SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

NOT DEFTERİ: Forma kabusu

Not Defteri | 29.05.2020 13:00

Daha kötüsü yapılabilir mi? Olsa olsa bunun yarışını yapıyorlardır. Futbol tarihinin gelmiş geçmiş en kötü formalarını bir araya getirdik.

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
NOT DEFTERİ: Forma kabusu

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en kötü forması sizce kimin? 

Bir formaya, "kötü tasarım" demeden önce birkaç kez düşünmenizi tavsiye ederiz, çünkü tarih büyük felaketlerle dolu.

Derlemeye geçmeden önce uyaralım; bu formaların korkunçluğu, tasarımı yapan ve onaylayan kişilere aittir, biz sadece bir araya getirdik. Neden yaptınız derseniz, çünkü çok eğlenceliydi...

Tarihin en kötü milli takım formalarını soldan sağa sıralayarak başlayalım.

Milli takım formalarının en kötülerini kısaca derlersek muhtemelen 1994 Dünya Kupası'nda Nijerya’nın pijama deseni ilk 10’da kendisine yer bulabilir.

İspanyollar 2016’da milli takımlarının “beyaz t-shirtün üzerine ketçap ve hardal dökülmüş” deseni asla affedemiyorlar.

Estonya’nın 1996’daki formasını t-shirt yapıp satsalar alan olur mu, soru işareti…

Kalecilerin renkli kazak giymesi kararının verildiği günü “futbol tarihinin kara lekesi” ilan etmemize neden olabilecek kadar kötü tasarımlar yapıldı. Soldan sağa birkaç korkunç örnek…

İngiltere Milli Takımı’nın 1996’da kalesini koruyan David Seamann’a bu yapılan tasarım için birilerinin hesap vermesini isteme hakkına sahip olmalıyız.

Jorge Campos, 1994’te Meksika Milli Takımı’nın kaleci formasını beğenmez ve kendisi bir tasarım yapar. Sonuç, diğer formayı merak etmemize neden oldu ki Campos’un giyim zevki de hayal kırıklığı…

Kaleci kazakları tarihi utançla dolu… 1995-1996’da Newcastle United, kalecisi Pavel Srnicek’e bu formayı nasıl giydirdi, nasıl ikna etti, işte bu sorunun yanıtını öğrenmeyi çok isterdik.

Forma tasarımı konusunda dünyanın üç lider ülkesi var: Biri İngiltere biri İspanya ve biri de Almanya… Aralarındaki temel farka gelirsek; İngilizler renk meraklısı, Almanlar zevksiz, İspanyollar ne yazık ki yaratıcı olmaya çalışıyorlar.

İngilizlerle başlayalım; soldan sağa gidiyoruz.

1980'ler, modanın kara yılları olarak kabul edilir, elbette futbola yansıması da korkunç oldu. 

Ancak belli ki “en kötü yarışı kızışmış, Carlisle United 1993-1995 arasında mavinin de korkunç hale getirilebileceği herkese kanıtlamıştı.

1997’de Nottingham Forest takımının sarı formasına siyah tahta kalemi ile müdahale edildiğini düşündüren kabus tasarımı da unutmak mümkün değil. Ancak bir Nothingham Forest taraftarıyla konuşursanız bu forma meselesini açmayın zira tasarım cep telefonu kılıfından kahve bardağına, çakmağa ve aklınıza gelebilecek her türlü ürüne uygulandı, ayrıca kulüp tarihinin en çok satan forması... 

Ancak elbette, 1992-1993 Norwich City forması, bu alanda “marka haline gelmiş” tek forma felaketi olarak kendisine özel bir yer açmıştır: “Kuş pisliği tasarımı”!

İngiltere’de kötü formaya ceza bile uygulandı… Kötü deyince aklınıza sadece tasarım gelmesin.

13 Nisan 1996'da Manchester United, Carling Kupası için deplasmanda Southampton'a konuktur. United maça gri formalarla çıkar ve karşılaşma çok kötü gitmektedir; hatalı paslar, top kayıpları... Manchester futbolcuları devre arasında Ferguson'a formalar yüzünden birbirlerini göremediklerini söylerler. Sir Alex grileri çıkartıp mavi formaları giymelerini söyler. Manchester 2. devreye mavi forma ile çıkar, 3 gollü galibiyetle tamamlar. 10.000 sterlinlik forma değiştirme cezasını Ferguson cebinden öder ve şöyle der: "Hayatımda ödediğim hiçbir ceza bu kadar işe yaramamıştı." 

Dedik ya, İspanyollar (ne yazık ki) yaratıcı diye…

Soldan sağa, tarihin en korkunç yaratıcılık örneklerine başlayalım.

2016-2017’de CD Palencia, futbolcularının kas gruplarını formaya işleyerek biyolojiye katkı yapmış, gözlerimizi yakmıştı.

2004-2005’te koskoca Athletic Bilbao, deterjan reklamlarında “domates lekesi” olarak kullanılabilecek tasarıma imza atmıştı. İspanya’da hala bu kırmızılıkların neyi temsil ettiği çözülemedi.

Ancak hiçbir takımın Cultural Leonesa ile yarışabileceğini sanmıyoruz. Adını pek kimsenin duymadığı bu küçük İspanyol takımı dünya futbol tarihine garson kıyafetli forma tasarımı ile geçti ve neden yaptıkları hala anlaşılamadı. Forma kulübün 90. Kuruluş yıldönümü için tasarlanmıştı, bir ihtimal aslında smokin olabilir, ama hala neden sorusuna yanıt bulamıyoruz.

Ancak daha beteri de yapıldı…

İspanyol Recreativo Huelva takımının taraftarları da sahaya çıkıp mücadele edecek olan futbolcularının şık olmasında diretmeseler de 2012’de kırmızı üzerine puantiyeli deplasman formasını görünce kızılca kıyameti kopardılar. Formayı Mini Mouse’un eteğine benzeten Huelva’lılar takım yönetimini yerden yere vururken pek de haksız sayılmazlardı.

Gelelim Almanlara…

Soldan sağa sayalım.

1998-1999 sezonu VFL Bochum formasında gökkuşağı tasarımı yapıldığı iddia ediliyor.

2010’da Almanya’nın tarihi takımlarından 1860 Münich, kulüp tarihinin önemli anlarını forma tasarımı olarak kullanarak “ne yapmamalıyız”a dair güzel bir örnek sunmuştu.

Ve 1992-1993 sezonu Schalke 04 forması… Renk en azından mavi ama üzerindeki çizgilerin anlam ve önemine dair açıklama gerekiyor.

 

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya