, Konfederasyon Kupası maçları öncesinde yaptığı detaylı analizler ve sıra dışı tahmin yeteneklerini kullanarak, 4 maçı doğru bildi. Elbette bir yıl sonra Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası için FIFA tarafından özel görevle organizasyon ekibine dahil edildi.
Buraya kadar tüm hikayeler anlaşılır. Ancak son kahin bir hayvan değildi, salatalıktı!
Finlandiya'da, bir salatalık bulundu.
Finlandiya'da yayın yapan Yle televizyonunda yer bir habere göre, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanan maçların sonuçlarını doğru tahmin eden 'kahin salatalık', Helsinki sokaklarından birinde bulunmuştu.
İsmi açıklanmayan sahibi, salatalığı her maçtan önce takımların isimlerinin yazılı olduğu kartların ortasına yerleştirip çeviriyordu ve sebzenin işaret ettiği takım maçı kazanıyordu. Salatalık hiçbir takıma işaret etmiyorsa maçın berabere biteceği anlamına geliyordu.
Kahin salatalık, 2016'daki turnuvanın maçlarının çoğunun sonucunu doğru tahmin etmeyi başarmıştı.
Hayır, komik olan bir sebzenin maç tahmini yapması değildi, haberin tüm dünya dillerine çevrilip manşet olması ile kıyaslanınca, salatalığın kahinlik yapmasının şaşılacak bir tarafı yoktu.
Çünkü salatalığın gerçekten de bu olayda hiçbir suçu yoktu.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum