SON DAKİKA HABERLER : Yükleniyor.....

COĞRAFYA: Burası Seattle, buradan çıkış yok!

Coğrafya | 12.03.2020 10:39

Futbolun olmadığı ABD'de, Avrupa'yla yarışan bir taraftar kitlesi, Seattle Sounders ve ABD'nin gerçek futbol tutkusunun hikayesi.

Didem DİLMEN Didem DİLMEN
COĞRAFYA: Burası Seattle, buradan çıkış yok!

Steven Gerrard’dan Pirlo ve Drogba’ya kadar, aklınıza gelen ne kadar “2000’lerin dev yıldızı” varsa ABD’nin yeşil sahalarına transfer oldu. Önce Pele, Cruyff, George Best ve Beckenbauer gitti, 2000’lerin başında David Beckham ve Thierry Henry oradaydı.

2018’de Patrick Vieira'nın çalıştırdığı takımın rakibi karşısında attığı 3 gol Frank Lampard, David Villa ve Pirlo'nun ayağından geliyor… Böyle bir kadroya sahip takım Avrupa’da kupa bırakmaz, statlara taraftar sığmazdı.

Oysaki yalnızca sosyal medyanın sabah timeline geçişinde 140 karakterlik bir haber. Çünkü bu maç Amerika Futbol Ligi MLS’de oynanan New York City-Philadelphia karşılaşmasıydı.

ALTYAPI VAR, FUTBOLCU YOK

1999 yılında, 94 Dünya Kupası’nın hemen ardından, ABD’de çok büyük bir futbol altyapı hareketi başlatıldı.

Benzerleri Fransa, Almanya ve İspanya’da bulunacak kadar üst düzey tesisleşme hareketine ek olarak kalifiye antrenörler de getirildi. 2014’te ABD’de spor yapan gençlerin %30’u futbol oynuyordu. Bugün rakam yaklaşık olarak 5 milyona tekabül ediyor ki yarısı kadın. ABD’nin bu sayıları bazı Avrupa ülkelerin toplam nüfusu!

Ülke insanı 2014 Dünya Kupası bittiğinde milli takım kaptanının adını bilmiyordu. 2016 Copa America’da yarı final oynadılar, adını bildiğiniz bir futbolcu sayabilir misiniz?

Mesele altyapıda kaç tane genç olduğu veya onları kimin nasıl eğittiği değil. Bu sorun bizim gibi ülkelerde, futbolun yerleşik düzene dahil olduğu kültürlerde geçerli.

ABD’de ise durumun tespiti tek cümle ile yapılıyor: “Bu gençler belirli bir yaşa gelince diğer sporlara kayıyorlar.” 3-5 milyon genç Amerikalı sporcunun haftanın her günü antrenman yaptıkları bir spor dalına bağlılığını koruyamıyor olması meselenin özünü içeriyor.

DÜNYANIN 7. ÜLKESİ

Peki seyirci? MLS maçlarının 2019 yılında toplam seyirci sayısı 8 milyonun biraz üzerinde. Maç başına ortalama 21 bin ediyor. MLS maçlarının seyirci sayıları dünyanın en fazla izleyici çeken 7. ülkesi oldukları anlamına geliyor.

Brezilya ve Arjantin’i geçip İtalya’ya yaklaşmış durumdalar. 2019’un seyirci ortalaması rekoru 52 bin ortalama ile Atalanta United’da.

MLS’in, “ABD’nin Dortmund’u” lakabı ise Seattle Sounders’a ait.

SEATTLE SOUNDERS

ABD’de bir futbol maçı atmosferi arıyorsanız, gideceğiniz yer Washington, Seattle olmalıdır. Kelimenin tam anlamıyla, futbol Kuzey Amerika’ya Seattle Sounders ile ayak basmış.

2007 yılında kurulan Seattle Sounders, Amerikalı teknik adam Brian Schmetzer’in ellerine bırakılmış. Avrupalı dev yıldızlar yok kadroda, %70’i ABD’li futbolculardan oluşuyor, Avrupalılar ise yıldızlardan değil futbol emekçilerinden seçilmiş.

Sounders tarihinin en büyük yıldızları, 2018’de futbolu bırakan, eski ABD Milli Takım kaptanı Clint Dempsey ve 2013-2015 arasında forma giyen Obefemi Martins.

69.000 kişilik CentryLink Field Stadı, İngiltere Premier Lig’in bile özlemle anacağı bir atmosfere sahip. 7 Ekim 2012’de oynanan Portland Timbers maçında 66.452 taraftar ile kolay kolay kırılamayacak bir rekora imza attılar. Şehrin beyzbol takımının iki katı seyirci topluyorlar.

Seattle Sounders’ın 4 Lamar Hunt Open Kupası, 1 de Batı Konferansı şampiyonluğu var. MLS normal sezonunda tarihinde ilk 4 dışında kalmışlıkları da yok, play-off finallerinde iki kez final oynadılar.

2016 ve 2019’da MLS’i şampiyon tamamladılar.

SOUNDERS’IN ROL MODELİ BARCELONA

Seattle Sounders, mükemmel futbolun ABD’de uygulandığı yer.

4 ortaklı kulüp, taraftar yönetim sistemini Barcelona’dan uyarlamış.

Kombine bilet sahipleri otomatik kulüp üyesi ve genel menajer dahil pek çok seçimde oy hakkına sahipler. Ayrıca kulüpten bağımsız 4 taraftar grubu mevcut. Maç günleri onbinlerce taraftar, trafiği kapatıp tezahüratlar söyleyerek, Berlin veya İstanbul sokaklarında karşılaşacağınız bir görüntü sergileyerek stada yürüyorlar.

NEDEN SEATTLE?

Neden ABD’nin Latin kökenlilerin ağırlıklı olduğu bölgelerinde değil de Seattle’da parladı futbolun ışığı?

Şehirdeki Sounders tutkusu ve futbol sevgisinin kendiliğinden geliştiğini söyleyerek, ABD’ye futbol ihracatı çabalarının bir sonucu olmadığının altını çizelim.

Futbolla 1974’te tanışan Seattle’lılar, futbolu İrlanda publarında televizyon ekranlarındaki Premier Lig’den ve uzaktan sevmiş bir grubun, Seattle Sounders’ın kuruluşu ile birlikte takımı sahiplenmeleri ve maç öncesinde Occidental Park’ta bir araya gelip eğlenirken çevrelerinde oluşan çemberin içlerine dahil olmasıyla “ABD’nin futbol şehri” haline geldi.

İşte bu kadar basitti, dünyayı taşımaya gerek yoktu…

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Okuyucu Yorumları

0 Yorum

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır. * İle işaretlenmiş alanlar zorunludur. Yönetici onayından sonra yorumunuz gözükecektir.

© Copyright Asist Analiz - Bolbol Medya