2020-2021 sezonunun ilk haftası tüm Avrupa’da başlarken, Arjen Robben’in 36 yaşında Groningen formasıyla boy göstermeye hazırlanıyor. Bayern Münih, Real Madrid ve Chelsea gibi dünyanın en büyük takımlarında forma giymeden önce futbola başladığı yere geri döndü, altyapısından yetiştiği Groningen’de Hollanda 1. Ligi Eredivise’de mücadelesine kaldığı yerden devam edecek.
Sizce Arjen Robben yaşlandı mı? Bir futbolcuyu futboldan kopartmak çok ama çok zordur. Zlatan Ibrahimoviç’in 1981 doğumlu olduğunu, Milan’la sözleşmesini uzattığını ve son sona erdiğinde 40 yaşında olacağını unutmadan cevap verelim.
Peki en yaşlı futbolcu kim? En uzun süre futbol oynayan ismi merak etmiş miydiniz?
BEŞ’te bu hafta ihtiyarlar var.
Küçük bir bilgi notu: 2017’ye kadar en yaşlı futbolcu Stanley Matthews’dı ve 2019’a kadar da en uzun süre futbol oynamış isimdi. Ta ki rekoru 5 numaradaki isim eline geçirene kadar…
1- RIVALDO
Futbol tarihinde çok uzun süre futboldan vazgeçmemiş ve 40’larını sahada kutlamış pek çok isim var ancak en kariyerlisi Rivaldo olsa gerek.
1972 doğumlu olan Rivaldo, 1993 yılında üzerine geçirdiği Brezilya formasıyla 1 Dünya Kupası kazandı, 75 maça çıktı. Ayrıca hem Dünyada Yılın Futbolcusu hem Ballon d’Or’u ödüllerini kazandı.
1992’de Paulista FC’de başladığı futbol kariyerinde Corinthians, Palmeiras, Cruzeiro, Barcelona, Milan formaları giydi. 2004’te ise nerede futbol oynayabiliyorsa oraya doğru uçak biletini aldı. Pasaportunda Yunanistan, Özbekistan, Angola damgaları bulunuyor.
Rivaldo, 2015’te futbolu bıraktığında 43 yaşındaydı. En son Brezilya’da Mogi Mirim forması giydiğinde ise kariyerinin 24. yılındaydı.
Futbola ilk başladığı yıllarda “çelimsiz” olduğu gerekçesiyle hocalarının gözüne girmekte zorlanan bir oyuncu için çok ama çok uzun bir kariyeri oldu. Ve kesinlikle çok başarılıydı.
2- FARYD MONDRAGON
Dünya Kupası’nda forma giymiş en yaşlı oyuncu unvanı 2018’de kırılmış olsa da Türk futbolseverler ve özellikle de Galatasaraylılar için o hala çok özel bir isim, hep de öyle kalacak.
1971 doğumlu Mondragon, Deportivo Cali’nin altyapısından 1990’da A takıma çıktı. Paraguay ve Arjantin’in ardından İspanya’da Real Zaragoza ve Fransa’da Metz formaları giydi. 2001’de Galatasaray’a transfer oldu, 2007’ye dek sarı kırmızılı formayı üzerinde taşıdı.
Türkiye’den sonra Almanya’ya gitti ve Köln’ün kalesini korudu. Kısa bir ABD macerasının ardından 2014’te başladığı yerde, Deportivo Cali’de futbolu bıraktığında 43 yaşındaydı.
24 yıl süren kariyerinde Faryd Mondragon, Kolombiya’nın altın jenerasyonun önemli isimlerinden biri oldu.
Tüm bu 24 yıl içinde Mondragon’u unutulmaz yapan iki forma oldu; Galatasaray ve Kolombiya. Türkiye’de 200’den fazla kez forma giyerken 6 sezonda kalede unutulmaz maçlarla zihinlere yerleşti.
Mondragon, Dünya Kupalarının da efsaneleri arasına girdi, rekoru bir sonraki isim tarafından ele geçirilmiş olsa da…
3- ESSAM EL-HADARY
2019’da aktif en yaşlı ikinci futbolcuydu. 1973 doğumlu Mısırlı El-Hadary, 2018’deki Dünya Kupası’nda Mondragon’un en yaşlı oyuncu rekorunu ele geçirmişti.
Kariyerinin büyük bölümünü ülkesi Mısır’da geçirdi, 1 sezonluk İsviçre macerasını saymazsak. 2018’de ise 6 aylığına Suudi Arabistan’dan Taawon’da forma giydi.
Mısır’ın tüm büyük takımlarının kalesini korurken milli takımın da kalesinin değişmezi oldu. Hem de tarihinin en parlak yıllarında… 4 Afrika Uluslar Kupası’nı kaldıran efsane takımın kalecisi El-Hadary’di.
Kupa koleksiyonunun eşi, Avrupa’da kimde vardır o da bir başka soru: 8 Mısır şampiyonluğu, 3 Afika Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 3 Mısır kupası, 3 Afrika Süper Kupası.
El-Hadary, kariyerindeki tüm ulusal ve kıta kupaları, El Ahly ile kazandı, 8 Mısır şampiyonluğu 97-2000 ve 2005-2008 arasında 4 kez üst üste geldi.
Essam El-Hadary, Mısır futbolunun yetiştirdiği en büyük futbolcular biri olarak 2019’da 25 sezon aralıksız sürdürdüğü kariyerini 46 yaşında noktaladı.
Aslında hikayenin bu kısmı biraz muğlak; çünkü Mısırlılara göre El-Hadary eğer takım bulabilirse oynamaya devam edebilir.
4- STANLEY MATTHEWS
Ve bir tarih; Sir Stanley Matthews. Sadece İngiltere’nin değil, dünya futbol tarihinin en büyük isimlerinden biri. O bir şövalye; futbol şövalyesi!
1915’te doğan Stanley Matthews, 1932’de futbola başladı.
Tüm kariyerini iki takımda geçirdi, Stoke City ve Blackpool. İkinci Dünya Savaşı sırasında oyuna ara verip Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne katıldı, savaştan sonra futbola geri döndü.
Stanley Matthews, İngiliz futboluna yeri doldurulamaz bir iz bıraktı, öyle ki 1953’te Bolton Wanderers’a karşı Blackpool formasıyla çıktığı Federasyon Kupası final maçı tarihe “Matthews Finali” olarak yazıldı.
Kazandığı tek kupa da bu oldu. 1965’te 50 yaşında Stoke City’de futbolu bıraktığında, 2017 yılına dek en fazla forma giymiş ve en yaşlı futbolcu rekorlarını elinde tuttu.
Gerçi 1970’de Malta’da teknik direktörlük yaparken bir maça çıktı ama onu saymak pek doğru olmaz.
Stanley Matthews’in futbola bıraktığı iz bir hikayedir, ancak tarihe çok başka bir hareketle geçti. 1975’te teknik direktörlük yapmak için Güney Afrika’ya, Soweto’ya gitti. O yıllar Afrika’nın ırkçılık yasalarının altında insanlığın çiğnendiği günlerdi. Ve Stanley Matthews kimsenin cesaret edemeyeceği bir işe imza attı; karanlık Güney Afrika’da tamamı siyahilerden kurulu bir futbol takımı yarattı.
5- KAZUYOSHI MIURA
Onu ve muhteşem hikayesini bir gün bu sayfalarda uzun uzun yazmak için not aldık. Ama futbolu bırakmasını bekliyoruz zira 53 yaşında, kariyerinin 34. yılında Japonya’da Yokohama’da oynamaya devam ediyor. O artık Guinness Rekorlar Kitabı’nda ve zaten kimsenin onu yakalama şansı da kalmadı.
4 kıtada futbol oynadı, Japonya Milli Takımı’nın efsanevi kaptanı oldu ve sadece Japonya Ligi’nde 163 gol attı. Şöyle bir adam düşünün; Japonya futbolu onun üzerine inşa etti!
Efsane olmak işte böyle bir şey olsa gerek…
Kazu’nun son sezonu genelde Japonya Kupası maçlarında oynayarak geçiyor. Ancak hala gol atmaya devam ediyor. Futbolu bıraktığı güne hazırlanmış içerikler, yazılar sürekli olarak güncellenmek zorunda kalıyor, ama Kazu’nun gerçekten bırakmaya niyeti yok. Yazılarımız sandık lekesi oldu.
Şöyle bitirelim, şimdilik, o gerçek Tsubasa, Japonya’dan futbol oynamak için Brezilya’ya gidip futbolu anavatanında öğrenmiş sonra da gelip kendi ülkesindeki çocuklara öğretmiş gerçek bir çizgi roman kahramanı.
Okuyucu Yorumları
0 Yorum